Uutiset
15.9.2017

Mitä vittua? Mitkä ihmeen syrjäytymisopinnot?

Väinö Vasara, teksti

Facebookissa lähti leviämään kuva Jyväskylän yliopiston ilmoitustaululle jätetystä mystisestä lapusta, jossa haettiin opiskelijoita syrjäytymisopintojen pariin. Kurssivalikoimaan sisältyi muun muassa kahden opintopisteen SYS101 eli ”Aikaisemman uran ja opintopolun tuhoamissuunnitelma”. Valinnaisena tarjottiin esimerkiksi kurssia SYS301 – ”Syrjäytyminen ja seksuaalisuus”.

Lapun alanurkasta löytyi opinnoista vastaavien ”Anonyymien Syrjäytyjien” sähköposti, jonka kautta saimme puhelinyhteyden yhdistyksen Jyväskylän edustajaan. Hän valaisi ajatusmaailmaa hämäräperäisen liikkeen takana.

Mistä saitte idean syrjäytymisopintoihin, Anonyymien Syrjäytyjien edustaja Jyväskylästä?

Ihmisille opetetaan aina, että pitäisi olla mukavia toisilleen ja mennä mukaan, niin me ollaan käännetty se täysin toisinpäin. Jos tuntee yhtään historiaa, tietää, että kaikki ongelmat ja konfliktit ovat syntyneet siitä, että ihmisiä on ollut samassa paikassa.

Mitkä ovat syrjäytymisopintojen pedagogiset päämäärät?

Opettaa ihmisiä syrjäytymään turvallisesti ja sataprosenttisesti. Kannustaa siihen, ja sanoa, että on ihan ok elää elämänsä kuin taikinamöykky.

Voitko valaista, ketkä oikein ovat syrjäytymisopintojen takana?

Anonyymit Syrjäytyjät. Totta puhuen jotkut ovat niin hyviä, että en itsekään tunne heitä. Olen itse vasta aloittelija. Alkoholiongelmani vasta orastelee, ja minulla on vielä kavereitakin jäljellä.

Mitä palautetta olette saaneet opintokokonaisuudesta?

No, yliopiston henkilökunta poistaa lappuja sitä mukaa kun niitä levitetään. En tiedä, vastustavatko he syrjäytymistä. Tärkein asia maailmassa on vapaus. Me haluamme puolustaa vapautta syrjäytyä ja tehdä sen deliberalitiivisesti.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"
Ilmoitus
Ilmoitus