Uutiset
31.1.2014

Videon avulla lääkäriin – YTHS kokeilee etävastaanottoa

HS:n psykologi Marjo Kokko lopettelee Kalevantien vastaanottohuoneessa kuvapuhelua potilaansa kanssa. Kyseessä on YTHS:n uuden etäjärjestelmän mukainen seksuaalineuvonnan vastaanottokäynti. Se, mikä vielä hetki sitten tuntui futuristiselta utopialta, on nykyisin tosiasia.

”Potilaita ei aina lähetetä erikoislääkäreiden vastaanotolle paikan päälle, vaan heidät konsultoidaan kuvan avulla. Tarkoituksena on säästää aikaa ja rahaa”, YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari kertoo.

YTHS on tammikuun alusta kokeillut videovälitteistä palvelua hoitoa tarvitseville. Tarkoituksena on ehkäistä tilannetta, jossa potilaat joutuisivat matkustamaan pitkiä matkoja saadakseen apua tai ohjausta terveysasioissa. Tampereella Hervannan toimipisteessä asioivat voivat olla tarvittaessa suoraan videoyhteydessä keskustan lääkäriin.

Pienissä YTHS:n sivutoimipisteissä, kuten Raumalla tai Rovaniemellä, ei aina välttämättä ole erityisalojen lääkäriä saatavilla.

Etävastaanottoa voidaan hyödyntää esimerkiksi psykologin, seksuaalineuvojan ja ihotautilääkärin vastaanotoilla. Kokeilu kestää syyskuuhun, ja Karin mukaan palvelua halutaan kehittää myös tulevaisuudessa.

”Uusilla välineillä pyritään avaamaan lisää mahdollisuuksia etäpalveluihin. Huhtikuussa kokeiluvaiheeseen otetaan esimerkiksi otos- ja stetoskoopit, jolloin lääkäri pystyy myös katsomaan korvaan ja kuuntelemaan keuhkot videokuvan avulla”, Kari sanoo.

Lopulliset käyttökokemukset selviävät YTHS:n mukaan vasta testijakson jälkeen. Tähän saakka kokemukset ovat olleet myönteisiä.

”Kun opiskelijat ovat tottuneet käyttämään Skypeä ja muita sosiaalisen median välineitä, heille tällaisen järjestelmän käyttö ei ole mitenkään uutta. Odotin opiskelijoilta ja työntekijöiltä varautuneita reaktioita, mutta palaute on ollut varsin innostunutta”, Marjo Kokko sanoo.

YTHS:ssä pohditaan, voitaisiinko tulevaisuudessa keskusteluita järjestää esimerkiksi älypuhelimen tai oman kannettavan tietokoneen välityksellä.

Myös verkkoryhmiä on mietitty. Niiden avulla saataisiin opiskelijoita lähtemään lääkäriin tai muihin palveluihin. Verkon kautta kynnys hakeutua lääkäriin on Kokon mukaan matalampi kuin suoraan vastaanotolle kävellessä. Tästä on tulevaisuudessa Kokon mukaan hyötyä esimerkiksi aroissa terveysasioissa tai mielenterveysongelmissa.

”Videokuvan kautta voi sanoa asioita, joita olisi hankalaa sanoa kasvotusten. Esimerkiksi potilaiden voi olla helpompi puhua ylipainosta, kun lääkäri näkee vain kasvot, eikä ala heti silmäillä potilaan fyysistä olemusta”, Kokko kertoo.

 

Näin etäkonsultaatio toimii

YTHS:n sairaanhoitaja ehdottaa potilaalle etäkonsultaatiota. Hän varaa opiskelijan suostumuksella lääkärin tai muun työntekijän työtauluun ajan.

Etätyöntekijä avaa yhteyden hyvissä ajoin ennen vastaanottoa. Terveydenhoitaja avaa videoyhteyden, ja opiskelija viedään yksityiseen huoneeseen vastaanottoaikaa varten.

Etätyöntekijälle tulee viesti, kun potilas on jonossa. Potilas klikkaa laitettaan, ja näytölle tulevat nimi ja henkilötiedot, joiden avulla kirjaudutaan järjestelmään. Kuva aukeaa, ja vastaanotto alkaa.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"