Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näin rahasi riittävät

Martat kannustavat tekemään ruoan itse ja välttämään heräteostoksia. Myös opiskelija voi saada toimeentulotukea.

Vaikka Marttojen maine on hiukan mummomainen, heillä on hyviä toimeentulovinkkejä myös opiskelijoille. Marttojen erikoisneuvoja Raija Laitinen suosittelee pitämään kirjaa kaikista menoista ja tuloista. Helpoimmin toteutettava Laitisen vinkki on, että aina kun mahdollista kannattaa syödä opiskelijaruokalassa. Myös lauantaisin.

Keskimääräisen suomalaisen lapsiperheen ruokamenoihin menee kuukaudessa noin 420 euroa. Yhden ihmisen taloudessa kannattaa suhteuttaa omaa kulutustaan tuohon lukuun jakamalla summa esimerkiksi puoliksi tai kolmeen osaan. Tosin opiskelijataloudessa oman kulutuksen vertaaminen mihinkään keskimääräiseen lukuun on vaikeaa, sillä rahaa on vähän.

Kauppaan kannattaa mennä aina ostoslistan kanssa, jottei tule ostettua turhaa. Ruoan hukkaan heittämistä kannattaa välttää, kuten myös turhien lisäkkeiden ostamista. Esimerkiksi broileri on paljon halvempaa ilman marinadia.

"Pakkausmerkinnät on hyvä juttu, mutta minusta järki on hävinnyt. Meille tulee joka päivä useita puheluita siitä, voiko jotain ruokaa syödä vielä. Kyllä pilaantunut ruoka haisee tai maistuu pahalle", Laitinen sanoo yliopistolla järjestetyssä toimeentuloseminaarissa.

Laitisen mielestä ruokaa heitetään paljon pois, vaikka sitä voisi vielä syödä.

"Tosin onhan sitä poikaporukoita, joissa ei katsota yhtään päiväyksiä ja kaikki menee hyvin alas, kun ollaan peltivatsoja!" Laitinen naurahtaa.

Tarjouksia kannattaa myös kytätä. Yleensä isoimpia prosentuaalisia alennuksia on tuotteissa aamuvarhaisella, kun kukaan ei ole ehtinyt vielä kahmia niitä. Tosin kaikki tarjoustuotteet eivät edes ole kovin halpoja. Esimerkiksi vasta kahdesta tuotteesta tuleva alennus ei ole välttämättä halpaa, jos muuten olisi ostanut vain yhden tuotteen. Myöskään kirpputorit eivät ole nykyisin enää aina halpoja. Silti käytettyä kannattaa ostaa, kunhan tarkkailee laatua. Lainaaminen, vuokraaminen ja yhdessä ostaminen kannattaa.

"Itse tehden ja leipoen säästää jopa puolet ostoskorin hinnasta. Poikkeuksia on ehkä maksalaatikko ja hernekeitto, jotka ovat yhtä halpoja valmiina ostettuna."

Sen sijaan opiskelijaruoan maineessa oleva tonnikala ei ole enää niin halpaa, että sitä kannattaisi hamstrata. Hiutaleita saa halvalla, mutta ei varsinaista kalaa sisältäviä tölkkejä.

Kannattaa tarkkailla kilo- ja yksilöhintoja. Kaupan omat merkit kuten Pirkka ja Rainbow ovat usein halpoja ja voivat olla laadultaan yhtä hyviä kuin kilpailijansa.

"Esimerkiksi Saarioinen tekee Pirkalle maksalaatikkoa. Nykyisin vielä on hankalaa, kun tuotteessa ei tarvitse olla valmistajan, vaan pelkästään valmistuttajan nimi."

Toistuvia pikkuostoksia kannattaa välttää. Esimerkiksi säännöllisesti ostetut iltapäivälehdet tulevat todella paljon kalliimmaksi kuin päivälehden tilaaminen. Laitista mietityttää erityisesti juomien määrä ihmisten ostoskoreissa. Vedet, limpparit ja erityisesti alkoholijuomat ovat kalliita.

"Ihmisistä on tullut kauhean janoisia verrattuna kymmenen vuoden takaiseen, jolloin kuusi kaljaa riitti saunailtaan. Nythän se on vähintään 12, jos ei koko laatikko!"

Tupakointi maksaa 1600 euroa vuodessa, jos polttaa askin päivässä. Jos haluaa lopettaa, voi olla motivoivaa laittaa askin hinnan verran säästöön joka päivä. Sama säästökikka pätee, jos yrittää eroon vaikkapa jatkuvasta suklaansyömisestä.

"Aina kannattaa maksaa käteisellä, jos voi. Luotot ovat kalliita, varsinkin pikavipit. Sakkoja välttelemällä säästää myös paljon."

Laitinen muistelee, että vielä ennen lamaa pankit kehottivat laittamaan rahat osakkeisiin. Nyt kysytään ennemmin säästökohteita, koska ihmisiä ei enää kiinnosta epävarma raha.




Älä menetä tukiasi

Tampereen yliopiston opintotukipäällikkö Eini Mäkelän mukaan opiskelijoilta jää heille kuuluvia etuja harmittavan usein käyttämättä väärinymmärrysten takia. Esimerkiksi opiskelijat eivät aina ymmärrä, että määräaikainen opintotukihakemus pitää uusia. Lisäksi kesälle tuki on haettava aina erikseen.

"Opintotukea ei voi hakea takautuvasti, joten kannattaa olla tarkkana, ettei menetä opintotukea. Näitä sattuu jonkin verran. Esimerkiksi asumislisä on saattanut päättyä syyskuussa määräaikaisen vuokrasopimuksen vuoksi, ja opiskelija huomaa vasta marraskuussa, ettei asumislisää olekaan tullut tilille. Opiskelijan hakiessa asumislisää marraskuussa ei hän enää voi saada lokakuun asumislisää, koska opintotuessa ei ole takautuvaa hakua", Mäkelä selittää yliopistolla järjestetyssä opiskelijoiden toimeentuloseminaarissa.


Eniten sekaannuksia aiheuttava ongelmakohta opintotuessa on, miten tulorajat lasketaan. Moni opiskelija kuvittelee, että pitää kytätä lukuvuoden aikana kertyneitä tuloja, vaikka rajat lasketaan kalenterivuoden mukaan. Jotkut ovat myös luulleet, että rajat ovat nettotuloille, vaikka ne ovat oikeasti bruttotuloille. Yli tuhat opiskelijaa on joutunut vuonna 2009 tulorajojen seurantaan tänäkin vuonna.

"Kerran yksi opiskelija oli laskenut, että hän saa tienata neljässä kuukaudessa 18 400 euroa. Todellisuudessa tuon verran saa tienata koko vuoden aikana, jos on nostanut opintotukea neljän kuukauden ajan."

Toimeentuloseminaarin yleisössä herättää hämmästystä, tienaako joku opiskelija todella noin paljon.

"Isoin vuoden ansio, jonka olen kuullut opiskelijan saaneen, on ollut miljoona markkaa. Nokian osakkeet olivat silloin tuottoisia"
Myös opintojen edistymisen seurannassa on nyt noin 700 opiskelijaa. Osa opiskelijoista joutuu seurantaan, koska luulee, että opintopisteisiin lasketaan mukaan myös aikaisemmat opinnot esimerkiksi avoimessa yliopistossa.

"Kirjeisiimme kannattaa aina vastata suoraan sanottuna melkein mitä vaan, koska jos jättää vastaamatta, tuki loppuu edistymisen seurannassa tällöin jo tammikuussa."

Paljon väärinymmärryksiä aiheuttaa myös vaihtoajan tuki. Opiskelijan tulee ilmoittautua yliopistoon myös vaihto-opintojen ajaksi. Ilmoittautua voi joko läsnä- tai poissaolevaksi opiskelijaksi. Opintotukea saa vain, jos opintoja on vähintään 18 päivää kuussa. Jos lukukausi loppuu vaikkapa puolessa välissä kuuta, kannattaa viimeiselle kuulle hakea tukea kotiyliopiston opintojen perusteella. Silloin pitää olla kirjautuneena läsnäolevaksi opiskelijaksi.


Kaikille opiskelijoille ei ole erityisen helppoa hahmottaa, miten opintolaina liittyy opintorahaan. Lainaa saadakseen pitää nostaa opintorahaa. Lainanmaksu alkaa kahden vuoden päästä valmistumisesta. Jos opintoraha on loppunut, mutta ei ole vielä valmistunut, pitää ilmoittaa pankkiin, että opiskelee vielä, jotta takaisinmaksuaikataulu ei ala. Lainaa saa maksaa takaisin jo opiskellessa, jos haluaa.

Erityisen hankalaa on laskea oma lainavähennysosuus. Lainavähennystä saavat vain elokuussa 2005 tai sen jälkeen aloittaneet opiskelijat ja heistäkin vain tavoiteajassa eli seitsemässä vuodessa valmistuvat. Lisäksi lainaa pitää ottaa yli 2500 euroa, jonka ylijäävästä osasta voi saada 30 prosenttia lainavähennystä, mikä on käytännössä verohelpotusta. Kaikkien näiden ehtojen jälkeen verovähennys voi olla maksimissaan 3300 euroa. Ensimmäiset valmistuneet ovat saaneet jo lainavähennyksen.

Hankalaa on myös hahmottaa, milloin uutta korkeakoulututkintoa varten saa lisää tukea. Normaalisti tukiaika on 55 tukikuukautta maisterintutkintoa varten, mutta jos saa toista tutkintoa varten tukea, maksimimäärä on 70 tukikuukautta. Tämä onnistuu tosin vain, jos on jo valmistunut kandiksi tai maisteriksi ja vaihtaa koulutusalaa.

Jos tuki on kokonaan loppunut ja opinnot vielä kesken, voi hakea myös jatkoajan tukea. Maksimissaan yhdeksän lisäkuukautta saa vain, jos opinnot ovat viivästyneet sairauden tai vaikean elämäntilanteen takia.

"Vaikeaksi elämäntilanteeksi ei käy työssäkäynti, vaihto-opiskelu, perheellistyminen tai pääaineen vaihto, vaan esimerkiksi avioero tai vaihtomaan pitkään jatkunut luentolakko."


Moni opiskelija luulee, ettei opiskelija saa koskaan toimeentulotukea. Sekin on harha, sillä toimeentulotukea voi saada, jollei ole oikeutettu opintotukeen. Esimerkiksi jos opintotuki on katkaistu, koska opinnot eivät etene. Toinen mahdollisuus saada sosiaalitoimistosta rahaa on, että on kuluttanut kaikki tukikuukaudet, eikä ole vielä valmistunut. Jotta saa toimeentulotukea, pitää olla käyttänyt kaikki opintolainat. Lainaakaan ei voida vaatia nostamaan, jos siihen ei ole enää oikeutettu. Lainaoikeus loppuu samaan aikaan kuin opintotukikuukaudetkin.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto