Reportaasit
11.11.2016

Jodel on virtuaalinen vessanseinä, jolla kysytään sitä, mitä ei muuten kehdata

YUPIRAMOS / 123RF, kuvankäsittely: Aino Heikkonen

Älypuhelinsovellus Jodelissa voi kysyä nimettömänä niitä asioita, joita kavereilta ei kehtaa kysyä. Eritteet, asennot ja tautiepäilyt käydään läpi. Mutta mikä on normaalia?

Tiina Heikkilä, teksti
aINO HEIKKONEN, KUVITUS

 

”Miten teette alapesun uimahalleissa yms. yleisissä paikoissa? Levitättekö jalat ja oikein tarkkaan kädellä huljuttelette vai hutaisetteko?”

Muun muassa tätä kysytään anonyymiyteen ja paikallisuuteen perustuvalla keskustelualustalla Jodelilla. Sovelluksen on voinut ladata älypuhelimeen Tampereella alkusyksystä 2015 lähtien. Korkeakouluopiskelijoille suunnatusta Jodelista on tullut vilkas keskustelupaikka, jossa teekkari, humanisti ja tradenomi kohtaavat tiiviimmin kuin Tampere 3 -hankkeessa ehkä koskaan.

Suomessa Jodel lanseerattiin ensin Jyväskylään ja Tampereelle. Markkinointi on käynnissä Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Oulussa. Tampereella jodlaus kantaa 10 kilometriä, eli sovellus on täysin paikallinen. Keskustelukulttuurit eivät juuri eroa toisistaan eri kaupungeissa. Klassikkoaiheet kiinnostavat. Bileiden ja krapulan vaihtelun, opintojen epätoivon ja onnistumisten lisäksi pinnalla ovat ihmissuhteet ja seksi.

Jodel on alun perin Saksasta. Suomen Jodelista vastaavan Daniela Vollnerin mukaan ”lähes kaikki opiskelijat” tuntevat Jodelin siellä. Lokakuussa 2016 tärkeimmät alueet ovat Saksa, Itävalta, Sveitsi, Ranska sekä Pohjoismaat. Ruotsissa ja Norjassa Jodel on ollut käytössä jo pidemmän aikaa. Anonyymi huutelu lähinurkilla on kiinnostanut maailmanlaajuisesti yli miljoonaa sovelluksen lataajaa.

”Pitäskö huolestua ku on saanu naista viimeksi helmikuussa?”

21-vuotias neitsyt kyselee, onko toivoton tapaus. 26-vuotias haluaa tietää, onko normaali, koska ei ole seurustellut.

Jodelin kohderyhmä on samankaltainen kaikissa kaupungeissa. Jodelissa kysytään asioita, joita ei heti kättelyssä oteta puheeksi uusien kavereiden kanssa. Sellainen on esimerkiksi seurustelun ja seksin harrastamisen aloitusikä. 21-vuotias neitsyt kyselee, onko toivoton tapaus. 26-vuotias haluaa tietää, onko normaali, koska ei ole seurustellut. Karvoitus askarruttaa – onko luomu liikaa, pitääkö miesten sheivata? Nuoret naiset kysyvät, onko muillakin vaikeuksia tuntea seksin aikana nautintoa.

Keskustelun voi aloittaa kuka tahansa. Käyttäjät moderoivat keskusteluja itse. Ideana on, että keskustelijat äänestävät ikävät ja sääntöjen vastaiset avaukset pois näkyvistä. Vastauksia tulee paljon ja viestit saavat upvoteja eli viestejä ylös nostavia ääniä. Riittävän monella downvotella epämiellyttävän aloituksen saa näkymättömiin.

Jodelin pääkonttori sijaitsee Berliinissä ja siellä työskentelee 20–30 ihmistä. Tilanne vaihtelee sesongin mukaan, on freelanceria ja harjoittelijaa.  Kukaan ei kyttää ja moderoi työkseen Tampereen Jodelia, mutta tamperelaisten käyttäjien liputtamat jodlaukset menevät pääkonttorin syyniin. Kiusata ei saa.

Lokakuisena lauantai-iltana joku kysyi kokemuksia keskeytetystä yhdynnästä ehkäisykeinona. Jodlaus äänestettiin äkkiä alas. Toisaalta 108 vastausta saa ytimekäs kysymys ”Irtosuhteet! Käytättekö suuseksissä ehkäisyä?” Osa käyttää, osa ei. Yhtä ärsyttää terveydenhoitajien moralisointi ja joku ahdistuu nieluklamydiasta. Samassa ketjussa toinen ihmettelee, miksei Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS kysynyt suuseksistä sukupuolitautitestien yhteydessä.

Jodelissa puidaan myös arjen kommunikaatio-ongelmia. Vakipano ei vastaa krapulapäivänä.  Hervannassa asuva naisteekkari yrittää tavoittaa samassa rapussa asuvan arkkitehtiopiskelijaksi epäilemänsä miehen. Joku luulee saaneensa Tesoman murhaajan peräänsä bussipysäkiltä.

Osa käyttäjistä on parisuhteessa, osa sinkkuja, osa siltä väliltä. Vaikka Jodelin käyttäjän keski-ikä on kirkkaasti kahdenkymmenen yläpuolella, jodlauksissa kaikuu yläaste ja normaaliuden tavoittelu. Miten saan tytön tai pojan kiinnostumaan itsestäni? Minkäikäisenä neitsyys olisi syytä menettää?

 

jodel-naista


Historian opiskelija Arttu
jodlasi jo kesällä. Hän latasi sovelluksen ensimmäisten joukossa kuultuaan siitä rovaniemeläisiltä kavereiltaan. Valkeakoskelta kotoisin oleva Arttu on yrittänyt huvikseen aktivoida myös kotipaikkansa Jodelia. 23-vuotiaalle Artulle Jodel on satunnainen ajanviete. Hän osallistuu läpänheittoon ja vakaviin keskusteluihin 50/50-suhteella. Hän on huomannut käyttäjämäärän kasvun muuttaneen keskusteluja vakavammiksi.

Vaikka Jodel on vakavoitunut, Arttu suosittelee tiukkaa lähdekritiikkiä neuvojen kysyjille. Trollaamisen tunnistaa, ja Arttu on tehnyt sitä itsekin. Hän on käyttänyt muun muassa internetin palstoilla suosittua Kalamies-yhteisnimimerkkiä, mutta ei koskaan vakavissa aiheissa.

Myös kauppatieteilijä Eero Pitkäsalo, 22, tunnistaa Jodelin keskustelujen muuttumisen vakavammiksi. Pitkäsalo on pohtinut jodlaajan etiikkaa. Hän ohittaa keskustelut, jotka eivät kosketa häntä, ja äänestää alas ikäviä aloituksia. Sellaisia ovat sisäpiiridraamat ja yksityishenkilöiden haukkuminen tunnistettavasti – molempia hän on on nähnyt. Pitkäsaloa harmittaa, ettei välineitä puuttua ilkeyksiin ole enempää. Anonyymilla alustalla perättömät huhut heräävät villisti eloon.

”Vertauskohtana voi käyttää perinteistä koulukiusaamishommaa. Eli haluanko olla se, joka on hiljaa, vai se, joka puuttuu?” Pitkäsalo kysyy.

Jodel laittaa käyttäjänsä miettimään moraalisia valintoja.

Anonyymiys houkuttelee kokeilemaan kepillä jäätä paitsi trollaamisessa, myös pitkään askarruttaneissa arjen mysteereissä. Tarkastavatko muutkin, ovatko avaimet kassissa vasta oven sulkeuduttua?

Vessa-asiat kiinnostavat etenkin, jos niihin liittyy ihmissuhdenäkökohtia. Onko tullut kakka housuun aikuisena? Entä mitä tehdä, jos on naisen luona ensivisiitillä ja vessa menee tukkoon? Ajattelevatko kassan tytöt, miltä vessapaperia ostava mies näyttää pöntöllä istuessaan?

Moni miettii, miten suhtautua biseksuaalisiin tuntemuksiin. Tai kaverin kumppaniin tai juuri eronneeseen ystävään ihastumiseen. Voisiko polyamorinen suhde toimia? Olenko normaali, jos ajattelen näin? Onko ok edes kysyä tätä?

Yhteisö antaa pikavastauksen, kun kavereilta kysyminen epäilyttää. On kutkuttava mahdollisuus, että joku vastaajista on oma tuttu. Jodlaaminen voi alentaa kynnystä ottaa aihe puheeksi kavereiden tai seurustelukumppanin kanssa.

Nuori nainen kysyy, ovatko isot sisemmät häpyhuulet turn off. Muutama vastaus rohkaisee naista sanomalla, ettei asialla ole väliä. Yksi vastaajista valittaa saaneensa downvotea asiallisesta vastauksesta häpyhuulikysymykseen. Ehkä hän suhtautui nihkeästi liian isoihin häpyhuuliin ja sai muiden keskustelijoiden vihat päälleen?

 

Jodielin tavoitteena onkin luoda yhteisö. Yhteisön arvoja rikkovat kommentit eivät sovi sellaiseen. Jodel ei ole ensimmäinen kaikille avoin paikka, jossa voi konsultoida vertaisiaan rakkaudesta ja etsiä seuraa. 2000-luvun alussa tekstiviestichatit pyörivät kaupallisilla TV-kanavilla ilta- ja yöaikaan. Viestin lähettäminen maksoi noin euron.

Tekstiviestichattien esikuva oli IRC eli tekstipohjainen viestiohjelma, joka toimi jo ennen internetselaimia. IRC:ssä idea on liittyä kanaville, joilla saattaa pysytellä halutessaan nimettömänä. IRC elää yhä pienissä piireissä. Tekstiviestichatit kuolivat 2000-luvun lopussa. Myös internetin chat-kanavilla saattoi nauttia nimettömyydestä, mutta kaikki 2000-luvun alun anonyymi nettikulttuuri oli sidottu pöytäkoneella istumiseen.
Tekstiviestichateilla tehtiin rahaa, ja Jodelkaan tuskin on hyväntekeväisyyttä. Jodel varaa käyttöehdoissa oikeuden käyttää sovelluksen kautta lähetettyjä viestejä melkein miten vain.

Dataa voidaan myydä tai oikeudet siihen voidaan luovuttaa muille. Sovellukseen voi tulla maksullisia lisäosia myöhemmin. Anonyymiys säilyy eikä käyttäjien henkilötietoja luovuteta minnekään, mutta rahaa datalla voi tehdä. Jodel on Saksan lainsäädännön piirissä, ja Saksan tietosuojalainsäädäntö on EU:n tiukimpia. Daniela Vollner lupaa, ettei peruskäyttö tule maksulliseksi.

Nuorten aikuisten kiinnostuksen kohteista reaaliaikaista tietoa keräävä sovellus voisi olla paikalliselle mainostajalle kultakaivos. Mobiilisovelluksissa on joko maksullisia lisäpalveluita tai mainoksia. Jos käytöstä ei peritä maksua, luultavasti dataa käytetään joskus markkinointiin. Jodelissa kannattaisi ehkä mainostaa sydänleivosta kahdelle yhden hinnalla tai kolmiobileitä edeltävää happy houria.

Tekstiviestichateihin päätyi periaatteessa kaikki laillinen sisältö, josta oli maksettu euro. Valvojat moderoivat keskustelua. Viestien alle ei syntynyt keskusteluketjuja, eikä tiettyä aloitusta voinut seurata.

Jodelissa taas yhteisö määrää, mikä on kiinnostavaa. Asiallisen anonyymin vertaistuen kääntöpuoli on, että tuen saaminen riippuu ongelman kiinnostavuudesta. Avautumaan rohkaistuneen viesti saatetaan äänestää näkymättömiin, koska se ei kiinnosta muita. Toisaalta sosiaalipornon nälkäinen voi tarkoituksella heittää bensaa liekkeihin jonkun parisuhdeavautumiseen. Miksi nuoret aikuiset eivät puhu asioista ystäviensä kanssa vaan Jodelissa?

”Luulen, että Jodel on siinä mielessä parempi kanava, että täällä voi kysyä näitä asioita saman ikäisiltä ja samassa tilanteessa olevilta”, Daniela Vollner Jodelin pääkonttorilta sanoo.

 

jodel-tukka

 

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n psykologi ja seksuaalineuvoja Marjo Tossavaisella on kymmenen vuoden kokemus nuorten aikuisten ihmissuhdekysymyksistä. Hän pitää kymmenen tuntia viikossa YTHS:n Skype-vastaanottoa seksiasioista. Tossavainen sanoo, että opiskelijat ottavat yhteyttä ja kertovat ongelmistaan helpommin ja avoimemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Häneltä kysytään samoja asioita kuin anonyymeiltä ikätovereilta Jodelissa. Oma normaalius askarruttaa.

Erityisesti seksistä kyselijät peilaavat omaa tilannettaan johonkin kuvitteelliseen. Jotkut Tossavaisen tapaamat nuoret miehet ovat aidosti yllättyneitä ja helpottuneita, kun heille kertoo, ettei seksi tunnu aina miltään eikä sen kuulu aina kiinnostaa. Kannattaako esimerkiksi masennuksesta kysyvän uskoa anonyymia vertaista, jos ei voi olla varma, millä asialla kommentoija on?

”Hankala kysymys. Toisaalta neuvomassa voi olla tilannetta ymmärtämätön ilkeämieli. Toisaalta voi löytää oikean kokemusasiantuntijan, jonka oma masennus on jo voitettu. Luottaisin siihen, että ihminen itse suhteellisen hyvin erottaa huonon huumorin ja tosissaan annetut neuvot”, Tossavainen evästää.

”Toisaalta neuvomassa voi olla tilannetta ymmärtämätön ilkeämieli. Toisaalta voi löytää oikean kokemusasiantuntijan, jonka oma masennus on jo voitettu.”

Tossavaisen mukaan on erittäin hyvä saada vertaisilta vahvistus, ettei ole yksin jonkun tavallisen tuntemuksen kanssa. Myös muilla nuorilla miehillä on erektiohäiriöitä. Erektiohäiriöiden taustalla voi silti olla isoja ongelmia, jotka eivät vertaistuella tule esiin. Ne ovat tyypillinen syy hakeutua YTHS:n mielenterveyspuolelle.

Tossavainen suosittelee anonyymia keskustelua arkisten ongelmatilanteiden selvittelyyn. Jos parisuhteessa riidellään koko ajan tai jos huomion saaminen kaiket illat tietokoneella pelaavalta kumppanilta on vaikeaa, voi kysyä muiden kokemuksia vastaavista tilanteista. Kaveri voi neuvoa vinoutuneesti, koska haluaa yliymmärtää avautuvaa ystävää ja asettuu tämän puolelle.

”Yleensä, jos kysyy kavereilta neuvoa tuollaisessa tilanteessa, kaverit lähtevät helposti puolustamaan kysyjää. He eivät kysy, mikä riitelyä edeltää tai mikä kysyjän oma osuus riitelyyn oli”, Tossavainen sanoo.

”Miksi seksin saamisesta pitää tehdä niin vaikeaa?”

”Miksi pojat ehdottaa treffejä jossa pelataan esim. konsolilla tai bilistä ja sitten valittaa jälkeenpäin, että jäi kaverifiilis?”

Jodelissa ilotellaan puhumalla irttareista, joilla tarkoitetaan välillä irtokarkkeja ja välillä irtosuhteita. Eräs harmittelee, kun tyttöjen tapaaminen ei johda vakavampaan. Toinen kertoo, että taas olisi edessä muutto ja ihastus jää Tampereelle. Erot ahdistavat, toisaalta myös omat muihin verrattuina jumittuneet ja tylsät parisuhteet. Joku viestittelee exänsä kanssa, eikä ole varma omista tai exän motiiveista. Lauantai-iltapäivällä joku jodlaa tunteesta, ettei ole tarpeeksi kenellekään. Toisaalta sunnuntai-iltojen krapulajodlauksissa on aitoa iloa omasta seksuaalisuudesta ja ilmapiiristä, jossa sitä voi toteuttaa.

Seksistä ja ihmissuhteista puhutaan kavereiden kanssa, mutta erityisesti seksielämän tylsistä ja ahdistavista puolista ollaan hiljaa. Tossavainen kertoo, että poikkeavuuden pelko on vahva ja kokemattomaksi leimautuminen pelottaa. Nykyään seksi 30 eri miehen kanssa vuoden aikana ei hävetä huoraleiman takia. Sen sijaan epätoivoiseksi suhteen etsijäksi leimautuminen pelottaa. Jodelissa kirjoitetaan paljon siitä, ettei kumppania yrityksestä huolimatta löydy. Tossavainen tunnistaa ilmiön.

”Minulle nuoret miehetkin kertovat usein, että ovat käyneet treffeillä ja seksiä on saatu yllin kyllin. Heitä harmittaa, ettei kukaan kiinnostu tai kiinnosta kunnolla”, kertoo Tossavainen.

Tossavaisen vastaanotoilla tulee usein esiin, että nuoret ihmiset haluavat sitoutua ja kokeilujen epäonnistuminen ahdistaa. Kavereille epäonnistuminen esitetään irtosuhdefiestana.

Oli mielessä parisuhde, ihmissuhdeneuvot tai seksivinkit, Jodel voi olla huvin ohella hyödyksi mielenterveydelle ja ihmissuhteille. Kovin synkkää pimeätä puolta sovelluksella ei toistaiseksi ole, kunhan muistaa Artun kehotuksen lähdekritiikkiin.

Juttua varten on haastateltu myös tietoverkkotekniikan professori Jukka Mannerta Aalto-yliopistolta. 

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

  1. kilu (22.7.2017 kello: 07:25)

   mikä on nyt aihe

  2. lol (4.3.2017 kello: 02:37)

   Tampereella oli kyllä vielä täysin kuollutta kun Jyväskylässä jo jodlailtiin aktiivisesti.

  3. jodellll (19.12.2016 kello: 14:48)

   mikä homma?

  4. Jodelisti (25.11.2016 kello: 16:04)

   Onko kortepohja hereillä?