Uutiset
12.9.2014

Linnan edustalla uudet pyörätelineet ― opettele videolta telineen käyttö

Laura Ikävalko
Pedalslot-yrityksen toimitusjohtaja Juha Rinne myöntää, että aluksi uuden pyörätelineen kanssa voi mennä sormi suuhun.

Linnan edusta sai uudet Pedalslot-pyörätelineet. Aviisin toimittaja kokeili, miten uusia telineitä käytetään.

Laura Ikävalko, teksti & kuva

Siirtelen pyörääni telineeltä toiselle. Tiedän, että pyörä kiinnitetään telineeseen jotenkin polkimesta, mutta en ole varma kuinka. En millään saa poljinta sille tarkoitettuun rakoon.

Kesän aikana yliopiston Linna-rakennuksen eteen asennettiin uusia Pedalslot-pyörätelineitä. Tampereen kaupungin ja yliopiston yhteistyönä hankitut telineet ovat yksinkertaisen näköisiä, mutta monet pyörät on silti jätetty telineen viereen.  Pedalslotin toimitusjohtajan Juha Rinteen mielestä yksi telineen parhaita puolia on sen helppokäyttöisyys mutta hän myöntää, että alku voi olla hankala.

”Ensimmäinen käyttökerta on vaikea, koska teline on uudenlainen. Sitten kun oppii, teline on helppokäyttöinen.”

Jalkajarrullinen pyörä, kuten Aviisin kokeilupyörä, on vähän hankalampi saada telineeseen kuin jalkajarruton pyörä.

”Sitä pitää liikutella vähän enemmän, jotta poljin osuu kohdalleen”, Rinne sanoo.

Yliopistolla hankintoihin ollaan tyytyväisiä. Sotku Linnan puolen valaisinpylväiden välistä on poistunut.

”Telineisiin mahtuu paljon pyöriä, jos ne laitetaan oikein”, sanoo yliopiston ympäristökoordinaattori Saana Raatikainen.

Aiemmin Linnan edustalla oli yhdeksän pyörätelinettä, joihin sai kuhunkin kaksi pyörää. Nyt kiinnityspaikkoja on 66. Pedalslot-pyörätelineisiin päädyttiin, sillä Pinninkatu on Linnan kohdalta ahdas. Keskellä on liikennettä ja molemmin puolin kapeat kulkuväylät. Uudet telineet vievät vähän tilaa.

 

Aikani pyörää käänneltyäni päätän katsoa internetistä videon siitä, miten pyörä laitetaan telineeseen. Sen jälkeen pyörä on huomattavasti helpompi saada paikoilleen. Epäilen, voiko pyörä pysyä telineessä pystyssä pelkän polkimen varassa. Juha Rinne vakuuttaa, että teline on tukeva.

”Teline tukee pyörää hyvin joka suuntaan, eikä pyörä kaadu. Poljin on tukevin piste pyörässä, toisin kuin rengas.”

Rinne on tyytyväinen siihen, että Tampereella pyörät laitetaan paikoilleen sinne, missä telineet ovat. Silti pyörät päätyvät usein vain telineiden viereen. Linnan edessä pyörät ovat Rinteen mielestä kohtuullisen hyvin telineissä. Åkerlundinkadun läheiset pyörät ovat vielä paremmin paikoillaan.

”Sinne pyörän jättävät ovat varmaan työssäkävijöitä, jolloin telineen käyttö on säännöllisempää. Linnan edessä on ehkä enemmän satunnaisia kävijöitä, eikä telinettä opita käyttämään”, Rinne sanoo.

Joitain pyöriä on edelleen pienteollisuustalon seinustaa vasten, missä niitä ei saisi pitää. Yliopiston ympäristökoordinaattori Saana Raatikainen muistuttaakin, että Linnan ja Virran välisellä sisäpihalla on paljon vapaata tilaa, jonne pyörän voi viedä, jos Pinninkadun telineet ovat täynnä.

Päivän päätteeksi haen pyörän pois telineestä. Pyörän irrottaminen käy helpommin kuin arvelin. Kun lukko on avattu, pyörän takarengasta nostetaan, ja poljin liikkuu uraa pitkin alas telineestä.

 

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"