Uutiset
19.2.2016

Opintotukeen pian isoja leikkauksia? Opiskelijat valmistelevat suurta mielenosoitusta

Laura Talvitie
Opintotuen leikkauksia vastustettiin myös kesäkuussa 2015 Helsingissä.

Aino Heikkonen

Opiskelijajärjestöt valmistautuvat siihen, että opintotukeen esitetään lähiaikoina mittavia leikkauksia. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto Samok järjestävät opintotukimielenosoituksen 9. maaliskuuta Helsingissä. Mielenosoituksen Facebook-tapahtumaan on lyhyessä ajassa ilmoittautunut yli 500 osallistujaa ja yli 1000 tapahtumasta kiinnostunutta, vaikka mielenosoituksen kampanjointi ei ole vielä suuremmin alkanut.

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Olga Haapa-aho odottaa isoja leikkauksia kaikille.

”Yleensä leikkaukset ja uudistukset tulevat voimaan seuraavana syksynä aloittaville opiskelijoille. Koska leikkausten aikataulu on nyt tiukka ja säästösummat valtavia, uudistusten on käytännössä pakko koskea myös nykyisten opiskelijoiden saamaa tukea”, hän sanoo.

”Koska leikkausten aikataulu on nyt tiukka ja säästösummat valtavia, uudistusten on käytännössä pakko koskea myös nykyisten opiskelijoiden saamaa tukea.”

Konkreettisia opintotuen leikkausesityksiä odotetaan helmikuun lopussa, jolloin opetus- ja kulttuuriministeriön opintotuen selvitystyön tulokset ennakkotietojen mukaan julkistetaan. Pohjana ovat hallitusohjelman linjaukset opintotukimenojen leikkauksesta. Vuoteen 2019 mennessä on tarkoitus leikata 70 miljoonaa euroa. Pitkän ajan säästötavoite opintotukimenoista on 150 miljoonaa.

”Tämän mittakaavan leikkaukset saattavat tarkoittaa esimerkiksi suoraa leikkausta opintorahan määrään. Jo hallitusohjelmassa lukee, että tukikuukausien määrää rajataan. Kun kuukausia on rajattu jo viime vuosina, on mielenkiintoista nähdä, mistä niitä nyt leikataan. Saako tukea jatkossa koko tutkinnon ajalle vai vain alkuvaiheessa? Saako maisteriopintoihin esimerkiksi opintorahaa vai pelkkää opintolainaa?” Haapa-aho pohtii.

Yhtenä huolena hän pitää opintorahan ja -lainan suhdetta jatkossa ja ennakoi lainapainotteisuuden kasvua. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan opintorahan, asumislisän ja lainan tason on oltava vähintään 1100 euroa. Tämä on myös opetus- ja kulttuuriministeriön opintotukiselvityksen lähtökohta.

 

Opintotukimielenosoitus Helsingissä 9. maaliskuuta. Tamy järjestää tilaisuuteen kuljetuksen Tampereelta. Infotilaisuus opintotuesta opiskelijoille 25. helmikuuta kello 16. Lisätiedot Tamyn verkkosivuilta.

Opintotukimielenosoituksen Facebook-tapahtuma.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote opintotuen selvittämisestä

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"