Uutiset
14.9.2017

”Välillä pitää kirjoittaa kalenteriin, että älä tee mitään.”

Väinö Vasara, teksti ja kuva

Kirjailija-esiintyjä Emily Hallfastilla on ollut kiireinen kesä. Sen lisäksi, että Hallfast on työskennellyt täyspäiväisesti näyttelijänä Särkänniemen Koiramäessä, hän on myös tehnyt sivussa käännöstöitä, suomentanut runoja yliopistolle, tehnyt taustatyötä kansallissodasta kertovaa näytelmää varten sekä harjoitellut lokakuussa ensi-iltansa saavaa lastennäytelmää Tukkateatterilla. Miten aika riittää kaikkeen tähän?

”Joskus sitä kysyy itseltään, mitä tekisin, jos en tekisi tätä. Vastaus on, että mä haluisin tehä juuri tätä, lukea kansalaissodasta, työstää lastennnäytelmää tai kirjoittaa”, Hallfast kertoo työn ja vapaa-ajan sekoittumisesta.

”Välillä pitää kyllä kirjoittaa kalenteriin, että näe tuolloin kavereita tai lähde ulos äläkä tee mitään.”

Opinnoissaan Hallfast on gradua vaille valmis. Hän on opiskellut yliopistolla kirjallisuustiedettä, käännöstiedettä, luovaa kirjoittamista ja draamakasvatusta. Vapaa-aikansa Hallfast on kuluttanut kirjoittamiskerhoissa ja teatteriryhmissä.

”Ehkä olen ajatellut itseäni aina ensisijasesti kirjottajana ja vasta sitten näyttelijänä tai teatteri-ihmisenä, aina muutamaan viime vuoteen asti. Nykyisin ne tukevat toisiaan.”

Hallfast kirjoitti ensimmäisen pidemmän, 10 sivun mittaisen tekstin kouluprojektina 12-vuotiaana. Romaani ei ikinä saanut toista lukuaan, mutta into kirjoittamiseen syttyi. Hallfast kävi ilmaisutaitopainotteisen Tampereen yhteiskoulun lukion, jolloin palo sekä kirjoittamiseen että näyttelemiseen kasvoi entisestään. Tällä hetkellä Hallfast kirjoittaa ensimmäistä romaaniaan. Tekstien aiheet Hallfast ammentaa arkisista tilanteista, joista olisi voinut kehkeytyä jotain suurempaakin.

”Kaksi ihmistä kohtasi, sanoi toisilleen hyvää päivää ja lähti pois. Mutta mitä jos he olisivat sanoneet hyvää päivää ja jääneet juttelemaan, mitä olisi tapahtunut?”

Keväällä Hallfast voitti Pirkanmaan kirjoituskilpailun proosasarjan pääpalkinnon novellillaan von Herzen. Siinä päähenkilö Iiris lähtee Onni von Herzen -nimisen pehmojäniksen kanssa Tampereen yöelämään etsimään edes hetkellistä rakkautta. Hallfast kertoo, että työstä saatu tunnustus tuntuu hyvältä, koska kirjoittaminen voi olla välillä yksinäistä puuhaa.

”Kirjoituskilpailun voiton tapaiset tunnustukset saavat uskomaan, että joku jossakin jakaa tämän hulluuden. Että kirjoittaminen kannattaa ja on arvokasta, että siihen saa todella käyttää aikaansa. Ja että voin ehkä joku päivä ansaita elantoni sillä, tavalla tai toisella.”

 

EMILY HALLFAST

Tampereelta kotoisin oleva seitsemännen vuoden kirjallisuuden opiskelija.

Työskentelee sesonkiaikoina näyttelijänä Koiramäen lastenteatterissa Särkänniemessä.

Näyttelee pääosaa lokakuussa ensi-iltansa saavassa Äiti-Aurinko ja Fuusiolapset -näytelmässä Tukkateatterilla.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"