Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Superfood: ympäristömyrkkyjä ja puutostiloja!

Lähes kaikki tullin tarkastamat goji-marjat on hylätty liiallisten kasvinsuojeluainejäämien, laittoman säteilytyksen tai sulfaattien vuoksi

Kannattaisiko kaikkien juosta superfoodien perässä metsässä ja marketeissa raakasyöjien perässä? Ei ainakaan siinä mielessä, että superfood ei ole virallinen termi, vaan markkinointisana, joka itsessään ei lupaa vielä juuri mitään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on nostettu kansalaiskanne katteettomasta markkinoinnista goji-mehua vastaan, sillä mehuun liittyviä lupauksia ei ole tutkimuksissa tuettu.

"Ravintoympyrää kannattaa noudattaa, mutta kyllä lisäksi voi ottaa superfoodeja. Osalla superfoodeista voi olla todistettuja terveysvaikutuksia, mutta ei suoraan sillä perusteella, että niitä kutsutaan superfoodeiksi. Ruoasta ei voi koskaan sanoa, että se parantaa sairauden, koska silloin kyseessä on lääke", Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Ulla Karlström sanoo.

Sen sijaan superfoodeistakin on löydetty vierasaineita tullin pistokokeista, vaikka superruoan syöjät mainostavatkin ruokaansa kaikkein puhtaimmaksi.


"Ruokavaliot, joissa syödään lähes vain superruokia vaikuttavat vähän kuin rakastumiselta: silloin uskotaan kaikki hyvä, mitä kuullaan. Ei ole olemassa yhtään ruoka-ainetta, joka korvaisi muut ruoat", Karlström sanoo.

Goji-marjoja on tarkastettu tullissa 12 erää, joista 10 on hylätty. Seitsemän kertaa hylkäys johtui kasvinsuojeluainejäämistä, kaksi kertaa laittomasta säteilytyksestä ja kerran sulfaateista. Neljästä tutkitusta spirulina-leväerästä puolestaan lähes puolet on hylätty. Syitä ovat olleet puutteelliset pakkausmerkinnät ja säteilytys. Tuotteiden terveyshaitat ovat kuitenkin pieniä, jos niitä syö maltillisia määriä.

"Jos syö vain tiettyjä ruoka-aineita, vierasaineiden ja ympäristömyrkkyjen riskit lisääntyvät aina. Kaikissa ruoissa on riskinsä: savustetussa lihassa on karsinogeeneja, kalassa raskasmetalleja ja kasviksissa kasvinsuojeluaineiden jäämiä, mutta niitä ei kerry liikaa, jos syö monipuolisesti", Karlström lisää.

Karlström varoittaa, että mitä eksoottisempaa ruokaa ja mitä kauempaa sitä tuodaan, sitä riskialttiimpaa se on. Suomalainen ruoka on sen sijaan melko puhdasta.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön tutkija Merja Paturi pitää hyvänä nyrkkisääntönä erilaisissa ruokavalioissa sitä, että mitä karsitumpi ruokavalio, sitä tarkemmin ruokavalionsa joutuu suunnittelemaan, jotta se on terveellinen. Näin ollen vegaanit saavat olla ravintonsa kanssa tarkkana.

"Monipuolisesti koostettuna vegaaniruokavalio on ilman muuta terveellinen, mutta siihen vaaditaan B12- ja D-vitamiinilisiä. Kuitua ja kalsiumia vegaani saa riittävästi ja proteiiniakin, jos syö esimerkiksi papuja ja soijavalmisteita", Paturi sanoo.

Sen sijaan Raakaveljesten raakaravintoa Paturi ei suosittele kenellekään. Hän laski Jaakon päivän ruokavaliosta suomalaisille tavallisten ruoka-aineiden eli mantelin, öljyn, hunajan, avokadon, paprikan, omenan ja mustikoiden ravintoaineet Elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä. Energiaa kertyi hieman yli 2300 kilokaloria, joka vastaa suunnilleen kevyttä työtä tekevän miehen päivän tarvetta.

"Proteiinia on ehkä hieman alakanttiin ja lähes kaikki tulee mantelista, jolloin aminohappokoostumus on yksipuolinen. Jotta elimistö käyttäisi parhaiten hyödykseen proteiinista ruoansulatuksessa hajotettavat aminohapot, pitää näitä rakennuspalikoita olla erilaisia. Turvallisemmin ja taatummin ne saa monipuolisesta ruoasta", Paturi kertoo.

Laskelman mukaan suositusten alle jäi tiamiini, seleeni, B12-vitamiini ja kalsium sekä rimaa hipoen rauta. Fosforia oli kalsiumiin nähden paljon.

"Kun silmäilin superruokien ravintosisältöjä, niin en ainakaan huomannut, että niistä tulisi ratkaisevia määriä tähän päälle. Spirulina tuo siihen lisää maksimissaan 20 grammaa proteiinia, joka on vaatimaton lisä. Raakaravintodieetissä on paljon teollisesti ja pitkälle käsiteltyjä tuotteita."


Paturi muistuttaa, ettei ole aina hyvä asia, jos jossain ruoassa on paljon jotain ravintoainetta, sillä sitä voi olla liikaa.

"Uskoisin, että tämä on nykyhetken muoti-ilmiö, joka menee varmaankin ohi. Usein erilaisiin ruoka-ismeihin kuuluu vahvasti tuotteiden myynti, kuten tähänkin näyttää kuuluvan. Meillä on myös hyviä suomalaisia superruokia, kuten mustaherukkaa, jota suosittelen huomattavasti mieluummin kuin kalliitta, laadultaan suhteellisen tuntemattomia goji-marjoja."

Paturi pitää raakaravinnossa hyvänä luomun, vihreiden kasvisten, siementen, pähkinöiden ja esimerkiksi tuorepuurojen suosimista.

"Jos kokee voivansa hyvin, voi toki syödä pelkkää raakaravintoa. Ihminen pärjää aika erikoisillakin ruokavalioilla."

Paturi tyrmää raakaravinnon suosijoiden väitteen, että ravintoaineet häviävät kasviksista kuumentamalla liikaa: kasvikset ovat yhtä hyviä keitettynä tai wokattuina. Raakana syöminen ei ole itseisarvo, sillä jotkut ravintoaineet imeytyvät paremmin kypsennetystä ruoasta. Hän kertoo, että ihan tavallinen terveellinen ravinto parantaa siinä, missä raakaravinnonkin kerrotaan parantavan.

"Jos on syönyt vain kahvia, pullaa ja karkkia, varmasti raakaravinnosta saa enemmän ravintoaineita, mutta niin saa perusruoastakin. Ainut kerta, kun asiakas on tullut minua pitkän urani aikana kiittämään kädestä pitäen, oli kun neuvoin tavallisen ruokavalion reumaa sairastavalle naiselle. Hänen oireensa katosivat täysin."


Ihminen voi syödä hyvin yksitoikkoisesti, mutta silti melko terveellisesti. Paturin vastaanotolla kävi kerran vanha pappa, joka söi vain puolukkaa, ruisleipää ja piimää, mutta suuria määriä.

"Kauhistuin ensin, että onpa yksipuolista. Sitten laskin ruokien ravintoarvot. Kävi ilmi, että hänen ruokavalionsa oli ravitsemuksellisesti aika monipuolinen. Ainut, mitä häneltä puuttui, olivat rasvat. Suosittelin häntä käyttämään öljyä, jolloin kaikki ravintosuositukset täyttyivät."

Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (05.06.10, kello 3:23)

    Tampereen kaupungin ravitsemukselliset ongelmat on nyt aika pitkälle ratkaistu, kun McDonalds savusti itsensä ulos Aleksis Kiven katu 24:sta. Ja Kauppahallista saattaa jo saada goji-marjoja. Muistakaa kuoria ne ennen kuin syötte.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto