Kolumnit
17.8.2018

Viiksekäs setä neuvoo: Arvon fuksi, pidä jalat maassa mutta kädet paskassa

Näin ihanaa on varmastikin opiskeleminen uudessa Tampereen yliopistossa. Kuva: 123rf
Johannes Roviomaa, teksti

ARVON FUKSI, tervetuloa uuteen yliopistoon, josta on pian tulossa T3-tuotantolaitos!

Olet tehnyt satoja tunteja raadollisen lujasti töitä, jotta saat mahdollisuuden käyttää kenties elämäsi terveimmät vuodet opiskellen. Yliopistoon sisäänpääsy ei ole mikään itsestäänselvyys. Siispä onnea siitä!

Yleinen näsäviisaus kuuluu seuraavasti: Vaikeinta on päästä yliopistoon sisään ja sen jälkeen sieltä ulos, ja se on hyvin lähellä totuutta. Kaikki siinä välissä on taistelua aikaa, rahaa, byrokratiaa ja jaksamista vastaan. Se, että jokaista tästä eteenpäin tienattua senttiä syynätään pakkomielteisesti, tuo uudenlaisia vitutuksen asteita arkeesi. Olisipa joku osannut varoittaa, miltä tuntuu, kun eteisessä odottaa Kelalta 2000 euron perintäkirje. On tämäkin saatana työmaa.

Sisäänpääsykirjeen mukana sinulle luvattiin parempi tulevaisuus. Hyvin kärjistäen: korkeakoulutettuna elät tilastollisesti katsottuna todennäköisemmin terveellisemmän, pidemmän ja turvallisemman elämän kuin ne, joilla ei ole korkeakoulututkintoa.

 

TURHAAN EI kuitenkaan kannata ylpistyä.

Udacity-oppimisympäristön kehittäjä Sebastian Thrun teki vuonna 2011 testin, joka palauttaa maan pinnalle. Thrun järjesti tutkimusmielessä ilmaisen internet-tekoälykurssin, jolle osallistui 160 000 opiskelijaa ympäri maailmaa. Thrun piti täysin saman kurssin myöhemmin 200:lle Stanfordin huippuyliopiston opiskelijoille. Tulos oli mielenkiintoinen. Yhtä Stanfordin opiskelijaa kohden löytyi 412 lahjakkaampaa opiskelijaa.

Kurssilta kerätyn tutkimusdatan tarkoitus oli samalla osoittaa opiskelujärjestelmän pulmallisuus. Moni todella lahjakas, motivoitunut ja älykäs ihminen jää syystä tai toisesta opintojen ulkopuolelle.

Ei siis kannata pitää itseään ainutlaatuisena ja kuolemattomana, vaikka yksi suuri tavoite on nyt saavutettu. Edesmennyttä näyttelijä Harry Dean Stantonia lainatakseni: ”Sinäkin olet ungatz – et mitään.”

 

FUKSIVUOSI LUO illuusion, jossa todellisuus koostuu ainoastaan opiskelusta ja ryyppäämisestä. Nousuhumalassa aivosi voivat antaa virheellisiä signaaleja, joiden mukaan olet jo nyt oman alasi johtava asiantuntija.

Ne rihmastot, jotka levittäytyvät eteesi yliopiston ovien auettua, kannattaa kuitenkin käyttää järkevästi hyödyksi. Pidä jalat maassa, mutta kädet paskassa. Harva asia, joka lopulta antaa onnistumisen tunteita tai auttaa yhteiskuntaamme, on helppoa ja vaivatonta heti alkumetreiltä lähtien. Turhaan ei kannata kitistä edessä odottavan työmäärän takia.

 

JA ODOTTAKAA vielä hetki, niin viiksekäs setä neuvoo teitä hieman lisää.

Kaikkea ei pidä eikä tarvitse tietää. Jokaista uutta opiskelijaa ei tarvitse tuntea. Kaikkiin tapahtumiin ei ole pakko mennä kokeilemaan maksan ja psyykeen sietokyvyn rajoja. Yliopiston järjestelmät vaikuttavat aluksi kryptisiltä, ja sitä ne ovat vielä neljän vuoden opiskelun jälkeenkin.

Kaikista haastavin osuus ei välttämättä liity opiskeluun, vaan siihen, millaisen elämän sen ympärille rakentaa. On yksin sinusta kiinni, mitä työtä haluat tulevaisuudessa tehdä, ja miten opinnot voisivat auttaa siinä. Opiskele asioita, joista on hyötyä ympäristölle ja yhteiskunnalle. Lainapohjaisesti hankittu sivistys on upea asia.

Ui pitkälle ystäväni.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"