Uutiset
6.3.2017

Mitä vittua? Onko rajatieto ja para­psykologia tieteenala?

Milja Keinänen

Matematiikka, oikeustiede, psykologia, rajatieto. Hetkinen. Kirjaston hakupalvelu Andorissa tavanomaisten tieteenalojen sekaan on eksynyt yksi hämmästyttävä kategoria.

Kirjaston verkkopalveluasiantuntija Heli Vanamo, onko parapsykologia ja rajatieto yleisesti hyväksytty tieteenalana?

Oikea tieteenalahan se ei ole. Ongelmana on löytää sopiva termi kuvaamaan tiedon järjestämistä. Olemme käyttäneet sanalle discipline käännöstä tieteenala, koska se vastaa Andorin tapaa järjestää tietoa melko hyvin. Ehdotuksia paremmasta termistä otetaan mielellään vastaan.

Onko kategorian oikea paikka siis yliopiston kirjaston hakujärjestelmässä?

Aiheeseen liittyvät tulokset voi halutessaan rajata yhdellä klikkauksella vain tieteellisiin artikkeleihin. Relevanssin arvioiminen on silti aina tiedonhakijan vastuulla.

Miksi hakupalvelu Andorissa voi valita tieteenalaksi parapsykologian ja rajatiedon?

Tieteenalojen jaottelu ei ole meidän tekemämme, vaan tulee suuresta kansainvälisestä Proquestin Summon -tietokannasta, jota Andor käyttää.

Millaisia julkaisuja kategoria sisältää?

Kirjoja tai artikkeleita, joissa on käsitelty niin sanottuja yliluonnollisia ilmiöitä esimerkiksi historian, psykologian tai lääketieteen näkökulmasta. Aikanaan esimerkiksi Freud ja Jung kirjoittivat aiheesta. Artikkeliviitteistä yli puolet on julkaistu tieteellisissä vertaisarvioiduissa lehdissä ja niissä on kyse tieteellisestä tutkimuksesta.

Oletteko saaneet tieteenalaluokitteluista palautetta?

Hyvin vähän. Juuri tästä parapsykologiasta ja rajatiedosta kysyttiin jonkin aikaa sitten.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"