Ensikertalaiset halutaan ohituskaistalle korkeakouluvalinnoissa
Korkeakoulujen opiskelijavalinta uudistuu lähivuosina. Muutoksilla halutaan helpottaa ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevien pääsyä korkeakouluihin.
Uudistukset toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen tulee voimaan syksyn 2014 opiskelupaikkoja haettaessa.
”Ensimmäisessä vaiheessa yhteishakuun yhdistetään kaikki ammattikorkeakoulut ja yliopistot. Lisäksi korkeakouluille tarjotaan mahdollisuus varata paikkoja ensikertalaisille”, sanoo ylitarkastaja Ilmari Hyvönen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Ensikertalaisiksi lasketaan hakijat, joilla ei ole aikaisempaa tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa ja jotka eivät ole suorittaneet tutkintoa suomalaisessa korkeakoulussa. Uudistus ei vaikuta taannehtivasti, joten ensikertalaisiksi katsotaan myös 2014 keväällä tai aikaisemmin tutkintoon johtavan opiskelupaikan vastaanottaneet opiskelijat. Tutkinnon Suomen korkeakoulujärjestelmässä suorittaneet eivät kuitenkaan ole ensikertalaisia tutkinnon suorittamisajankohdasta riippumatta.
Aikataulu ja tavat suosia ensikertalaisia on tässä vaiheessa jätetty oppilaitosten päätettäväksi. Vaikka mahdollisuus kiintiöiden käyttöönottoon on jo olemassa, vain harva korkeakoulu aikoo hyödyntää tilaisuutta vielä tämän vuoden haussa.
”Yliopiston johdon ja opetusministeriön neuvottelupäivillä joulun alla rehtorit olivat yksituumaisia, että ensikertalaisia suosivia ratkaisuja otetaan käyttöön vasta vuoden 2016 opiskelijavalinnan yhteydessä”, Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin kertoo.
Valmistelu on tarkoitus käynnistää keväällä. Yliopistot ovat ilmaisseet halukkuutensa yhteisten raamien luomiseen, jotta samoilla koulutusaloilla eri oppilaitoksissa kriteerit olisivat suunnilleen samat.
Uudistusten toisen vaiheen lainsäädäntö lähtee lausuntokierrokselle vielä tänä keväänä, ja se on tarkoitus saattaa voimaan vuoden 2016 hakuihin. Alun perin ajatuksena oli varata haku pelkästään ensikertalaisille, mutta nyt suositummaksi on noussut malli, jossa korkeakouluilla on velvollisuus varata osa paikoista ensikertalaisille.
Opiskelijavalinnan uudistukset ovat osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta pidentää työuria alusta puolella vuodella. Muita keinoja opintojen lyhentämiseen on opintotuen kustannusneutraali muuttaminen vähentämällä opintotukikuukausia sekä tavoitteellisten valmistumisaikojen lyhentäminen entisestään.
”Myös koulutusrakenteen uudistaminen helpottaa alan vaihtamista ja uudelleen suuntautumista. Tässä suhteessa Tampereella onkin tehty hyvää työtä”, Hyvönen toteaa.
Juho-Matti Paavola