Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Syömällä SUPERmieheksi?

Mikko Lehtola ja Jakko Halmetoja syövät pääasiassa raakoja superfoodeja

Superfoodit eli erittäin ravintotiheät ruoka-ainekset ovat nyt niin pinnalla, että naistenlehdet ja luontaistuotekaupat mutta myös lähikaupat pullistelevat superruokaa. Kaikki eivät kuitenkaan tyydy lisäämään goji-marjoja aamujugurttiinsa, vaan superruoan vannoutuneimmat kannattajat koostavat koko ruokavalionsa superien ympärille.

Amurissa asuvat kämppikset, ex-lukkopainijat ja itseoppineet superfood-luennoitsijat Mikko Lehtola, 24, ja Jaakko Halmetoja, 22, markkinoivat itseään Raakaveljeksinä. Veljekset ovat olleet tuomassa supereita Suomeen. Heidän raakuutensa tulee siitä, että he syövät vain superfoodeja ja kypsentämättömiä kasviksia eli eivät lämmitä ruokaa yli 46 asteen.

"Jääkaappiin ei eksy minkä tahansa valmistajan superruokia, vaan selvitämme taustat tarkasti", Jaakko sanoo.

Raakaravintoa kutsuttiin 1980-luvulla eläväksi ravinnoksi, mutta se on brändätty uudelleen. Mikon ja Jaakon tapaisten raakasyöjien ruokavalioon ei kuulu maitotuotteita, lihaa, kanamunia eikä viljaa eli he ovat muuten vegaaneja, mutta käyttävät mehiläistuotteita. Lisäksi Mikko syö myös raakajuustoja. He syövät hedelmiä, marjoja, vihanneksia, merilevää, vihreitä kasviksia, siitepölyä, yrttejä, pähkinöitä ja siemeniä.

Käytännössä ruokavalio koostuu paljolti vihersmoothieista, joissa on paljon levää. Lisäksi he syövät - tai itse asiassa juovat, sillä suuri osa heidän ruokavaliostaan on valmiiksi pilkottu nestemäiseen muotoon - itse lähteeltä kantamaansa vettä, erilaisia eliksiirejä ja tuorepuuroja. He herkuttelevat raakasuklaalla.

"Kaiken voi tehdä raakana. Jos kotona on kuivuri, sillä pystyy valmistamaan leivät ja kakkupohjat. Idea on, että ei käristä mitään", Mikko sanoo.

Heidän ruokavalioonsa kuuluu elimellisesti keräily. Jaakko käy noukkimassa luonnosta niin nokkosta, marjoja kuin kääpääkin. Keräily ja veden kanto kuulostavat aika raskaalta puuhalta varsinkin, kun Jaakon ruokapäiväkirjan mukaan vettä menee pelkästään juomavetenä neljä litraa päivässä.

"Minulla on vieläkin kaapissa viimekeväisiä nokkosia. Ei niitä tarvitse hakea luonnosta kovinkaan usein. Vettä haen viikoittain lenkillä", Jaakko sanoo.

Kun pyydän Mikolta valokuvaa kasvissyöntiä edeltäneeltä urheiluajalta, Mikko nauraa makeasti ja käskee näppäilemään nettiselaimeen osoitteen www.numen.fi. Ruutuun lävähtää kuva alastomasta, ruskettuneesta miehestä ja koirasta, jotka ovat molemmat iskeneet hampaansa kiinni raakaan lihanpalaan. Kuvan mies on kuin onkin Mikko.


Mutta miten raaka liha liittyy tiukkaan kasvissyöntiin? Nyt on aika palata ajassa taaksepäin.

Kun Mikko ja Jaakko kilpaurheilivat, taistelulajeissa oli muodikasta syödä terveyssyistä kivikautisella tavalla eli käsittelemätöntä, alkuperäistä ruokaa, mikä tarkoitti käytännössä todella paljon luomu-lihaa ja -kananmunia sekä jonkin verran käsittelemättömiä luomu-kasviksia. Veljekset siirtyivät tavallisesta ruokavaliosta kivikautisiksi, koska tavoittelivat mahdollisimman puhdasta ja terveellistä ruokaa. Mutta barbaariruokavalio ei riittänyt, vaan he menivät askeleen pidemmälle.

"Jos kysyy itseltään, kannattaako syödä myrkkyjä vai puhtaasti, eihän siihen ole kuin yksi vastaus. Mitä korkeammalle ravintoketjussa mennään, sitä enemmän ruoassa on jäämiä. Jos ostaa esimerkiksi jauhelihaa, eläin on ruokittu rehulla tai geenimuunnellulla soijalla. Jos sen tuottavuutta on vielä pitänyt tukea hormonilääkkeillä ja sen liikkumista on rajoitettu, kaikki tämä siirtyy lihakimpaleeseen", Mikko sanoo.

Mikko alkoi kiinnostua käsittelemättömästä ruoasta ja lapsuudenkotonaan, koska hänen äitinsä sairastaa keliakiaa. Raakaruokagurut kyseenalaistavat monia sairauksia ja uskovat, että ne ovat parannettavissa heidän ruokavaliollaan. Itse asiassa superruokaa syömällä kasvaa heidän puheissaan terveeksi supersankariksi. Molempien kamppailulajien SM-mitallit on tahkottu lihaa popsimalla, mutta he vakuuttavat päässeensä vielä parempiin urheilutuloksiin itsekseen, kun liha vaihtui pelkkiin raakoihin luomu- ja superkasviksiin.

"Suorituskyvyssä tuli harppaus. Minulle tuli huikean hyvä olo, vaikken tehnyt mitään, joten en nähnyt syytä treenata. Nukuin ehkä viittä tuntia yössä, mutta heräsi aina virkeänä. Mietin, että onpa elämä siistiä", Mikko sanoo.

Molemmat vakuuttavat olevansa nyt paljon virkeämpiä ja onnellisempia, joten jättivät lihan pois ruokavaliostaan huomaamatta. He kertovat syövänsä määrällisesti vähän, koska ravinteikasta ruokaa ei tarvitse syödä paljoa, jotta saa kaiken tarvitsemansa.

"Jos jatkuvasti syö ravinneköyhää ruokaa, vatsa joutuu prosessoimaan sitä. Kapasiteetti on silloin vatsassa. Kun rupeaa puhdistumaan, elimistön toiminnat siirtyvät muuallekin", Mikko sanoo.

Miesten urheilutoverit ja muutkin tuttavat ovat vähän ihmetelleet totaalista ruokavaliomuutosta.

"Kyllä minulta on myös kysytty, miten pysyn hengissä. Hämmästely johtuu varmaan siitä, että tämä on niin kaukana perusruokamallista. Kun asian perustelee hyvin, ei kukaan dissaa", Jaakko sanoo.

Yleisin ihmetyksen aihe heidän ravinnossaan on, mistä he saavat proteiineja. Mikko väittää, että raakasyöjien suosimassa spirulina-levästä saa neljä kertaa enemmän proteiinia ja vieläpä kaksi kertaa paremmin imeytyvässä muodossa kuin lihassa.

"Useiden kasvissyöjien pääasiallisia proteiinin lähteitä ovat soija ja pellavaöljy, jotka sisältävät paljon kasviestrogeenejä. Se tekee osaltaan miehistä feminiinisempiä. En halua profiloitua siihen mielikuvaan, mikä kasvissyöjistä yleensä on. Raakaravinto ja fyysinen harjoittelu pitävät hormonitoiminnan kunnossa", Jaakko sanoo.

Raakaravinnon proteiinilähteitä ovat veljesten mukaan paljon aminohappoja sisältävät chia-siemenet, hampunsiemenet, siitepöly, villivihannekset, goji-marjat ja ennen kaikkea levät.

"Superfoodien listalle nostetut ruoat ovat yleensä kokonaisia ravinnonlähteitä, jotka sisältää kaikkia ravintoaineita, joten myös aminohappoja", Mikko sanoo.

Miehet olisivat valmiit laittamaan tulevat lapsensakin raakaravinnolle, ainakin jos nämä olisivat terveitä.

"Urheilijoille, joilla on vahva ruoansulatus, voi suositella raakaravintoa, mutta ei ehkä tavalliselle tallaajalle. Kuumennettu mössö on helpommin sulavaa. Superfoodeille voi kyllä kuka vaan elävöittää ruokavaliotaan", Jaakko sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen


Vegaaniurheilija kasvattaa lihaksiaan soijaproteiinilla

Vegaani on tavallista tiukempi kasvissyöjä, joka ei syö mitään eläinperäistä ruokaa eli ei lihaa, kalaa, kananmunia tai maitotuotteita. Tunnetuin vegaaniurheilija on varmaankin Carl Lewis. Suomen kuuluisin vegaaniurheilija on Harri Nieminen, joka on voittanut amatöörisarjan thainyrkkeilyssä maailmanmestaruuden.

Nieminen, 36, aloitti vegaaniruokavalion kaksikymppisenä ruokavalion terveellisyyden ja eettisyyden takia.

"Asiaan vaikutti vegaanipunk- ja -hard core -bändien nuoseva trendi ja se, että pari kaveriani oli eläinoikeusaktivismin pioneereja Suomessa."

Proteiinin saaminen ei ole vegaaniurheilijalle ongelma, sillä sitä saa pavuista, linsseistä ja soijatuotteista, joita lähes kaikki vegaanit syövät muutenkin. Ja jos treenaa tosi paljon voimalajeja ja tarvitsee proteiinilisiä, tarjolla on soija-, hamppu- ja herneproteiinivalmisteita. Nieminen pitää tärkeänä, että vegaaniurheilija syö B12-ja B6-ravintolisiä puutostilojen välttämiseksi. Uusimpien tutkimustulosten mukaan myös sinkkiä kannattaa syödä purkista.

"Myös sekaravintoa syövälle urheilijalle voi tulla puutostiloja. Vegaaniurheilija on samalla tasaolla muiden urheilijoiden kanssa suorituksissa, sillä ruokavalio on vain yksi osa suoritusta. "

Nieminen kilpaili 1990-luvulla ja saavutti MM-kullan 1997. Silloin kasvissyönti oli eksoottista varsinkin kamppailulajeissa. Nykyisin hän toimii Naantalissa valmentajana.

"Ei kukaan epäillyt vegaaniuteni järkevyyttä, kun he näkivät, että pärjäsin ja saavutin meriittejäkin."


Jaakon ruokapäiväkirja 6.5.2010:

klo 7
- lähdevettä
- 1 rkl MSM-rikkijauhetta
- puolikkaan luomusitruunan mehu

klo 8
eliksiiri (2l), josta join puolet:
- lähdevesi (Tahmelan lähteeltä)
- pakurikääpä
- nokkosenjuuri
- 3 dl manteleita
- 3 rkl spirulina-jauhetta
- 3 rkl maca-jauhetta
- 3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 rkl hamppuöljyä
- kourallinen goji-marjoja
- 1/2 dl chia-siemeniä (hyytelönä)
- 1 rkl kotimaista luomuhunajaa
- 1/2 tl camucamu-jauhetta
- ripaus aitoa vaniljaa
- 1/2 tl laadukasta suolaa (Sun Fire Salt)

klo 13
- 2 avokadoa
- 2 paprikaa
- 1 omena

klo 17
- toinen litra aamun eliksiiristä

klo 20
Iltasmoothie:
- 100g mustikoita
- 1 rkl ashwagandha-jauhetta
- 1/2 dl chia-siemeniä
- 30g Sun Warrior-riisiproteiinia
- 1 tl ohranoras-jauhetta
- 2 tuoretta taatelia
- 1 tippa eteeristä piparminttuöljyä
- lähdevettä

+ päivän mittaan lähdevettä noin 4 litraa



Vegfest Tampereen keskustorilla 21.-23.5

- kaikille (myös lihansyöjille) suunnattu ilmainen tapahtuma
kasvissyönnistä ja vegaaniudesta
- Asiaa mm. kauneudesta, terveydestä, eläinoikeuksista,
muodista ja liikunnasta.
- Paikalla mm. ruokamyyntikojuja, kahvila, artisteja, elokuvia ja lasten satupaja.
- maisteluteltassa pääsee testaamaan ilmaiseksi erilaisia kasvisruokia kuten soijamakkaraa ja superfoodeja
www.vegfest.net

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (18.05.10, kello 3:41)

    Näille superfoodien mässääjille voisi sanoa sen, että niillä ei kuitenkaan näytä tuota todellista voimaa saavan. Downing Street 10:n haltija ja Kesärannan kuningas ovat todellisia taviksia, jotka valittavat, jos kaupasta ei saa perusmeijerin perusmaitoa, josta on kuorittu pois kaikki oleellinen. Niin että mihin se voima sitten käytetään? Masturbaatioon?




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto