Tiede
20.4.2017

Ohi on! ”Fifa suosi politiikkaa, jossa tärkeintä on näyttää hyvältä”

Aino Heikkonen, teksti ja kuva

Vuonna 2014 Ville Titoff seurasi jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja Brasiliassa. Jalkapalloa itsekin aiemmin pelannut ja lajia yhä seuraava opiskelija ei vielä tuolloin tiennyt, että vierailusta jäisi itämään ajatuksen siemen, joka johtaisi lopulta tutkimaan kisoja.

”Jo silloin minulle jäi ajatuksia, että kaikki ei ole välttämättä sitä, miltä ensikatsomalta näyttää.”

Ajatuksista versoi lopulta rauhan- ja konfliktintutkimuksen gradu kisojen visuaalisesta kehystämisestä erityisesti ympäristökysymysten näkökulmasta. Titoff tutki Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan verkkosivujen valokuvia Brasilian kisaprojektin ajalta vuosilta 2007–2014.

Jalkapallo ei ole kaikista tavallisin valinta gradun aiheeksi yhteiskuntatieteilijälle. Titoff tuo jo gradunsa tiivistelmässä esiin, että jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat maailman suurin ja suosituin urheilutapahtuma.

“Ei voi sanoa, että urheilu olisi jossain omassa tyhjiössään yhteiskunnassa. Ehkä se on niin populaari aihe, että ei osata ajatella, kuinka suurta taloudellista tai poliittista valtaa sitä kautta on mahdollista käyttää.”

Titoffin akateemisten havaintojen perusteella Brasilian kisojen julkisuuskuva oli siloteltu. Vaikka kisoilla oli oma liikenteen ja jätehuollon kaltaisiin asioihin keskittynyt ympäristökampanjansa, siihen valittiin helppoja teemoja.

”Kun tietää kontekstin, Brasilian yhteiskunnalliset ongelmat, joissa on myös ympäristöulottuvuuksia, niin huomaa, kuinka vahvasti Fifa jätti asioita kertomatta. Se suosi näyttämisen politiikkaa, jossa tärkeintä on näyttää hyvältä ja että sponsorit näyttävät hyvältä ja saavat paljon näkyvyyttä.”

Esimerkiksi favelat, jalkapallostadionin läheiset köyhien asuinalueet, jätettiin pois virallisesta julkisuudesta. Gradussaan Titoff mainitseekin, että jalkapallon maailmanmestaruuskisat ennemmin ylläpitivät rakenteellista väkivaltaa kuin edistivät ympäristökysymyksiin liittyvää positiivista rauhaa.

Titoff ei pidä havaintojaan sinänsä yllättävänä. Hän kuitenkin pohtii, että esimerkiksi sosiaalinen media on muuttanut median rakennetta siten, että jokainen voi tuoda havaitsemiaan asioita julkisuuteen. Hän toivookin, että erilaisten suurtapahtumien julkisuuskuvaa mietittäisiin jatkossa kokonaisvaltaisemmin.

Urheiluorganisaatioilla olisi Titoffin mukaan valtaa nostaa esiin epäkohtia ja ottaa paikalliset mukaan kisojen suunnitteluun.

”Globaali ympäristöhallinto ei ole vain poliittisten päätöksentekijöiden käsissä, vaan valtaa käytetään monista eri pisteistä.”

 

Gradu

Visual Environmental Framing of FIFA – The Context of the Football World Cup 2014 in Brazil

Mitkä on mitat? 94 sivua

Kauanko kesti? Syksystä 2015 helmikuuhun 2017.

Ottiko koville? Kyllä se välillä otti, vaikka oli mielenkiintoistakin, niin kyllä se haastoi.

Innostuitko asiasta? Kyllä, ehdottomasti.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"