Uutiset
31.1.2014

Maisterintutkinnon suorittaneista yliopistolle yli 20 miljoonaa euroa

Tampereen yliopisto saavutti tutkintotavoitteensa vuonna 2013. Kandidaatintutkinnon suoritti 1077 ja maisterintutkinnon 1154 opiskelijaa. Luvut ylittivät yliopiston asettamat tavoitteet. Tohtorintutkintoja puolestaan valmistui 119, joka oli yliopiston tavoitteeksi asettama määrä.

Tampereen yliopiston opintopalvelujohtaja Mikko Markkolan mukaan tavoitteiden täyttyminen on erityisesti taloudellisesti merkittävä tekijä. Valmistuneiden maistereiden tuoma rahallinen korvaus toi yliopistolle noin 20 770 000 euroa. Aikaisemmin yliopistolla oli kiinteä rahoitus, mutta nykyisin opiskelijoiden valmistumiseen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.

”Nykyisin yliopiston rahoitus kuvataan tutkintojen kautta. Lähtökohtana ei kuitenkaan ole, että pyrimme käymään jokaisen opiskelijan kanssa kauppaa valmistumisesta”, Markkola sanoo.

Markkola näkee osaltaan tulokseen syynä nykyisen yliopistouudistuksen, mutta tutkintojen valmistuminen on erityisesti opiskelijoiden omissa käsissä.

”Keskeisenä kriteerinä on, että opiskelijat saavuttavat opetus- ja laatusuunnitelman mukaiset tavoitteet. Yliopisto ei voi käytännössä pakottaa opiskelijaa opiskelemaan, mutta opiskelijat eivät voi vaatia yliopistolta mitä tahansa. Yliopistolla ei ole myöskään kiinnostusta keventää nykyisiä vaatimuksia.”

Markkola painottaa, että vaikka nykyinen työtilanne on vaikea, valmistuneille maistereille voi löytyä työpaikkoja varsinkin Tampereen ulkopuolelta. Hän tuo esille, että valmistuneet opiskelijat ovat yhä useammin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.

”Osa ihmisistä on epävarmassa työtilanteessa ja he ovat suorittaneet tämän vuoksi tutkintonsa valmiiksi. Opiskelu on työhön ja työttömyyteen vertailtaessa erittäin hyvä vaihtoehto”, Markkola toteaa.

Tuomas Ahola

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"