Uutiset
31.1.2014

Mitä vittua? Miksi Toas ei hyväksy maksusitoumuksia vuokravakuudeksi?

TOAS on ottanut vuoden alusta alkaen linjan, jonka mukaan Tampereen sosiaalitoimen myöntämiä vuokrasitoumuksia ei vuoden alusta alkaen oteta vastaan vuokrasopimusten takeena.

Tuomas Ahola

Sosiaalitoimisto ei myönnä takuuvuokria rahana, vaan maksusitoumuksina.

Minkä takia kyseinen linjaus on tehty, TOASin toimitusjohtaja Timo Lehto?

Sosiaalitoimen antamat maksusitoumukset ovat hankalia ja työläitä käsitellä. Usein vuokrasitoumuksen saaneilla henkilöillä on taustalla maksuhäiriöitä. On kysyttävä, miten asukas voi maksaa vuokransa, mikäli hänellä ei periaatteessa ole varaa maksaa vakuusmaksua. Yleensä jos vakuusmaksu tulee sosiaalitoimen kautta, niin asiat ovat mielessämme epäilyttävällä mallilla. Olemme hyväksyneet edelleen maksut, mikäli ne tulevat rahana.

Kuinka paljon tapauksia on ollut, joissa henkilöltä on tullut sosiaalitoimen maksusitoumus vuokravakuutena?

Viime vuonna sitoumuksia tuli 18. Tänä vuonna sitoumusten sijaan sosiaalitoimi on ajoittain maksanut rahavakuuden.

Mihin nämä ihmiset ohjataan asumaan?

TOASilla ei ole varajärjestelemää kyseisten tapausten varalle. Tarpeen vaatiessa asiakkaita ohjataan ottamaan yhteyttä muiden opiskelija-asuntoyhdistysten tai Tampereen kaupungin asuntoihin.

Miten TOAS suhtautuu yleisesti henkilöihin, joilla on taloudellisia ongelmia?

Lähtökohtana on, ettei kukaan asuisi toisen siivellä. Emme voi toimia sosiaalitoimistona tapausten välissä tai sosiaalisten tilanteiden ratkaisija ihmisten elämässä. Ratkaisujen pitää löytyä muualta. Tarkoituksena on, että kaikkia kohdellaan samoista lähtökohdista.

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"