Uutiset
17.2.2017

Taidekorkeakoululaiset uupuvat useimmin, kertoo YTHS:n tutkimus

Andrei Krauchuk / 123RF

Taidealoilla opintoihin tarttumisen vaikeus ja opiskelu-uupumus ovat yleisiä ongelmia. Lääkisläiset puolestaan pärjäävät näissä asioissa parhaiten. YTHS tutki korkeakouluopiskelijoiden terveyttä viidettä kertaa.

Aino Heikkonen

Opiskelu-uupumus on yleisintä taidekorkeakouluissa. Tieto selviää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n Korkeakoulujen terveystutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista taidekorkeakoululaisista 19 prosenttia kärsi opiskelu-uupumuksesta.

Tutkimuksen mukaan taide- ja humanistisilla aloilla oli myös eniten vaikeuksia saada otetta opinnoista. Tämä rasittaa: kokemus siitä, että otteen saaminen opinnoista on ongelma, oli esiintymisen vaikeuden ohella yleisin opiskelijoiden stressin syy. Kolmasosa kaikista terveystutkimuksen vastaajista koki runsaasti stressiä.

Kolmasosa kaikista terveystutkimuksen vastaajista koki runsaasti stressiä.

Stressin tavoin korkeakouluopiskelijoilla on tutkimuksen mukaan runsaasti myös mielenterveysongelmia. 30 prosenttia vastanneista koki psyykkisiä vaikeuksia, kuten masennusta, jatkuvaa ylirasitusta ja valvomista huolien takia.

Parhaiten otteen opinnoista saavat lääkisläiset: kyselyyn vastanneista lääketieteen opiskelijoista 63 prosenttia arvioi otteen saamisen opiskelusta myönteiseksi. Toiseksi myönteisesti kysymykseen opiskeluotteesta vastasivat yliopisto-opiskelijoista yhteiskuntatieteiden opiskelijat (56 prosenttia) sekä liikunta-, kasvatus-, terveystieteen ja psykologian opiskelijat (53 prosenttia).

Lääkisläisillä myös opiskelu-uupumus on vähäisintä (3 prosenttia vastaajista). Uupumus oli harvinaista lisäksi liikunta-, kasvatus- ja terveystieteen sekä psykologian aloilla (7 prosenttia).

YTHS on tutkinut korkeakouluopiskelijoiden terveyttä vuodesta 2000 lähtien. Tutkimus tehtiin viime vuonna viidettä kertaa. Siihen vastasi 10 000 opiskelijaa, noin puolet yliopistoista ja puolet ammattikorkeakouluista. YTHS tiedotti terveystutkimuksen tuloksista maanantaina.

 

Tutkimuksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"