Tampere 3
29.9.2016

TTY: Uuden korkeakoulun nimeksi Tampereen uusi yliopisto

Teppo Nieminen / Aviisin arkisto
Tampere 3 yhdistäisi Tampereen yliopiston, teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun.

Esa Keskinen

Tampereen teknillisen yliopiston säätiön hallitus esittää uudelle korkeakoululle nimeä Tampereen uusi yliopisto. Englanniksi nimi olisi Tampere University.

Tampere 3 -työnimellä kulkeva korkeakoulu yhdistäisi Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun. TTY:n säätiön hallitus valtuutti kokouksessaan 21. syyskuuta puheenjohtajansa sopimaan ehdotetusta nimivaihtoehdosta muiden osapuolien kanssa.

Tampereen yliopiston hallitus käsittelee Tampere 3:a ja nimiasiaa ensi viikon perjantaina 7. lokakuuta.

”Tampereen yliopiston hallitus on tätä asiaa jo kertaalleen käsitellyt. Silloin esitys oli toinen. Tämä on sitten uusi keskustelu asiasta”, Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso sanoo.

Ennakkotietojen mukaan nimi piti julkistaa jo tämän vuoden kesäkuussa.

”Keskustelussa on ollut useampia nimiä. Silloin [kesäkuussa] esillä oli Tampere-yliopisto ja muotoilu Tampereen yliopisto”, Laakso kertoo.

Laakso ei spekuloi tarkemmin Tampereen yliopiston hallituksen tulevaa päätöstä.

”Voi olla, että hallituksella on jotain preferenssejä sitä varten. Kyllä tämäkin nimi varmasti on sellainen, että se on jo aika lähellä kompromissia.”

Nimeksi on ehdotettu aiemmin muun muassa Koski-yliopistoa, Tammer-yliopistoa ja Linna-yliopistoa. Aamulehti ehdotti viime aprillipäivänä nimeksi Moro-yliopistoa.

Uuden korkeakoulun aloittamisajaksi on ehdotettu aikaisintaan 1.1.2018. Teknillisen yliopiston hallitus ehdotti viime viikolla, että aloitusta siirrettäisiin vuoteen 2020.

 

 

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

  1. Jorma Mänty, prof.emer. (TTKK ja myöh TTY) (19.10.2016 kello: 11:31)

   En tiedä, ketä mahtaa koskettaa, mutta Aalto- yliopiston jaloa linjaa seuraten uuden ykiopiston nimeksi sopisi parhaiten TAMMER YLIOPISTO. Nimi kelpaisi sekä suomeksi että ainakin englanniksi, ja miksei muillakin kielillä-

  2. Aino Heikkonen (11.10.2016 kello: 17:44)

   Lähteenä jutussa on TTY:n hallituksen pöytäkirja. Terv. Aviisin toimitus

  3. Pertti (4.10.2016 kello: 16:01)

   Jotain lähdettä olisi ihan kiva päästä lukemaan

  4. kommentoin (30.9.2016 kello: 17:49)

   jaska666 kysyi:

   ”Onkohan teekkarit miettineet sitä, että mitä sit ku uusi yliopisto ei enää olekaan uusi.”

   Varmaan ovat teekkaritkin nimiäasiaa miettineet, mutta tuo nimiehdotus tuli kylläkin hallitukselta, ei teekkareilta. TTY:n hallituksen jäsenistä aika moni ei ole koskaan ollut teekkareita. TTY:llä on ulkopuolisista ammattijohtajista koostuva hallitus.

   Mitä nimiasiaan tulee, niin nimen on hyvä olla tunnistettava ja sen on hyvä löytyä helposti ja luontevasti aakkosjärjestyksessä olevista listauksista. Aalto vei jo aakkosjärjestyksen alkusijan, joten luontaisesti tamperelaisen yliopiston englannin- ja suomenkielisen nimen olisi hyvä löytyä T-kirjaimen kohdalta. Tampere University kuulostaisi ihan luontevalta nimeltä. Ja Tampereen yliopisto luontevalta suomenkieliseltä nimeltä.

   Ongelma kai on siinä, että jos otetaan käyttöön täsmälleen nykyinen nimi, sitten tulkittaisiin, että TTY on fuusioitu osaksi Tampereen yliopistoa – eikä niin päin, että Tampereen yliopisto on fuusioitu osaksi TTY:tä tai että tuloksena on kokonaan uusi yliopisto.

   Tuosta johtuen joku Tammer yliopisto / Tammer universitykin voisi menetellä, mikäli halutaan uusittu nimi. Hotelli Tammer on alun alkujaan Tampereen teknillisen seuran talo, ja nimi Tammer yhdistetään positiivisesti Tampereeseen ilman, että sillä nykyään on mitään erityistä teknistä vivahdetta.

  5. ttyläinen (30.9.2016 kello: 11:08)

   Luulisi, että TTY:llä olisi jo opittu nykyisten suomeksi ja englanniksi erilaisten laitosten nimien aiheuttamista ongelmista ja sekaannuksista, että eri kielillä eriä tarkoittavat nimet ovat täysin tuhoon tuomittu ajatus. Miksi ei vaan voida ajatella puhtaalta pöydältä ilman historian painolasteja (jotka liikuttaa enää korkeintaan paria 70-luvun vasemmistohippiä…), että jos Tampereella ei jo olisi yliopistoja ja tänne nyt oltaisiin ensimmäistä kertaa sellaista perustamassa, niin mikä sen nimeksi tulisi? Olisi aika selvää, että nimi olisi Tampereen yliopisto ja ihan yks hailee, olisiko se sitten englanniksi University of Tampere vai Tampere University, kun kumpaakin versiota kuitenkin käytettäisiin sekaisin. Puhekielessä kukaan ei taatusti jaksa puhua Tampereen uudesta yliopistosta tai jostain vielä keinotekoisemmasta Moro-Linna-Aallonpohja-yliopistosta vaan Tampereen yliopistosta. Ja viimeistään 10 vuoden päästä virallinen nimikin kuitenkin vaihdettaisiin pelkäksi Tampereen yliopistoksi, kun ”uusi” menettäisi merkityksensä. Joten pari miljoonaa säästetään, kun heti jätetään se ”uusi” pois. Nykyiselle Tampereen yliopistolle näkemykseni varmasti käy ja TTY ja TAMK voivat purkaa lapsellista angstiaan vaikka jossain hallinnon rakenneasioissa nimen pilaamisen sijaan.

  6. jaska666 (30.9.2016 kello: 00:15)

   Onkohan teekkarit miettineet sitä, että mitä sit ku uusi yliopisto ei enää olekaan uusi.

  7. Huoh (29.9.2016 kello: 21:05)

   Eissssssss