Uutiset
9.2.2016

Lähes 34 000 opiskelijaa tienasi yli tulorajan – Kela karhuaa opintotukia

Aino Heikkonen

Kela lähestyy opiskelijoita opintotuen takaisinmaksuehdotuksilla, jotka koskevat vuoden 2014 tuloja. Kaikkiaan opintotukea karhutaan takaisin lähes 34 000 opiskelijalta, jotka ovat tienanneet yli opintotuen tulorajojen. Kela kertoo tiedotteessaan, että yli tulorajojen tienanneiden määrä on suunnilleen sama kuin vuotta aikaisemmin.

Vuonna 2014 opintotukea sai noin 326 000 opiskelijaa. Kelan Verohallinnolta saamien tietojen mukaan noin 10 prosenttia opintotuen saajista ylitti opintotukilain mukaisen vuositulorajan. Keskimäärin takaisin maksettavaa on opiskelijaa kohti 1 345 euroa. Päätösehdotusten mukainen perinnän yhteismäärä on 45,5 miljoonaa euroa.

Opintotuen tuloraja on 11 850 euroa vuodessa, jos opiskelija nostaa tukea yhdeksän kuukautta vuodessa. Tulorajaa voi nostaa perumalla opintotukikuukausia.

Kaikille niille, jotka ovat ylittäneet vuositulorajansa, lähtee Kelalta takaisinperintäkirje. Erityisesti jo valmistuneiden kannattaa tutkia päätösehdotus tarkkaan, sillä valmistumisen jälkeisiä tuloja ei oteta huomioon tulorajoissa. Uudelleenkäsittelypyyntö voikin pienentää takaisin maksettavaa summaa merkittävästi.

Uudelleenkäsittelypyyntö täytyy tehdä 17. maaliskuuta mennessä Kelalle.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"