Reportaasit
25.9.2014

Demolassa opiskelijat luovat uutta

Laura Ikävalko
Erkki Mervaala kuvailee Demolaa rennoksi työpaikaksi, jonka työntekijät eivät ole rautakankia.

Demola tuo opiskelijat ja yritykset yhteen. Aviisi tapasi kolme opiskelijaa, jotka ovat mukana Demolassa.

Laura Ikävalko, teksti

Annina Mannila, kuvat

Tiia Isoviita

kauppatieteet, 23

”Haluatko kokeilla?” Tiia Isoviita kysyy, ja tarjoaa älypuhelintaan, jossa on avoinna sovellus. Sovellus on suunniteltu Tampereella vieraileville turisteille. Ensimmäisenä kysytään, mitä käyttäjä haluaa tehdä. Tarjolla on eri vaihtoehtoja, kuten romanttinen iltapäivä. Valitsemalla itseä miellyttävän vaihtoehdon sovellus tarjoaa eri esimerkkejä siitä, mitä Tampereella voi tehdä: löytyy kauppoja ja ravintoloita, joiden hintatason voi määritellä itse.

”Se ehdottaa parasta vaihtoehtoa säähän ja sijaintiin perustuen”, Isoviita sanoo.

Sovellus on prototyyppi, jonka Isoviita on kehittänyt neljän muun opiskelijan kanssa Tampereen kaupungille.

Paikka, jossa kehittelytyö on tapahtunut, on Demola. Demolassa näyttää pitkälti siltä, miltä nuorekkaassa yrityksessä ajatteleekin näyttävän.

Tila on avara ja tehdasmainen, ja sisustuksessa on käytetty harmaata ja punaista. Yhdellä seinällä on pelikone, huoneen toisella laidalla avokonttoritila. Keskellä tilaa on lasiseinäinen neuvotteluhuone. Tilassa on myös sohvia, joilla voi lueskella teknologiaan liittyviä lehtiä.

 

Demola yhdistää opiskelijat ja yritykset. Se etsii yrityksiä, jotka tarvitsevat apua jonkin ongelman ratkaisemiseen. Kun yritys on löytynyt, etsitään ongelmanratkaisijaksi opiskelijoista koostuva ryhmä.

Tiia Isoviita on yksi näistä opiskelijoista. Hän on ollut mukana kolmessa projektissa, joista ensimmäinen oli vuonna 2011. Isoviita opiskelee kauppatieteitä ja on vastannut Tampere-sovelluksen liiketoimintapuolesta. Isoviidan lisäksi sovellusta on ollut kehittämässä neljä muuta opiskelijaa, jotka opiskelevat eri aloja.

”Mielestäni on paljon motivoivampaa saada opintopisteet ja kokemus täältä kuin tehdä esimerkiksi essee proffalle, joka lukee ja arvostelee sen, ja sen jälkeen essee menee silppuriin.”

Isoviidan mielestä yliopisto ei erityisesti kannusta yrittäjyyteen eikä hän usko, että yrittäjyyttä voi oppia yliopistossa kovin hyvin.

Yliopistosta puuttuu myös se monialaisuus, jota Demolassa on.

 

Demolassa tehdyistä projekteista on mahdollista saada opintopisteitä, ja jos projekti menee oikein sujuvasti, myös rahaa. Tänä kesänä Isoviita onkin ollut kesätöissä Demolassa.

”Jos menee johonkin isompaan yhtiöön, siellä ei anneta opiskelijoille luottoa, omaa tilaa tai valtaa. Ei uskota siihen, että opiskelija osaa”, Isoviita toteaa.

 

Demolassa uskotaan. Työ on itseohjautuvaa, ja työntekijän täytyy itse kantaa vastuu. Täytyy olla intoa tekemistä kohtaan, sillä kukaan ei vahdi tai pakota.

Isoviidan on helppo nimetä Demolan parhaat puolet, sillä esiin nousevat esimerkiksi adjektiivit innovatiivisuus, persoonallisuus ja kansainvälisyys.

Noin puolet tekijöistä on ollut ulkomaalaisia, joko vaihto-oppilaita tai jatko-opiskelijoita. Työt on tehty englanniksi.

”Toivon, että tulevaisuuden työ on jotain tällaista eikä harmaata byrokratiaa.”

 

Seuraava sivu


Sivu: 1 2 3

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"