Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kun nainen lyö, mies häpeää

Vaikka miehet vastaavat suurimmasta osasta parisuhde- ja perheväkivaltaa, naisenkin käsi nousee lyöntiin yhä herkemmin. Eikä kyse ole mistään hellästä läpsyttelystä. Ovatko naiset muuttuneet aggressiivisemmiksi?

Kuva: Kiira Käkönen
Kuva: Kiira Käkönen

Naisen väkivaltaisuus parisuhteessa on edelleen tabu, eikä aiheesta keskusteleminen miellytä kaikkia. Kun miesten väkivaltaisuus on huomattavasti suurempi sosiaalinen ongelma, kannattaako niin marginaalisesta ilmiöstä kuin naisten väkivallasta edes puhua?

Kannattaa ehdottomasti, vastaa projektipäällikkö Jussi Pulli Ensi- ja turvakotien liitosta. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2004 poliisin tietoon tulleista parisuhdeväkivaltatapauksista 13 prosentissa epäiltiin tekijäksi naista.

Pullin mukaan naisten määrä parisuhdeväkivallan tekijöinä voi olla suurempikin, sillä miesten kynnys puhua aiheesta ulkopuoliselle - saati sitten ilmoittaa viranomaisille - on korkeampi. Useimmiten väkivallan kohteeksi joutunut mies tuntee häpeää.

"Uhrikokemus on aina nöyryyttävä, mutta naisen nyrkki kolhaisee helposti myös miehistä itsetuntoa. Moni mies tuntuu edelleen ajattelevan, että fyysisesti vahvempana osapuolena hänen pitäisi kestää naisen iskut valittamatta", sanoo Jussi Pulli.

Tamyn naiskulttuuripäivillä pohditaan tänä vuonna muun muassa naista väkivallan tekijänä.

Paistinpannu kouraan,
potkuja munille

Usein myös ajatellaan, että kun nainen lyö, seurauksena on korkeintaan mustelma. Pulli tyrmää myytin naisten harjoittaman väkivallan harmittomuudesta. Vuonna 2000 Tilastokeskus julkaisi raportin, jonka mukaan vuonna 1998 poliisin tietoon tulleista parisuhteessa tehdyistä törkeistä pahoinpitelyistä 37 prosentissa nainen oli kolhinut miestä.

"Nainen lyö muutenkin kuin avokämmenellä. Mukana on usein jotain kättä pidempää kuten vaikkapa se perinteinen paistinpannu. Naiset suuntaavat herkästi iskunsa arkoihin paikkoihin kuten suku-
elimiin."

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten tarjoamista palveluista apua hakevat miehet pelkäävät usein myös perheen lasten puolesta. Pullin mukaan puolisoaan kohtaan väkivaltaisesti käyttäytyvä turvautuu usein fyysiseen kuritukseen myös lastenkasvatuksessa. Useimmiten väkivalta onkin koko perheen ongelma ja molemmat suhteessa käyttäytyvät väkivaltaisesti.

"Väkivalta on vallankäyttöä. Se on monesti jo lapsuudessa opittu toimintatapa ja kertoo kyvyttömyydestä käsitellä vaikeita asioita. Kun nyrkki alkaa laulaa, se on merkki siitä että keinot ovat lopussa", Pulli muistuttaa.

Syyllisyyttä, mutta
myös ylpeilyä

"Mies lyö pönkittääkseen fyysistä ylivoimaansa ja kontrolloidakseen naista, mutta nainen lyö harvoin miestä samasta syystä", sanoo naisten väkivaltaisuutta tutkinut Emmi Lattu Tampereen yliopistosta.

Kun nainen käyttäytyy parisuhteessa väkivaltaisesti, kyse voi olla itsepuolustuksesta, miehen harjoittaman jatkuvan fyysisen tai henkisen väkivallan vastustamisesta, naisen mustasukkaisuudesta, kostosta tai vain turhautumisesta siihen, että mies ei kuuntele.

"Suurin osa haastattelemistani naisista tiesi tehneensä väärin lyödessään. Useimmat ottivat vastuun teostaan ja pitivät sitä jossain määrin oikeutettuna. Syyllisyyden ja häpeän tunteiden rinnalla esiintyi myös ylpeyttä siitä, että on tehnyt jotain puolustaakseen itseään."

Ovatko naiset sitten nykyään väkivaltaisempia kuin ennen? Kaikkien pahoinpitelyrikoksien tekijöinä naisten määrä on tuplaantunut kahdessakymmenessä vuodessa. Käsirysyyn päättyviin riitoihin liittyy usein alkoholi - jonka kulutuksen kasvu näkyy rikostilastoissa. Pullin mukaan tilastot kertovat yleisen pahoinvoinnin lisääntymisestä yhteiskunnassa, Lattu uskoo ilmiön liittyvän myös naiseuden mallien moninaistumiseen.

"Ihmiset myös ilmoittavat poliisille perheväkivaltatapauksista herkemmin kuin ennen. Täytyy muistaa, että vielä parikymmentä vuotta sitten ei puhuttu edes naisiin kohdistuvasta parisuhdeväkivallasta vaikka toki sitä tapahtui", Lattu painottaa.

Essi Myllyoja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Miesasia (12.08.14, kello 14:23)

    Tutkitusti suurin osa perheväkivallan uhreista on MIEHIÄ. Naiset ovat myös yleisemmin fyysisen- ja henkisenväkivallan käyttäjinä.

    Faktat kuntoon kiitos feministit.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto