Kolumnit
10.3.2017

Älä ole se muutos

Tuija Siltamäki, teksti

Suomessa kytee valtava määrä fiktiivisiä ongelmia, joille kukaan ei tee mitään.

Ensinnäkin, meillä on näitä älypuhelimia, joiden takia ihmiset eivät kohtaa toisiaan aidosti (Yle, Kouvolan Sanomat). Se on tietysti hirveää, koska maailma olisi jollain tavalla parempi paikka, jos myös aamubusseihin saataisiin vielä vähän lisää lätinää.

Toiseksi, naiset ovat tosi nirsoja (Helsingin Sanomat). Akka on mieluummin yksin kuin huonossa suhteessa. Se loukkaa miehistä omaisuudensuojaa, mutta toisaalta pöljien ihmisten hullut mielipidekirjoitukset tuovat paljon klikkejä.

Kolmanneksi, suomalaiset jumittavat pankkiautomaateilla (Aamulehti). Jos kaikki halvaantuneet eläkeläiset asioisivat edes pikkuisen ripeämmin, säästyisi toimistotyöihmisen päivästä ainakin tyyliin minuutti.

Sitten on tietysti koko inhimillisen elämän kattava kirjo oletko aina pissannut housuun väärin -juttuja (Ilta-Sanomat ja -lehti) ja hyvinvointijuttujen ensyklopedia, joiden pointti on se, että sä oot eri hyvä just noin (Helsingin Sanomat).

Sitten on tietysti koko inhimillisen elämän kattava kirjo oletko aina pissannut housuun väärin -juttuja ja hyvinvointijuttujen ensyklopedia, joiden pointti on se, että sä oot eri hyvä just noin.

 

Kaikkia näitä valtavia kansallisia kipukysymyksiä yhdistää se, etteivät ne ole olleet kenellekään ongelmia ennen kuin toimittajat oppivat sanan “ratkaisukeskeinen” ja alkoivat problematisoida omaa Facebook-fiidiään. Ei sillä niin väliä, ettei itse keksittyjen mikroskooppisten pulmien ratkaiseminen oikeasti auta ketään ja että esimerkiksi hölmöjen ihmissuhdeneuvojen antaminen voi olla oikeasti haitallista.

Tavallaan se on tietysti kätevää. Kun keksii itse ongelman ja sitten esittää siihen ratkaisun – vaikkei sitä kukaan kaipaisikaan – voi tavallaan olla se muutos, jonka maailmassa haluaa nähdä, vähän niin kuin Mahatma Gandhi ei sanonut.

Eihän siitä mitään hyötyä tietenkään ole, mutta eipä ole housuun pissaamisestakaan, ja kummasti sekin näin pakkasella lämmittää – ja tämän takia se on niin mahtavaa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"