Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Nainen, luota muskeleihisi

Ismo ja minä seisomme bussipysäkillä. Ismo ehdottelee, minkä kerkeää. Yritän väistää ja väistää, kunnes olen nurkassa.

Onneksi kyseessä on pelkkä roolileikki.

Feministisen itsepuolustuksen opettajat kertovat kolmen askeleen metodista, jolla voi puolustaa itseään häirintätilanteissa. Kun joku tarttuu seuraavan kerran reidestäni kiinni bussissa, voin nimetä tilanteen: "sinulla on käsi minun reidelläni", sitten kritisoida asiaa: "en pidä siitä" ja lopuksi kertoa, mitä toivon: "ota se pois".

Metodin avulla häpeä siirtyy lääpittävältä lääppijälle. Opetus on hyvin yksinkertainen. Mutta kuinka moni on saanut sanottua perseestäpuristelijoille yhtään mitään?


Moni nainen suojelee itseään kuljettamalla hiuslakkaa käsilaukussaan. Naisten olisi parasta luottaa johonkin, joka heillä on aina mukanaan eli omiin lihaksiinsa. Se on kuitenkin aikamoinen vaatimus, sillä naiset eivät yleensä tappele, eikä meillä ole näin ollen kosketusta omiin voimiimme.

Kurssin ohjaajat kertovat miehen ruumiin heikoimmat kohdat, jonne lyödessä, raapiessa tai potkiessa naisilla riittää tarpeeksi voimaa tuottaa lamaannuttavaa kipua. Silmiin, aataminomenaan, kiveksiin eikä polviin voi edes kasvattaa suojaavaa lihasmassaa.

On vaarallinen ja itseään ruokkiva myytti, että nainen olisi puolustuskyvytön miehen hyökkäyksen kohteena. Useimmiten naisten ja miesten kokoero ei ole kovinkaan suuri, ja naisella on enemmän lyöntivoimia kuin hän uskoisikaan. Lyöntiharjoitukset tuovat luottamusta omaan kroppaan.

Itseään saa lain mukaan puolustaa käyttäen sitä massiivisempaa väkivaltaa, mitä isompi kokoero hyökkääjään on. Tämä on varsin järkevää, sillä pieni nainen ei pääse välttämättä pois ison miehen otteesta pelkällä avokämmeniskulla. Vastuullisella kurssilla käytiin läpi myös, millaiset iskut voivat jopa tappaa. Heiveröiseksi itsensä kuvitellut nainen, joka iskee ensimmäisen kerran elämässään, voi arvioida voimansa pahasti alakanttiinkin.


Pakenen jatkossakin taksiin samoja pelkoja, mitä melkein kaikilla naisilla on yksin pimeällä liikkuessaan. Varovaisuus onkin tarpeen, mutta Ismoille ei silti pitäisi antaa ylivaltaa.


Hertta-Mari Kaukonen
Kirjoittaja jatkaa kurssilla elvytettyä painiharrastustaan

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto