Reportaasit
14.4.2016

Tutkijat talutusnuoraan

ANNINA MANNILA

Turkkilaiset akateemikot allekirjoittivat vetoomuksen rauhan puolesta ja joutuivat koti­maansa johdon tulilinjalle. Yksi heistä seuraa Tampereelta käsin, ottaako Turkki askeleen kohti autoritäärisempää hallintoa tuomitsemalla tutkijat vankeuteen.

SANNA PEKKONEN teksti, ANNINA MANNILA kuvat

Turkkilainen kulttuurintutkija Mahmut Mutman ei ollut ajatellut, että tämä vuosi alkaisi muutolla Tampereelle. Kaikki sai alkunsa vetoomuksesta, jossa Turkin hallitusta vaadittiin lopettamaan satoja siviiliuhreja vaatineet pommitukset maan kurdialueilla ja jatkamaan rauhanprosessia kurdien kanssa. Mutman on yksi vetoomuksen allekirjoittaneesta 1128 tutkijasta.

Turkin johdossa vetoomusta ei otettu hyvin vastaan. Maan presidentti syytti tutkijoita julkisuudessa maanpettureiksi ja terrorismin tukijoiksi. Vetoomuksen allekirjoittaneet tutkijat joutuivat tammikuun puolivälissä sellaisen lynkkauskampanjan kohteeksi, että he ovat joutuneet pelkäämään työpaikkansa, vapautensa ja jopa henkensä puolesta.

Helmikuussa Mutman muutti tutkijavaimonsa kanssa Istanbulista Suomeen. He työskentelevät seuraavan vuoden ajan Tampereen yliopistossa.

Vetoomusten allekirjoittaminen on Turkissa tavallista, eikä niiden allekirjoittajia ole aiemmin leimattu rikollisiksi. Nyt tutkijat joutuivat maan johdon silmätikuiksi rauhanomaisen kirjoituksen takia.

”Istanbulilainen mafiapomo julisti, että mafia tulisi kylpemään meidän veressämme.”

”Ensinnäkin syyttäjänvirasto aloitti rikostutkinnan vetoomuksen allekirjoittaneita tutkijoita vastaan”, kertoo Mutman.

Tutkijoita syytetään Turkin kansakunnan loukkaamisesta ja terrorismipropagandan levittämisestä. He voivat joutua jopa viideksi vuodeksi vankilaan. Joitakin tutkijoita on pidätetty ja asetettu maastapoistumiskieltoon jo kuulustelujen aikana. Mutman ei ole vielä saanut yhteydenottoa syyttäjältä, mutta hän on odottanut sitä tammikuusta asti.

Monen vetoomuksen allekirjoittaneen tutkijan työpaikka on ollut vaakalaudalla, sillä Turkin yliopistoja valvova korkeakouluneuvosto tulkitsi presidentin puheet käskyksi hankkiutua eroon hallitusta arvostelevista tutkijoista. Yliopistot määrättiin kuulustelemaan tutkijoita, ja jotkut heistä on erotettu.

Kun Mutmanin yliopisto pyysi häneltä lausuntoa, Mutman totesi, ettei yliopistolla ole oikeutta tutkia koko asiaa.

”Olen vain käyttänyt sananvapauttani”, Mutman toteaa.

Myös väkivallan uhkaa oli ilmassa. Vetoomuksen allekirjoittaneiden tutkijoiden nimet ja kuvat julkaistiin äärioikeistolaisella verkkosivulla, ja työhuoneiden oviin vedettiin rakseja.

”Istanbulilainen mafiapomo julisti, että mafia tulisi kylpemään meidän veressämme”, kertoo Mutman.

Työskentely kaiken tämän keskellä kävi vaikeaksi, joten Mutman ja hänen vaimonsa hakivat paikkoja ulkomaisista yliopistoista. Mutmanin vaimo ei allekirjoittanut vetoomusta, mutta seurasi miestään ulkomaille. Lopulta kummallekin löytyi vuoden pesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteisiin keskittyvästä tutkijakollegiumista.

Tutkijoiden painostus ja uhkailu vankilatuomioilla ei ole valitettavasti kovinkaan yllättävää Turkin nykyjohdolta. Se pikemminkin sopii hyvin Turkin poliittisen kehityksen kokonaiskuvaan.

Vielä kymmenisen vuotta sitten Turkki näytti demokratisoituvan, kun vuonna 2002 valtaan noussut AK-puolue toteutti EU-jäsenneuvottelujen vaatimia uudistuksia ja vaikutti tuovan vakautta maan politiikkaan. Pääministerinä toimi tuolloin maan nykyinen presidentti Recep Tayyip Erdogan, AKP:n kärkimies.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan vuoteen 2010 mennessä oli kuitenkin selvää, ettei AKP:n ajamien uudistusten todellinen tavoite ollut demokratian tuominen maahan.

”Yhdysvalloilta ja EU:lta saamansa tuen avulla AKP pikemminkin puhdisti poliittiset vastustajansa armeijasta, oikeuslaitoksesta ja virkakoneistosta”, toteaa Alaranta.

Vuonna 2014 presidentiksi noussut Erdogan pyrkii nyt keskittämään valtaa yhä enemmän itselleen. Tavoitteena on autoritäärinen järjestelmä.

”Sananvapaus ja akateeminen vapaus on murskattu sen kehityksen varrella. Ne, jotka uskaltavat kritisoida hallitusta, joutuvat puhumaan uhkausten ja potkujen uhalla.”

Seuraava sivu


Sivu: 1 2

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"