Ohi on! ”Jouduin sulkemaan lomakkeen, ettei vastauksia tulisi liikaa”
PETRA VIITANEN, teksti ja kuva
POLITIIKAN SEURAAMINEN ja metallimusiikki. Jonne Leivon graduaihe syntyi kahdesta mielenkiinnon kohteesta. Sitten piti vain löytää sopiva teoreettinen viitekehys ja lähteä tekemään.
Leivon tavoitteena oli tutkia, muodostavatko suomalaisen metallimusiikin kuuntelijat oman alakulttuurinsa. Hän teki tutkimustaan varten kyselylomakkeen, jota levitettiin muun muassa metallimusiikkiin erikoistuneissa verkkolehdissä.
Vastauksia tuli yli 4 100.
”Oli huikeaa nähdä, miten ihmiset olivat innokkaita vastaamaan. Jouduin sulkemaan lomakkeen, ettei vastauksia tulisi liikaa”, Leivo kertoo.
LEIVO HYÖDYNSI taustamateriaalina brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia haastatteluaineistoja metallimusiikin kuuntelijoista. Ero Suomeen on suuri.
Siinä missä Britanniassa ja Yhdysvalloissa metallimusiikin kuuntelijat ovat oma tietynlainen ryhmänsä, ei Suomessa ole Leivon mukaan mahdollista määritellä, millainen on tyypillinen metallimusiikin kuuntelija.
Tulokset eivät yllättäneet. Teini-ikäisestä asti metallimusiikkia kuunnellut Leivo kertoo kohdanneensa metallimusiikkipiireissä ihmisiä laidasta laitaan. Metallimusiikkia kuunnellaan laajasti erilaisissa sosiaalisissa ja yhteiskunnallisissa ryhmissä
Aina ei tarvitse näyttää stereotyyppiseltä kuuntelijalta, kuten metallimusiikin tapauksessa pitkätukkaiselta, lävistetyltä ja tatuoidulta hevarilta. Vaikka metallimusiikin kuuntelijat eivät muodosta omaa alakulttuuriaan, tuo musiikki yhteen ihmiset erilaisista lähtökohdista ja luo yhteyden heidän välilleen.
”Kyllä siinä tulee se minä, me ja muut -asetelma, kun on osana tietynlaista musiikkia kuuntelevaa porukkaa”, Leivo sanoo.
ALUN PERIN Leivo aloitti gradun tekemisen jo syksyllä 2015. Matkan varrella aihe vaihtui, ja kesällä 2016 metallimusiikkiaihe alkoi hahmottua. Seminaarissa seuraavana keväänä suuri osa tekstiä oli valmiina, mutta esimerkiksi olennainen osa analyysiä jäi puuttumaan. Jatkaminen oli työn ja tuskan takana.
”Takaraivossa oli hirveä taakka, että pitäisi saada loistava työ tehtyä, jotta vastaajat pitäisivät sitä onnistuneena.”
Kun Leivo sai henkisen taiston itsensä kanssa voitettua ja tekemisprosessia jatkettua, syntyi työ muutamassa viikossa viime vuoden loppupuolella.
”Ajatuksena gradu on paljon isompi työ, kuin se todellisuudessa on. Tuskailuun meni eniten aikaa.”
GRADU: ”Metallimusiikkiyhteisö alakulttuuriteorian näkökulmasta Suomessa”
Mitkä on mitat? 111 sivua + 10 liitesivua.
Kauan kesti? Puolitoista vuotta, enemmän tai vähemmän aktiivisesti.
Ottiko koville? Otti. Henkinen taisto tekemisen kanssa oli suuri, mutta kun päätin, että nyt sen teen, niin homma sujui.
Innostuitko asiasta? Vaikka aihe oli mukava ja kiinnostava, niin en tekisi uudelleen.