Tiede
23.8.2017

Faktatutka: Kuka enää katsoo televisiota?

tiina heikkilä, teksti

Arkikokemuksen perusteella televisiota eivät tuijota enää kuin maalla asuvat isovanhemmat. Kuusikymppisetkin siirtyvät suoratoistopalvelujen ja verkkouutisten äärelle.

Tosiasiassa televisiota katsotaan enemmän kuin koskaan. Katsojakohtainen ruutuaika kasvaa yhä, osoittavat Tilastokeskuksen ja tv:n katselua tilastoivan Finnpanelin tilastot. Tilastokeskuksen mukaan 10 vuotta täyttänyt keskivertokatsoja katsoi vuonna 2005 televisiota 169 minuuttia päivässä. Vuonna 2016 vastaava luku oli 181 minuuttia päivässä.

Tv-ruutu tavoittaa suomalaisista 71 % päivittäin, 91 % viikoittain ja 97 % kuukausittain, sanoo tutkimusjohtaja Christel Oilinki Finnpanelista.

Jos vanhat ja keski-ikäiset katsovat tv-lähetyksiä, nuoremmilla ikäluokilla television katselu on saattanut muuttua nettitelevision ja suoratoistopalveluiden katseluksi.

Nettitelevisio on niin uusi ilmiö, ettei sen yleisöstä ole vielä kokonaiskuvaa, kertovat Finnpanelin Oilinki ja Tilastokeskuksen yliaktuaari Juha Haaramo. Ensimmäinen nettitelevisio oli vuonna 2007 aloittanut Yle Areena.

Finnpanelin tutkimustulosten mukaan 10-24-vuotiaiden ruutuaika on kuitenkin vähentynyt vuosina 2005–2016 selvästi. 15–24-vuotiaiden ryhmässä pudotus oli 105 minuutista 65 minuuttiin.

Television katselun väheneminen ei ole välttämättä koko totuus. Netti-tv:n katselua ei vielä tänä päivänä mitata samalla tavalla kuin televisioruudun kautta tapahtuvaa katselua. Siksi vertailukelpoisia tutkimustuloksia ei ole. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksissa ei ole eritelty perinteistä televisiota ja nettitelevisiota pitkään aikaan.

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"