Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opintotuki uhkaa loppua yhä useammalta

Opintotuki
Matilda Honkajuuri, Janne Karin-Oka ja Serafia Kari opiskelevat informaatiotutkimusta. He kiittävät opintotuen nostamista elinkustannusten perusteella.





Opintotuen uudistukset
uhkaavat pudottaa yhä useamman opiskelijan toimeentulotuen piiriin. Näin sanoo Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) Marko Rosenholm, joka vastaa SYL:ssa muun muassa toimeentuloasioista.


Rosenholmin huoli on peräisin opintotukeen 1. elokuuta tulevista muutoksista. Uusien korkeakouluopiskelijoiden tukikuukausien enimmäismäärä putoaa 55:stä 50:een.

"Tämä yhdistettynä opintotuen kaksiportaisuuteen vie opintotukea joustamattomaan suuntaan ja vaikeuttaa erityisesti kandivaiheesta maisterivaiheeseen siirtymistä. Maisteriopintojen opintotukea ei saa ennen kuin kandi on suoritettu", Rosenholm toteaa.

Rosenholmin mukaan tähän saakka kandiopinnoista maisteriopintoihin siirtymisessä on ollut vuoden mittainen joustovara.

Uudistus puolittaa jouston puoleen vuoteen, kun kandiopintoihin voi käyttää enää 32 opintotukikuukautta.



Muutokset koskevat syksyllä 2014 ensimmäiset korkeakouluopintonsa aloittavia opiskelijoita. Heille tukikuukau­sien nipistäminen korvataan nykyistä lähes 40 euroa korkeammalla opintorahalla joka kuukausi.

Opintotuen muutoksista päätettiin opetus- ja kulttuuriministeriössä, ja niistä vastaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas).

Aviisi ei tavoittanut Arhinmäkeä vastaamaan SYL:n kritiikkiin.

Arhinmäen erityisavustaja Minna Kelhä myöntää, että uudistus voi aiheuttaa joillekin opiskelijoille haasteita kandi- ja maisteriopintojen välissä.

"On kuitenkin muistettava, että tukiaikaa voidaan edelleen pidentää tietyillä perusteilla. Tästä syystä opiskelija ei esimerkiksi sairauden takia putoa pois opintotuelta."



Nykyisillä opiskelijoilla tukikuukausien määrä säilyy ennallaan. Opintorahan määrä nousee vajaat 4 euroa kuukaudessa, ja tästä lähtien sen määrä tarkistetaan joka vuosi. Jos hinnat nousevat, opintorahakin nousee.

Vaikka kertakorotus vastaa arvoltaan alle kahta opiskelijahintaista ateriaa, SYL:n Marko Rosenholm kehuu muutosta.

"Vuosittain toistuva korotus tarkoittaa pitkällä aikavälillä, että opintotuen reaaliarvo pysyy nousevien elinkustannusten perässä."

Rosenholm arvelee, että 100 euron korotus opintolainatakauksessa ilahduttanee niitä, jotka nostavat opintolainaa.

Aino Heikkonen




Näin opintotuki muuttuu elokuun alusta


Kaikki opiskelijat


+1,3% Opintorahoja korotetaan 1,3 prosenttia. Opintorahan määrä tarkistetaan vuosittain hintojen muutosten mukaisesti. Nykyisten opiskelijoiden opintoraha nousee nyt 301,89 euroon.

+100€ Opintolainan valtion­takaus nousee 100 euroa kuukaudessa 400 euroon.


1% Opintolainan saaja on maksanut pankille prosentin koron lainastaan. Nyt korko lisätään lainapääomaan.


+10% Pienituloisten korkoavustuksen tulorajat nousevat 10 prosenttia. Avustusta voi saada, kun opintorahan maksaminen on päättynyt. Avustus kattaa opintolainan korot ja ilmoituskulut. Tuloraja nousee 1 311 euroon kuukaudessa.


Uudet opiskelijat

+37 €/kk Opintoraha nousee 335,32 euroon kuukaudessa niiltä, jotka aloittavat ensimmäiset korkeakouluopintonsa syksyllä 2014.


-5 kk Tukikuukausien määrä laskee. Uudet opiskelijat saavat 300 opintopisteen tutkintoon 50 opintotukikuukautta.


40% Kela maksaa tavoiteajassa valmistuneelle ylimääräisen opintolainan lyhennyksen, jota kutsutaan opintolainahyvitykseksi. Tämän lyhennyksen voi saada, jos on nostanut opintolainaa yli 2 500 euroa. Hyvitys on 40 prosenttia opintolainan 2500 euroa ylittävästä osuudesta. Enimmillään uusille opiskelijoille suunnattu opintolainahyvitys on 6 200 euroa.




Mitä mieltä olet opintotuen muutoksista?



Matilda Honkajuuri, informaatiotutkimus


"Kun tutkinnon suorittamisaikaa on muutenkin rajattu, käy järkeen, että uusien opiskelijoiden opintotukiaikakin lyhenee. Lainatakauksen nostaminen on hyvä juttu, vaikka toisaalta se vie opintoja suuntaan, jossa opiskelijan pitäisi maksaa itse opintonsa. Haluaisin, että tulorajoja nostetaan. Nykyinen järjestelmä ei kannusta työntekoon. On pöljää, että ahkeruudesta rangaistaan."



Janne Karin-Oka, informaatiotutkimus

"Korotus on nykyisille opiskelijoille aika pieni mutta parempi kuin ei mitään. Saahan sillä yhden aterian. Opintolainatakauksen nostaminen 100 eurolla tulee tarpeeseen. Tärkeää olisi nostaa myös tulorajoja, jotka tuntuvat hölmöiltä. Miksi ei saisi tehdä töitä, jos pystyy samaan aikaan suorittamaan tarvittavat opintopisteet?"



Serafia Kari, informaatiotutkimus

"Indeksikorotus kuulostaa oikeudenmukaiselta. Raha menee niille, jotka sitä tarvitsevat. Vaikka kertakorotus ei ole paljoa, sillä saa yhden opiskelijaruoan lisää. Opintolainatakauksen korottamiseen olen tyytyväinen. Minulla ovat työt vähentyneet, joten laina tulee tarpeeseen. Uusien opiskelijoiden tukiajan lyhentäminen ja opintorahan korottaminen kuulostaa kompromissilta. Opintojen venyminen on nykyistä huonompi juttu, kun tuet loppuvat kesken aikaisemmin.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto