Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näkkäriä ja merimiessoppaa

Jenkkien itärannikolta kotoisin oleva chowder on tuhti soppa, joka lämmittää talvipakkasilla. Keiton kylkeen sopivat itse tehdyt helpot porkkananäkkileivät.

Chowder
Chowderin voisi melkeinpä suomentaa höystöksi. Peruna ja maissi tekevät keitosta ruokaisan aterian.




Chowderin resepti on tuliainen Yhdysvalloista. Suurin piirtein Suomen kanssa samoilla leveyksillä sijaitsevan Uuden-Englannin alueen merimehet ovat herkutelleet talvisin tällä keitolla jo vuosisatoja.

Chowdereista tunnetuin on simpukkaversio, mutta maissikeittokin on suosittu soppa. Maitopohjainen keitto muistuttaa etäisesti kesäkeittoa, mutta on paksumpaa koostumukseltaan. Vaikka kyseessä on kasvisruoka, ei se ole mikään flegmaattinen sosekeitto, vaan kasvikset leikataan ronskisti. Lautasella on pureskeltavaa.

Atlantin tuolla puolen chowderiin tykätään lisätä murennettuja suolakeksejä. Itse leivottua porkkananäkkäriä ei kuitenkaan kannata pilkkoa keittoon, vaan nauttia voin kera sellaisenaan.



Maissi-chowder


(viidelle)



1 varsisellerin varsi
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
½ tl timjamia
1 rkl jauhoja
8 dl maitoa
2 kiinteää perunaa
450 g pakastettua maissia
2 tl juustokuminaa
merisuolaa
(1 rkl maizenaa)



Huuhdo sellerin varsi, ota lehdet irti ja pilko pieneksi. Pilko myös sipuli ja pienennä valkosipulin kynnet.

Pese, kuori ja pilko perunat kuutioiksi. Lämmitä öljyä isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää kattilaan sipulit, selleri ja timjami. Kääntele kasviksia, kunnes ne alkavat ruskistua.

Sirottele ruokalusikallinen jauhoja kasvisten päälle ja vähän suolaa. Kääntele vielä pari minuuttia. Lisää maito ja kuutioidut perunat.

Kiehauta keitto ja laske lämpötila keskilämmölle. Anna kiehua noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Maito palaa helposti pohjaan.

Kun perunakuutiot ovat kypsiä, mutta eivät hajoa, lisää maissit ja juustokumina sekä suolaa maun mukaan.

Jos keitto on tässä vaiheessa vielä vetistä, sekoita ruokalusikallinen maizenaa tilkkaan kylmää vettä ja sekoita seos keittoon. Kiehauta vielä kerran koko ajan sekoittaen ja tarjoile.



Porkkana­näkkileivät

2 porkkanaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl jauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 tl rosmariinia
1,5 dl vettä



Pese, kuori ja raasta porkkanat.

Sekoita kulhossa porkkanaraaste ja muut aineet. Taikinan pitäisi olla kiinteähköä niin, että sitä saa muotoiltua. Nouki pellille leivinpaperin päälle vajaa ruokalusikallinen taikinaa. Silitä ja painele kostein käsin taikina ohueksi levyksi. Näkkileipien koosta riippuen taikinasta tulee noin 2 pellillistä näkkäriä.

Paista 175 asteessa 20 minuuttia tai kunnes leipien reunat ovat ruskistuneet.



Anna Lehto, teksti & kuva


Ainekset



Maissi-chowder

Pakastettu maissi 1,32 e
Kevytmaito 1,35 e
Varsiselleri 2,0 e
Sipuli 0,19 e
Valkosipuli 0,24 e
Perunat 0,32 e
Mausteet ja öljy kotoa.



Porkkananäkkileivät

Porkkanat 0,48e
Jauhot, hiutaleet ja mausteet kotoa.


Koko ateria viidelle 5,95 eli 1,19 euroa henkeä kohden.

Hinnat: S-market Vaasan­halli, Helsinki



Älä säästä: Älä korvaa maitoa vedellä, tulos on laimea. Voit törsätä käyttämällä kermaa.


Säästä: Varsisellerin lehdet. Pese, pilko pieneksi ja ripottele keiton päälle koristeeksi.



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto