Kulttuuri
7.10.2014

Arvio: Postimuseossa valotetaan Tom of Finlandin luojan kaksoiselämää

Tom of Finland Foundation
Nimetön, 1980, 27 x 32 cm, lyijykynä paperille.

Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland postimuseo, Museokeskus Vapriikki, 29.3.2015 saakka

Kiinteät pakarat ovat ehtineet aiheuttaa mielipahaa jo monelle. Varsinkin kun kannikat keimailevat postimerkissä. Tom of Finland -postimerkkisarjan kunniaksi Postimuseossa on esillä kuvataiteilija ja homoikoni Touko Laaksosen (1920–1991) kirjeenvaihtoa.

Tom of Finland -nimimerkillä homoeroottisia kuvia piirtänyt Laaksonen salasi sisaruksiltaan kuvataiteellisen tuotantonsa. Tarkasti rajatussa näyttelyssä kulkee kaksi tarinaa rinnakkain: katsojan ennakkotiedot homoikonista sekä Laaksosen kirjeissään kirjoittama kuva kotiväelle.

Kirjeet tuovat mieleen Carl Larssonin akvarellityöt, jossa perheidylli jatkui ikuisesti kuin lapsettoman kuukautiset. Laaksosen siskolle lähettämissä kirjeissä työparin itsemurha vaihtuu sydänsairaudeksi ja miesystävä kämppäkaveriksi. Näyttely ei lähde spekuloimaan, miksi Laaksonen halusi pitää niin tiukasti kiinni kulissista. Oliko ainoa syy ajan ilmapiiri homoseksuaalisuutta kohtaan, vai tarvitsiko Laaksonen kenties jotain muuttumatonta luomistyön vastapainoksi?

 

Kontrasti löytyy Laaksosen ystävilleen kirjoittamien kirjeiden kautta, jossa kirjoitustyyli on täysin erilainen kuin sisaruksille lähetetyissä.

Ristiriita Laaksosen kaksoiselämien välissä olisi konkretisoitunut paremmin, jos hänen töitään olisi ollut enemmän esillä ja suuremmassa koossa. Visuaaliselta köyhyydeltä olisi jo pelastauduttu suurentamalla taiteilijan saamia fanikuvia. Kuviaan Laaksoselle lähettivät samanhenkiset miehet, joita hän kuvasi töissään.

On sääli, että näyttelyssä visuaalisuutta on käytetty niin vähän. Näyttely toimii ideana paremmin kuin käytännössä. Kourallinen kiinteitä pakaroita olisi pitänyt mielihyvää, ja järkytystä, yllä pidempään.

Sanna-Kaisa Lähdeaho

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"