Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kun rahaa on

Amerikkalaisen Forbes-talouslehden mukaan maailmassa on 1 011 miljardööriä. Millaisia ovat maailman rikkaimmat ihmiset?

Maailman rikkain ihminen Carlos Slim Helú

Omaisuus: 53,5 miljardia dollaria

Sanottua: "Kun on kriisi, se tarkoittaa sitä, että jotkut ovat kiinnostuneet pääsemään ulos ja me olemme kiinnostuneet pääsemään sisään."

Talouslehti Forbesin mukaan maailman rikkain ihminen on meksikolainen Carlos Slim Helú. Seitsemänkymppinen herrasmies omistaa puhelinjätti Telmexin, jonka linjoja käyttää Meksikon lankapuhelimista yhdeksän kymmenestä. Lisäksi Slim vaikuttaa noin 200 yrityksen taustalla ja hänellä on omistuksia myös esimerkiksi vähittäiskaupassa, energiateollisuudessa, turismissa ja pankkisektorilla.

Kuuden lapsen leskeytynyt isä uskoo internetin voimaan, mutta ei osaa itse käyttää tietokonetta. Slim ei pröystäile omaisuudellaan vaan asuu hillityssä talossa, ajaa itse autoaan ja saattaa ilmestyä illalliselle reiällisessä paidassa. Viime vuoden syntymäpäiväjuhlissaan Slim tosin oli pukeutunut Elvis Presleyksi ja pitänyt yllään jalokivillä koristeltuja silmälaseja.

Meksikoa riistävänä miehenäkin pidetty Slim on sijoittanut rahojaan myös yhteiseen hyvään. Tällä hetkellä Slim on lahjoittamassa 65 miljoonaa dollaria genomilääketieteeseen liittyvään tutkimusprojektiin.



Maailman toiseksi rikkain ihminen William Gates III

Omaisuus: 53 miljardia dollaria

Sanottua: "Mitä tulee ajankäyttöön, uskonto ei ole kovin tehokasta. Voin tehdä sunnuntaiaamuisin paljon muutakin."

William Henry Gates III, tuttujen kesken Bill Gates, oli pitkään maailman rikkain mies, mutta tipahti Forbesin miljardöörilistalla tänä vuonna kakkoseksi. Ohjelmistojätti Microsoftilla maallisen mammonansa keränneellä miehellä on sijoituksia myös hotelleissa, autokaupassa ja esimerkiksi meksikolaisessa Televisa-mediajätissä.

Gates on sittemmin pienentänyt rooliaan Microsoftissa ja keskittynyt filantropiaan. Vaimonsa Melindan kanssa perustamansa säätiön kautta Gates on lahjoittanut omaisuuttaan yli 40 miljardin dollarin edestä muun muassa kehitysapuun ja koulutukseen. Gates on todennut, että rikkaana olemisessa ei ole mitään hyvää, ja ilmoittanut, että aikoo lahjoittaa suuren osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Gates asuu suuressa, osin maan suojaamassa kartanossa Washingtonissa. Talossa kuljetaan lähettimen kanssa, jonka avulla kunkin huoneen lämpötila, valaistus ja musiikki säätyvät automaattisesti henkilökohtaisten asetusten mukaan.



Maailman kolmanneksi rikkain ihminen Warren Buffett

Omaisuus: 47 miljardia dollaria

Sanottua: "Kun sataa kultaa, tartu ämpäriin, älä sormustimeen."

Yhdysvaltalainen sijoittaja ja liikemies Warren Buffett aloitti arvopaperikaupan 11-vuotiaana. Buffett on pärjännyt legendaariselta Wall Street -sijoittaja Ben Grahamilta soveltamillaan periaatteilla. Buffettin mukaan kannattaa sijoittaa esimerkiksi vain sellaisiin yrityksiin, joiden todellinen arvo on suurempi kuin markkina-arvo ja joiden toiminnasta ymmärtää itse jotain. Buffett jätti sijoittamatta it-alaan 1990-luvulla ja todisti periaatteidensa pitävyyden, kun kupla myöhemmin puhkesi.

Buffett on lahjoittanut suuria summia rahaa hyväntekeväisyyteen, pääasiassa Bill ja Melinda Gatesin säätiölle. 79-vuotiaan lesken pitkäaikainen suunnitelma on luovuttaa 85 prosenttia omaisuudestaan hyvään tarkoitukseen.
Yliopistojalkapalloa seuraava Buffett ei omista kännykkää, ja hän on muun muassa esiintynyt animoidussa lastensarjassa antaen talousaiheisia elämänohjeita.




Maailman rikkain nainen Christy Walton

Omaisuus: 22,5 miljardia dollaria

Sanottua: "Nykyään on olemassa enää muutamia paikkoja, joissa ylläpidetään luonnonmukaisia puutarhoja, ei ainoastaan monikansallisen ekosysteemin parempaa ymmärtämistä varten, vaan myös terveellisen syömisen ja elämisen arvostamiseksi."

Maailman rikkain nainen löytyy Forbesin listalta sijalta 12. Yhdysvaltalainen Christy Walton on jättimäisen Wal-Mart-kauppaketjun edesmenneen perijän John T. Waltonin leski.

John T. Walton kuoli vuonna 2005 jouduttuaan onnettomuuteen kokeellisella lentokoneellaan. Christy Walton peri miehensä silloisen noin 16 miljardin dollarin omaisuudeen. Onni ei ole ollut Waltonien perheessä läsnä, sillä esimerkiksi heidän poikansa Lukas sairastui kolmivuotiaana munuaissyöpään. Lukas onneksi kuitenkin selvisi sairaudesta.

Wal-Martin lisäksi Christy Waltonilla on sijoituksia First Solar -aurinkoenergiayhtiössä. Walton on ahkera filantrooppi. Hän on lahjoittanut rahaa muun muassa koulutukseen ja ympäristönsuojeluun.



Maailman rikkain suomalainen Antti Herlin

Omaisuus: 1,3 miljardia dollaria

Sanottua: "Impivaaraan ei voi paeta, mutta globalisaation edessä ei ole syytä olla peloissaan."

Hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on ensimmäinen ja ainoa suomalainen Forbesin miljardöörilistalla. Tänä vuonna hän pääsi listan sijalle 773.

Antti Herlin peri vallan Koneessa isältään, vuonna 2003 kuolleelta Pekka Herliniltä. Omien sanojensa mukaan Antti Herlin oli viimeinen vaihtoehto Koneen johtoon. Vallanvaihdosta sovittiin salaa muilta Pekka Herlinin lapsilta, mikä tulehdutti sisarusten välit. Vaikka alkoholisoituneen Pekka Herlinin perheen katkera helvetti revittiin auki kirjassa Koneen ruhtinas - Pekka Herlinin elämä (2009), Antti Herlinin mukaan hänellä itsellään on hyvät välit neljän oman lapsensa kanssa.

Herlin asuu Thorsvikin kartanossa Kirkkonummella vaimonsa kanssa. Herlin on saanut maatilalleen suuria summia EU:n maataloustukia, esimerkiksi vuonna 2008 vajaat 200 000 euroa.


Kalle Heino, teksti
Veera Niemi, kuvitus




Mitä miljardöörien omaisuudella voisi tehdä?

50 miljardin dollarin omaisuudella voisi ostaa vajaat 200 miljoonaa kiloa maailman kalleinta kahvia, indonesialaista Kopi Luwakia, jonka hinta on korkeimmillaan noin 270 dollaria kilo.

Samalla rahalla saisi 3 000 kappaletta maailman kalleinta sormusta, Chopardin sinistä timanttisormusta, jonka arvo on noin 16 miljoonan dollaria.

Moottoritietä rahalla pystyisi rakentamaan kaupunkialueille 2 000 kilometriä, kaupunkien ulkopuolelle 10 000 kilometriä.

Tokion Aragawassa, yhdessä maailman kalleimmista ravintoloista, pääsisi nauttimaan noin 136 miljoonaa illallista.

Miljardöörien kärkikolmikko voisi yhdessä tuottaa noin 1 500 keskitason Hollywood-elokuvaa, á 100 miljoona dollaria.

YK:n arvion mukaan Afrikan pahin köyhyys poistuisi 15-20 vuoden ajan tehtävillä vuosittaisilla 50 miljardin lahjoituksilla.





Miljardi sinne tänne

Maailmassa on talouslehti Forbesin vuoden 2010 listan mukaan 1 011 miljardööriä. Vuonna 2009 heitä oli 793 ja vuonna 2008 1 125.

Miljardöörien keskimääräinen varallisuus on 3,5 miljardia dollaria. Heidän yhteenlaskettu omaisuutensa on 3,6 biljoonaa dollaria.

Nuorin miljardööri on Facebook-yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg, 25, omaisuus 4 miljardia dollaria, vanhin puolestaan sveitsiläinen it-paroni Walter Haefner, 99, omaisuus 3,3 miljardin dollaria.

Miljardööreistä 40 prosenttia on amerikkalaisia. Yhdysvaltojen ulkopuolella eniten miljardöörejä on Kiinassa, yhteensä 89. Venäjällä miljardöörejä on 62.

Viime vuoteen verrattuna miljardöörien määrä on tuplaantunut esimerkiksi Kiinassa, Intiassa, Turkissa ja Etelä-Koreassa. Suomen lisäksi Forbesin listalle sai tänä vuonna ensimmäisen miljardöörinsä Pakistan.

Forbes listasi vuonna 2008 myös rikkaimmat fiktiiviset henkilöt. Ykkösenä on Yhdysvaltain Setä Samuli äärettömällä omaisuudellaan. Roope Ankka kirii perässä kakkosena 29,1 miljardin dollarin omaisuudellaan ja Riku Rikas kolmosena 12,3 miljardin dollarin omaisuudellaan.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. eli? (22.04.10, kello 21:04)

    eli?




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto