Kulttuuri
20.9.2017

Toivon talkoot – Täsmäteatteri purkaa sukupolven teatteritraumoja uittotunnelissa

Milja keinänen, teksti

Anna björklund, kuva

Täsmäteatteri testaa, murtuuko yhden sukupolven teatteritrauma, kun esitys viedään uittotunneliin.

Hiukan ennen Täsmäteatterin Uittovoima-esityksen ensi-iltaa talkoot nousivat jälleen keskusteluun, mutta eivät kovin positiivisessa valossa. Uittovoiman talkoissa ei kuitenkaan ole kyse synnyttämisestä.

”Meidän mielestämme talkoot edustavat toivoa. Samaan aikaan yhteiskunnallisessa keskustelussa termiä raiskataan. On kaikki nämä yhteiskunnan paskat talkoot. Toivo, vapaaehtoisuus ja yhteisöllisyys puuttuvat näistä yhteiskunnan talkoista”, pohtii esityksen ohjaaja, Meri-Maija Näykki.

”Toivo yhdistyy myös esityspaikkaan, jonka kohtalo on hyvin toivoton”, hän jatkaa.

Täsmäteatterilaiset ovat vieneet esityksen Pispalan uittotunneliin. Sen rakentamista pohdittiin valtuustossa kolmekymmentä vuotta. Kun tunneli vihdoin valmistui, oli uittaminen menetelmänä jo vanhentunut. Siispä tunneli suljettiin 40 vuodeksi. Niin surkeaa, että naurattaa.
Täsmäteatteri luo muutkin teoksensa kiinnostavien tilojen ja yhteisöjen ympärille. Ohjaaja Näykki uskoo, että lähestymistapa houkuttelee mukaan myös ihmisiä, joita perinteinen teatteri ei välttämättä kiinnosta.

”Meidän sukupolvellamme on vähän sellainen teatteritrauma. Tässä esityksessä katsoja tietää tulevansa uittotunneliin eikä teatterirakennukseen, ja se voi houkutella varsinkin nuoria. Me puramme teatterin rakenteen, narikat ja konjakin tuoksun esityksen ympäriltä.”
Selvä: mennään katsomaan, mitä narikoiden ja konjakkilasien tilalle on keksitty.

Kun seisoo uittotunnelin edessä syyskuun hyytävässä kaatosateessa, tuntuvat Näykin puheet uusiin yleisöihin vetoavasta teatterista kaukaisilta. Paikalle saapuminen vaatii vaivannäköä, jota teatteriin epäluuloisesti suhtautuva ei välttämättä olisi valmis näkemään. Katsojat pukevat päälleen työtakit ja istuimikseen he saavat juomakorit ja vaahtomuoviset alustat. Vähän pelottaa, joutuuko tässä oikeasti talkootöihin kuten Koski, toinen esityksen päähenkilöistä, lupailee.

Jos plyysipenkkejä ehtikin kaivata, kaipuu kuitenkin unohtuu äkkiä. Erityisesti esityksen nerokkaat valo- ja äänimaisemat hurmaavat. Äänten ja valojen avulla myös uskomattoman tarinan omaava betonitunneli saa äänen.

Talkoot loppuvat tietysti talkookeittoon ja -kahviin. Tunnelista on kutkuttavaa kävellä samaan pöytään näyttelijöiden ja kanssatalkoolaisten kanssa. Ihmiset pälyilevät toisiaan, ja luulen muidenkin ajattelavan samaa: vieläkö esitys jatkuu vai joko sen ihanuutta saa alkaa purkaa osiin?

 

TÄSMÄTEATTERI

Teatteriryhmä, jonka ovat
perustaneet Meri-Maija Näykki, Iira Halttunen ja Santeri Helinheimo-Mäntylä.

Luo esityksensä tila- ja yhteisölähtöisesti.

Kaikki tekijät alle 30-vuotiaita. Moni opiskelee tai on valmistumassa.

Uittovoima-esitys Pispalan
uittotunnelissa
8.9.–8.10.2017.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"
Ilmoitus
Ilmoitus