Tampere 3
20.4.2017

Säätiö perustettiin tänään: korkeakoulun nimeksi Tampereen uusi yliopisto

Aino Heikkonen
Tampereen korkeakoulusäätiön perustamispaperit allekirjoitettiin Raatihuoneella.

Milja Keinänen, teksti
Aino Heikkonen, kuvat

Tampereelle muodostettavan uuden korkeakoulun nimi on näillä näkymin Tampereen uusi yliopisto. Englanniksi nimi kääntyy muotoon Tampere New University. Asia paljastui tänään 20. huhtikuuta tilaisuudessa, jossa allekirjoitettiin Tampereen korkeakoulusäätiön perustamisasiakirjat.

”Nimeä on puitu jo viime kesästä lähtien, ja rakkaalla lapsella on ollut monta nimeä. Tampereen uusi yliopisto on sellainen nimi, jonka kohdalla joutuu koko ajan perustelemaan uudestaan, että miksi se on uusi. Siinä on tietynlaista sanaleikkiä”, toteaa Risto Siilasmaa Teknologiateollisuus ry:stä. Teknologiateollisuus on yksi perustajajäsenistä.

 

Nimiehdotus on kaikkien kolmen korkeakoulun, Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen, mutta lopullisesti se hyväksytään sitten, kun eduskunta hyväksyy Tampere 3:een liittyvät yliopistolain muutokset. TTY:n hallitus ehdotti nimeä Tampereen uusi yliopisto ensimmäisen kerran  jo syyskuussa 2016.

Puheita Raatihuoneen tilaisuudessa kuultiin esimerkiksi yliopiston hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimolta, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikoselta ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta. Kaikki korostivat puheissaan, että perustamisasiakirjojen allekirjoittaminen on tärkeä välietappi matkalla kohti uutta korkeakoulua.

Seuraavaksi ajankohtaiseksi tulee hallituksen valinta uudelle yliopistolle, ja sitä varten on jo perustettu nimityskomitea. Tampereen uuden yliopiston on määrä aloittaa toimintansa 1.1.2019.

 

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen allekirjoitti Tampereen korkeakoulusäätiön paperit Tampereen kaupungin puolesta ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen valtion.

 

Korkeakoulut allekirjoittivat sitoumuksen perustaa uusi yliopisto. Kuvassa ovat Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso ja hallituksen puheenjohtaja Kari Neilimo.

 

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan edustajat Mikko Lampo (oik.), Sanni Pietilä ja Veera Kaleva pukivat Raatihuoneelle ylleen perustuslakipaidat, joissa muistutetaan yliopistojen itsehallinnosta.

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Asiaan jossain määrin perehtynyt opiskelija (21.4.2017 kello: 13:04)

      Jos säätiön ja nimestä päättävän tahon suuntaan voisi toiveen lähettää, voisin toivoa nimikilpailua. Tällaisen nimen kirjoittaminen virallisiin papereihin, opinnäytetöihin jne. tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Ei adjektiivia nimeen, kiitos.