Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vaalirahoittajat

Laulaja Matt Berningerin mukaan The National ei ole poliittinen yhtye. Newyorkilainen kokoonpano pyrkii silti Valkoiseen Taloon.

Amerikkalaista The Nationalia boikotoitiin Saksassa, koska sitä luultiin nimensä takia fasistiseksi. Olisiko siis korkea aika vaihtaa bändinnimeksi The International? ”Olisi vihoviimeinen asia muuttaa se, kun ihmiset lopultakin tuntevat meidät”, laulaja Matt Berninger sanoo ja naurahtaa.
Amerikkalaista The Nationalia boikotoitiin Saksassa, koska sitä luultiin nimensä takia fasistiseksi. Olisiko siis korkea aika vaihtaa bändinnimeksi The International? ”Olisi vihoviimeinen asia muuttaa se, kun ihmiset lopultakin tuntevat meidät”, laulaja Matt Berninger sanoo ja naurahtaa.

Siitä on jo yksi vuosi, kolme kuukautta ja 27 päivää.

"Emme pidä itseämme poliittisena bändinä emmekä halua sellainen ollakaan. RockÂ’nÂ’rollin pitäisi olla hauskaa. En halua sotkea siihen politiikkaa, mutta olen onnellinen Obaman voiton puolesta", Matt Berninger kertoo.

Barack Hussein Obama II astui Yhdystavaltain 44. presidentiksi viime vuoden tammikuussa. Ei ole ihme, että Berningerin The National -yhtyettä pidetään poliittisena: brooklyniläisviisikon Fake Empire -kappale soi Obaman vaalitilaisuuksien tunnuksena.

"Se on antipoliittinen laulu. Biisi kertoo poliittisen ajattelun välttelystä."

George W. Bushin hallintokaudet houkuttelivat välttämään politiikkaa, mutta vallan vaihtamiseksi siihen oli sekaannuttava.

"Meidän täytyi valita puolemme, sillä hyvät olivat alakynnessä. Oikeistosiipi oli voitolla, joten avustimme Obaman kampanjaa rahallisesti ja annoimme käyttää biisiämme. Se oli hassu valinta poliitikolle, koska sen sanoma on epäpatrioottinen", sanoo Berninger, joka on parhaillaan Kööpenhaminassa.


Fake Empire julkaistiin edellisellä Boxer-albumilla (2007), jolla Bruce Springsteeniin ja Joy Divisioniin verrattu National teki kansainvälisen läpimurtonsa. Sitä seurannut kiertäminen toi tummasävytteisen rockyhtyeen kaksi kertaa kesä-Suomeenkin, josta Berningerillä on surrealistisia muistoja.

"Oudolla tavalla maa tuntui Ohiolta. Skandinaviassa on jotakin samaa kuin keskilännessä."

Yhtyeen viides albumi lennätti vokalistin päiväksi Tanskaan antamaan haastatteluja.

"Laulujen kirjoittaminen on hidasta kokeilemista ja etsimistä. Siinä mielessä High Violet on samankaltainen levy kuin Boxer tai Alligator (2005) sitä ennen."

Uutuus eroaa Berningerin mainitsemista edellislevyistä koukukkuudellaan. Studiossa vierailivat muun muassa Arcade Firen Reed Barry ja Lady Gaga, mutta jälkimmäisen lauluosuus jäi lopulta pois. Albumilta löytyy kuitenkin yhtyeen ensimmäinen popbiisi.

"Olemme yrittäneet kirjoittaa poplauluja aikaisemminkin. Emmekä halunneet tehdä Boxeria uudestaaan. Haluamme vältellä tapoja, joita olemme käyttäneet aikaisemmin."

Berninger keskittyi melodioihin nyt aikaisempaa intensiivisemmin.

"Lauloin korkeammalta, kuin mikä tuntui miellyttävältä."

Ilman äänialan tohtorintutkintoa sitä on vaikea huomata. Berninger tuskin pääsisi eroon syvänpehmeästä baritonistaan, vaikka kuohitsisi itsensä.


Laulajaa lukuun ottamatta Nationalin muusikot tunnetaan muistakin projekteista: Dessnerin kaksosia Aaronia ja Brycea on kuultu muun muassa Grizzly Bearin ja Feistin vieraina. He ovat myös aktiivisia Red Hot -hyväntekeväisyysjärjestössä, joka taistelee popmusiikin keinoin aidsia vastaan.

Berningeriltä sooloa on silti turha odottaa.

"Sitä ei tule koskaan, koska en osaa soittaa kitaraa enkä pianoa... tai rumpuja... tai mitään muitakaan instrumentteja. Joten soololevystäni tulisi hyvin yksiulotteinen", hän vitsailee.

Nationalista löytyy myös toinen veljespari: Bryan ja Scott Devendorf.

"On minullakin veli. Hän toimii kiertuemanagerimme avustajana, joten puntit ovat tasan."

Tom Berninger on elokuvantekijä ja veljensä lailla Mattia kiinnostivat kuvataiteet aina musiikkia enemmän. Ennen Nationalia hän työskenteli kuvanveistäjänä ja graafisena suunnittelijana. Edelleenkin hän maalaa paljon.

"Olen yllättynyt, että minusta tuli laulaja bändiin. Se on hyvin surrealistista, että teen tätä ja nautin siitä. Pelkään, milloin ihmiset oikein huomaavat, että olen huijari."

Berninger on huiputtanut menestyksekkäästi vuodesta 1999 lähtien. Nationalista on kasvanut yksi 2000-luvun arvostetuimmista indieyhtyeistä.

"Me viisi olemme olleet samassa bändissä jo niin kauan, että koemme kaikki olevamme veljeksiä keskenämme. Tietysti syy siihen voi olla se, että muut ovat kirjaimellisesti veljeksiä keskenään."


Nationalin soittajat eivät ole vielä tavanneet Barack Obamaa, mutta Berninger on kuullut hallituksen virkamiesten käyvän heidän keikoillaan.

"En usko, että Obama edes tietää, keitä olemme. Tosin sain häneltä joulukortin, mutta niin saivat miljoonat muutkin."

Kun Bill Clinton johti Yhdysvaltoja, hän kutsui fanittamansa Soul Asylumin soittamaan Valkoiseen Taloon. Yhden hitin yhtye muistetaan Runaway Train -biisistään.

Vaikka vuosi onkin ollut poliittisesti turhauttava, olisi Berningeristä mahtavaa tehdä soulasylumit.

"Odottelemme kutsua Valkoiseen Taloon."


Marko Ylitalo, teksti
Keith Klenowski, kuva

The Nationalin High Violet julkaistiin 12.5.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto