Uutiset
1.8.2017

Opiskelijoita koskevat tukimuutokset voimaan tänään – Osa asumistukeen oikeutetuista ei ole jättänyt hakemustaan

Kuva: fantasista/123RF

Milja Keinänen, teksti

”Pienellä laskutoimituksella voi päätellä, että opiskelijoiden hakemuksia puuttuu vielä aika paljon”, kertoo etuuspäällikkö Piia Kuusisto Kelasta.

Tänään voimaan astuva muutos lakkauttaa opintotuen asumislisän ja siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin. Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen, eli siihen vaikuttavat esimerkiksi työssäkäyvän puolison tulot. Asumis- ja opintotukea haetaan jatkossa erillisillä hakemuksilla.

Kuusisto arvelee, että hakemusten vähäiseen määrään vaikuttaa se, että osa opiskelijoista vielä etsii asuntoa.

”Mutta on myös niitä, jotka eivät ole syystä tai toisesta jättäneet hakemusta, vaikka olisivat voineet sen tehdä.”

Hakemusten käsittelyajat eivät muutoksista huolimatta ole vielä ruuhkautuneet: hakemuksensa saa tällä hetkellä läpi keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa. Ruuhkia saattaa kuitenkin Kuusiston mukaan olla odotettavissa elo- ja syyskuun vaihteessa.

 

Tänään voimaan astuvat tukimuutokset paitsi tuovat muutoksia asumistukeen, myös leikkaavat opintorahan määrän toisen asteen opintorahan tasolle. Suurin mahdollinen opintoraha on jatkossa 250 euroa kuukaudessa. Pudotusta entisestä on noin 50-80 euroa riippuen opintojen aloitusajankohdasta.

Opintolainojen määriä puolestaan korotetaan ja saatavuutta helpotetaan. Opiskelijajärjestöt ovat kritisoineet opiskelijoiden tukiin tehtäviä leikkauksia ja lainapainotteisuuden lisäämistä.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"
Ilmoitus
Ilmoitus