Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

YouTube voittaa formulan

Telkkari on pirun vetovoimainen rakkine. Keskiverto-Perttu seuraa sitä kolme ja puoli tuntia päivässä. Yhteensä Perttu kuluttaa mediaa lähes yhdeksän ja puoli tuntia päivässä. Ja nyt siis puhutaan keskivertoihmisestä, eli niitäkin riittää, jotka roikkuvat median parissa vielä enemmän.

Jos nukkumiseen pitäisi mennä noin kahdeksan tuntia ja töihin tai opiskeluun toiset kahdeksan, niin katsovatko ihmiset televisiota töissäkin, vai miten tämä yhtälö on mahdollinen?

Aviisin tilastotutkijat päättivät pistää oman mediankäyttönsä seurannan alle tv-lupatarkastusten tehoviikkojen kunniaksi. Kirjasimme median käyttöämme ylös noin viikon ajalta.

Hypoteesimme mukaan me olemme poikkeavia. Notkumme tuntikausia netissä ja kuuntelemme levyjä. Ei Perttu elä niin. Sillä takuulla pauhaa teevee taustalla koko ajan. Tai ainakin toivottavasti se on taustalla.

Yllättävän moni asia kuitenkin yhdistää opiskelijaa ja perus-Perttua. Perttu nimittäin lukee sanoma- ja aikakauslehtiä keskimäärin aivan yhtä paljon kuin me, tiedostavat nuoret opiskelijat, eli yhteensä puolitoista tuntia päivässä.

Kirjojen lukemiseen kuluu saman verran aikaa (30 minuuttia päivässä), eikä dvd-elokuvien katseluunkaan mene paljon enempää (yksi leffa viikossa). Krapulapäivät tosin lisäävät elokuvien katsomisen toiseen potenssiin ja samalla pudottavat laadun jonnekin pohjamutiin. Tutkimusviikolla ei kankkusesta kärsitty.


Laatusarjoja ja landepaukkuja

Mutta se teevee. Mitä sieltä oikein katsotaan? Tutkimusviikon katsotuin ohjelma oli formulan Brasilian Grand Prix -finaali (viherpiipertäjät pahoittelevat mahdollisia vääriä termejä). Toiseksi tulivat formulaa edeltäneet Seitsemän uutiset ja neljänneksi Maajussille morsian. Ykkösen puoli yhdeksän uutiset kiilasivat sentään sympaattisten landepaukkujen edelle.

Oma top5 -listamme koostui kolmosen ja nelosen "laatusarjoista", uutisista ja dokumenteista. Jälkimmäisten osuutta tosin kasvatti poikkeuksellisesti Anna Politkovskajan kuolema.

Aina televisiota ei kuitenkaan katsota, sillä se on monelle uusi radio - taustameteliä.

Kansakunnan uudesta radioapparaatista huolimatta Perttu kuuntelee sitä vanhaakin vielä lähes kolme tuntia päivässä. Meistä toinen toimii samoin, toiselle perinteisiä kanavia ei ole edes viritetty stereoihin. Nettiradio Pandora ja videoita näyttävä YouTube sen sijaan kuuluvat molempien arkeen.

Meille ja monille muille opiskelijoille telkkarin taustamölyn korvaa levyjen kuuntelu. Musiikilla on kuitenkin merkitystä. Perttu ei sitä näytä tajuavan, sillä se kuuntelee levykokoelmaansa vain 18 minuuttia vuorokaudessa. Meille musiikki on taustahälyn sijaan olennainen osa kaikkea muuta tekemistä, ehkä töitä, opiskelua ja unta lukuun ottamatta.

Tähän mennessä näyttää siltä, että elämme tervettä ulkoilmaelämää. Julma tosiasia kuitenkin on, että aikaamme kuluu internetin ihmemaassa. Opiskelija vaeltaa tiedon valtateillä ja villiintyneillä ojanpientareilla päivässä keskimäärin kaksi kertaa kauemmin kuin tavallinen tallaaja Perttu.

Tutkimusviikon tunti päivässä tuntuu kuitenkin epätodellisen vähäiseltä. Olisimmeko alitajuisesti kaunistelleet lukemia? Työ- tai opiskelusurffailuahan ei muuten laskettu, ja niihin voi halutessaan lukea yllättävän paljon nettiaikaa.

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Ruutu kuin ruutu. Voitaisiinkohan kyseenalaiseksi kunniaksemme lukea edes se, että nettiä sentään vahditaan useimmiten ryhdikkäästi istualtaan.


Eeva Eronen
Aino Miikkulainen


J.K. Kirjoittajien ihannepoikaystävä ei surffaa mainoskatkolla kaikkia saamarin kanavia läpi kolmea kertaa. Se, mitä muilta kanavilta tulee, katsotaan sanomalehden tv-ohjelmista. Kovan luokan tv-elitistit älkööt kuitenkaan vaivautuko. Myös paska voi olla kaunista.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto