Tampere 3
17.5.2017

Valtiolta ei lisää rahaa Tampere 3:een – Neilimo: ”Tämä oli odotettavissa”

Aino Heikkonen / Aviisin arkisto
Kari Neilimo ei lopulta yllättynyt siitä, että valtio ei pääomittanutkaan yliopistoja.

Viime syksynä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) lupaili pääomitusta yliopistoille, ja tästä potista Tampereelle odotettiin osaa.

Aino Heikkonen

Paljon odotettu kevät ei ole tuonut muutoksia Tampereelle perustettavan uuden korkeakoulun julkiseen rahoitukseen: tuoreesta hankerahoituksesta tai uuden yliopiston pääomittamisesta ei tehty päätöksiä maamme hallituksen puolivälitarkastelussa huhtikuun lopulla.

”Tämä oli odotettavissa. Kevättalven aikana valtioneuvoston taholta alkoi tulla viestejä, että hallituksen puoliväliriihessä ei tehdäkään yliopistojen pääomittamispäätöksiä”, Tampere 3 -johtoryhmän puheenjohtaja Kari Neilimo toteaa.

Vielä viime syksynä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) lupaili Lännen Medialle antamassaan haastattelussa tuntuvaa pääomitusta yliopistoille, ja tästä potista myös Tampereelle odotettiin osaa. Pääoma on rahaa, jonka tuottoja voidaan käyttää yliopiston hyväksi.

Yliopistojen sijaan valtio lisää määrärahoja teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesille yhteensä 70 miljoonaa ja tiederahoittaja Suomen Akatemialle 50 miljoonaa euroa vuosina 2018 ja 2019. Myös pääomitus suunnataan samoille toimijoille, 60 miljoonaa euroa kummallekin. Lisäksi valtio aikoo pääomittaa ammatilliseen koulutukseen liittyvää osaamiskeskusta tai yhtiötä.

Kaikkea, mitä ehkä haluttaisiin uudistaa, ei pystytä vuosien 2017–2018 aikana tekemään.

Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisten sopimusten mukaan Tampere 3:een suunnattu valtionrahoitus on 22 miljoonaa euroa kaudelle 2017–2020. Valtio on lisäksi yksi Tampereen korkeakoulusäätiön perustajista ja lahjoittaa sen peruspääomaan 50 000 euroa.

Neilimo pitää Tampere 3:n rahatilannetta tyydyttävänä. Hänen mukaansa Tekesiltä tai Suomen Akatemialta ei ole haettavissa erityistä Tampere 3 -hankerahoitusta. Sen sijaan niiltä voidaan hakea rahaa tutkimushankkeisiin, jotka ovat tulevan uuden korkeakoulun sisällä.

”Pystymme rahoittamaan ja viemään läpi suunnitelmissa olevat koulutus-, tutkimus- ja tukipalveluhankkeet ainakin kahden lähivuoden aikana. Aika tarkasti on kuitenkin resursseja käytettävä. Kaikkea, mitä ehkä haluttaisiin uudistaa, ei pystytä vuosien 2017–2018 aikana tekemään.”

Neilimon mukaan rahaa kuluttavat erityisesti suuret järjestelmäinvestoinnit.

Tampereen yliopiston ja teknillisen yliopiston yhdistävän uuden yliopiston on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2019 alusta. Kaupunki luovuttaa Tampereen ammattikorkeakoulun osakkeet uudelle korkeakoulusäätiölle vuoden 2018 lopussa. Tuolloin kolmen nykyisen korkeakoulun toiminta on yhdessä säätiössä.

 

Keskustele twitterissä:

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"