Uutiset
24.8.2017

Pääsykokeet muuttuvat jo keväällä – Tampereen yliopiston opintopalvelujohtaja: ”Luvassa on hyvin maltillisia muutoksia”

Teksti: Väinö Vasara

Korkeakoulujen pääsykokeita muutetaan jo ensi keväänä vähemmän valmistautumista vaativiksi. Opintopalvelujohtaja Mikko Markkolan mukaan Tampereen yliopistolla ei tule kiire muutosten kanssa.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat muuttuvat ensi vuodesta alkaen. Jo ensi keväänä korkeakoulut luopuvat pitkää valmistautumista vaativista pääsykokeista, mutta isommat muutokset astuvat voimaan vuonna 2020, jolloin korkeakoulut ottavat opiskelijoita entistä useammin pelkällä ylioppilastodistuksella. Samalla nykyistä suurempi osa paikoista varataan ensikertalaisille. Pääsykoeuudistus on osa hallituksen kärkihanketta ”Nopeutetaan siirtymistä työelämään”.

Monet yliopistot ovat pitäneet pääsykoeuudistuksen aikataulua tiukkana. Tampereen yliopiston opintopalvelujohtaja Mikko Markkola kertoo, että ensi kevään muutoksiin ehditään Tampereella kuitenkin valmistautua.

”Luvassa on hyvin maltillisia muutoksia. Valintoihin pitää tehdä muutoksia, joista lukiolaiset ovat perillä. Nopeita muutoksia halutaan, mutta toisaalta niitä ei saisi tehdä”, kommentoi Markkola.

Uudistuksen on ajateltu lisäävän painetta tutkinnon valintaan, sillä tulevaisuudessa korkeakouluopintoihin halutaan ohjata enimmäkseen suoraan lukiosta valmistuneita ja ensimmäistä opiskelupaikkaansa tavoittelevia.

Perustuslain mukaan jo tutkinnon suorittaneilla tai opiskelupaikan vastaanottaneilla ei saa olla kohtuuttomasti ensikertalaisia huonommat mahdollisuudet opiskelupaikkaan. Vaihtoehtoisia väylinä säilyvät muun muassa siirto-opiskelu, maisterihaku, tai avoimen yliopiston tai sivuaineopintojen kautta hakeminen.

”Suomalaisessa koulutusjärjestelmässä on se hyvä puoli, ettei ole sellaisia umpiperiä. Vaikka on tehnyt väärän valinnan, on mahdollisuus edetä”, Markkola vakuuttaa.

Tampereen yliopisto suunnittelee pääsykokeiden muutoksia muun muassa opintoneuvostossa, mutta tiedekunnat tekevät lopulliset päätökset.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"