Tiede
18.4.2018

KOLUMNI: Syö Mäkissä niin tukkasi kasvaa takaisin – tieteen viihdeuutiset ovat raivostuttavaa paskaa

NIKO KETTUNEN, teksti
SANNA KETTUNEN, kuva

 

JONKIN AIKAA SITTEN sitten kampasin tutkimustiedotepalveluita läpi uutisen toivossa ja törmäsin mielenkiintoiseen otsikkoon. Se liittyi kaljuuden parantamiseen, ja otsikko oli ilahduttava Star Trek -väännelmä: ”To baldly grow – Japanese scientists regrow hair at a record rate”.

Tutkimuksessa oli erään silikoniyhdisteen avulla onnistuttu lisäämään hiirten karvankasvua laboratoriossa. Yhdiste edesauttoi karvatuppien esiasteiden kasvua soluviljelmässä ja kun nämä karvatupet siirrettiin hiiriin, karva kasvoi niin että tuhina kuului. Ei kovin tärkeä löydös ihmisen kannalta, mietin, ja jatkoin etsintöjä.

 

PARIN PÄIVÄN päästä törmäsin netissä Seiska-lehden otsikkoon: ”Ohhoh, McDonald’sin ranskalaisissa piilee lääke kaljuuntumiseen!” Samaa hehkutti viihdesivusto Stara.

Mitä vittua nyt taas, mietin, ja klikkasin. Tajusin, että kyseessä on tuo aiemmin lukemani tutkimus, eikä siinä väitetty mitään tällaista. Tiedotteessa ei ole halaistua sanaa ranskanperunoista eikä koko uutisessa mitään järkeä.

Seiskan ja Staran sankaritoimittajat eivät toki itse ole keksineet ranskalaisten ja kaljuuden välistä yhteyttä, vaan roskajuttu on käännetty maailmalta, Seiskan tapauksessa Daily Mailista.

 

ON TAPAHTUNUT seuraavaa. Ison lehden toimittaja on löytänyt hauskasti otsikoidun tutkimustiedotteen ja tehnyt uutisen. Sitten hän on miettinyt, millä kulmalla tämän myisi lukijoille ja googlannut, mitä ihmettä on dimetyylipolysiloksaani (se silikoniyhdiste). Ensimmäiset hakutulokset kertovat, että ainetta käytetään pikaruokaloiden rasvakeittimissä vaahdonestoaineena. Johtopäätös on selvä. McDonald’sin ranskalaiset parantavat kaljuuden.

Valeuutinen levisi maailmalla niin laajasti, että tutkijat joutuivat muuttamaan tiedotetta jälkikäteen ja ampumaan huhut alas. Se on harvinaista.Tutkimusta johtanut Jokohaman yliopiston professori Junji Fukuda terästää, että hiukset eivät todellakaan kasva takaisin mäkin ranskalaisia syömällä.

”Minusta tuntuu pahalta ajatella, että joku voisi nyt luulla niin”.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Petri (11.12.2018 kello: 10:49)

      Ja ehkä voisi vielä täsmentää että ”silikoniyhdiste” on suomeksi piiyhdiste.