Uutiset
4.5.2017

”Nuorena naisena en uskaltanut vain valita itselleni poliittista uraa”

Milja Keinänen, teksti ja kuva

Opiskelija ja poliitikko Iiris Suomela on edennyt urallaan nopeasti, eikä ihme: hän huokuu määrätietoisuutta. Tiukkaa puhetta kuunnellessa ei heti uskoisi, ettei Suomela ole alusta asti uskaltanut toivoa politiikasta kokopäivätyötä.

”Nuorena naisena en uskaltanut tavallaan vain valita itselleni poliittista uraa ennen kuin oli jotain näyttöä siitä, että olisi mahdollisuus pärjätä. Varsinkin eduskuntavaalikampanjan aikana kohtasin paljon häirintää ja seksimiä.”

Suomelan kasvot tulivat monelle tamperelaiselle tutuksi viimeistään kuntavaalikampanjoinnin aikaan, mutta hän tottui jututtamaan ihmisiä kaduilla jo ennen uraansa politiikassa.

”Olen työskennellyt aiemmin feissarina. Ihmisten kohtaaminen on mielestäni aina kauhean mielenkiintoista. Poliittinen katukampanjointi on siinä mielessä vielä vapaampaa, että voi jutella juuri sen verran kuin tilanteeseen sopii.”

Katukampanjointi tuottikin tulosta ja Suomela sai kuntavaaleissa taakseen lähes kahden tuhannen äänestäjän tuen. Hän jätti vertausluvussa taakseen esimerkiksi Kalervo Kummolan ja Mikko Alatalon kaltaisia nimiä.

 

Nyt Suomela suhtautuu tulevaisuuteen politiikassa varovaisen toiveikkaasti: paikka seuraavassa eduskunnassakaan ei tunnu hänestä mahdottomalta. Vihreät, Suomelan valitsema puolue, vaikuttaa nostavan suosiotaan koko maassa. Suomela uskoo, että Tampereella suosioon johti se, että ihmiset alkavat olla kyllästyneitä perussuomalaisiin ja piittaamattomuuteen ympäristöstä ja ihmisoikeuksista.

Suomela on lähtöisin Tampereen Hervannasta. Lukiovuotensa hän vietti ulkomailla ja mielessä kävivät myös yliopisto-opinnot Suomen ulkopuolella. Opiskelukaupungiksi valikoitui kuitenkin kotikaupunki. Suomela haki opiskelemaan sosiaalitieteitä, sillä pääsykoemateriaalit tuntuivat erityisen kiinnostavilta: niissä käsiteltiin esimerkiksi työläistaustasta tulevien naisten kokemuksia yliopistossa.

Tampereen yliopistossa Suomela löysi tiensä myös edustajistoryhmä vihreän listan uusien iltaan. Hän viihtyi, ja lähti mukaan vihreiden toimintaan myös valtakunnallisella tasolla.

Kun Suomela puhuu yliopistovaikuttamisesta, huomaa, että sillä on hänelle edelleen erityistä merkitystä. Hän uskoo yliopistojen vaikutusvaltaan. Suomelan kalenteri täyttyy pian kunnallispoliittisista luottamustehtävistä ja ehkä vähän gradustakin, mutta kiireestä huolimatta hän haluaisi jatkossakin toimia edustajistossa, Suomelan sanoin ”politiikan tekemisen unohdetussa foorumissa”.

 

Iiris Suomela

22-vuotias vihreä poliitikko.

Sai kuntavaaleissa Tampereen vihreistä toiseksi eniten ääniä ja paikan valtuutettuna. Toimii vihreiden nuorten toisena puheenjohtajana.

Opiskelee yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopistossa ja alkaa pian työstää graduaan.

Tamyn edustajiston jäsen. Kuulunut myös Tamyn hallitukseen vuonna 2015.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"