Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

"Päätoimittajan puhuttelu oli ylireagointia"

sanoo Journalisti-juristi Timo Vuortama yliopiston Linkola-kohusta

Sananvapauden arvostetuin asiantuntija Suomessa, juristi ja Journalistin päätoimittaja Timo Vuortama ihmettelee tuoreimman Aikalaisen Pentti Linkola -haastattelusta aiheutunutta kohua.

"Kuulostaa ylireagoinnilta ja sananvapauden kannalta vähintään kiusalliselta. Ihmettelen", Vuortama sanoo.

Tampereen yliopiston rehtori Krista Varantola piti Aikalaisen päätoimittajalle Heikki Laurinollille maanantaina puhuttelun. Syynä oli se, että yliopiston kustantamassa lehdessä oli julkaistu Linkolan ihastelevia näkemyksiä kansallissosialismista.

Kyseessä oli takasivun henkilöhaastattelu. Rehtorin mielestä tällaisia mielipiteitä ei kuitenkaan olisi pitänyt julkaista lainkaan, tai ainakin niiden oheen olisi pitänyt laittaa toimituksen paheksuva kommentti.

Vuortaman mukaan päätoimittajan ottaminen puhutteluun on harvinainen ja melko rankka ratkaisu.

"Jos vaikka Journalistiliiton puheenjohtaja tulisi tänne Journalistin toimitukseen sanomaan, ketä saa haastatella, olisin kummissani. Pitäisin sitä hätävarjelun liioitteluna." Hän hämmästelee, miksi Linkolan sanomisista ylipäätään nousi kohu.

"Aikalaisessa oli sitä samaa Linkolan pölinää, mistä olen lukenut lehdistä ennenkin. Ja eihän Tatu Vanhasenkaan rasististen kommenttien yhteydessä ollut Hesarin paheksuvaa kommenttia, eikä päätoimittajaa otettu puhutteluun", muistelee Vuortama.

Aikalaisen Laurinolli kertoo, ettei rehtorin puhuttelu ollut kovin lämminhenkinen.

"Oli - sanotaanko - hieman jäätävä ilmapiiri", Laurinolli kertoo.

Hän ei silti kadu julkaisupäätöstään. "Linkolan problematiikka on sellaista, jota hyvin yhteiskuntatieteellisen yliopistomme on hyvä pohtia. Hänen näkemyksensä on kokonaispaketti, josta pitää voida keskustella."

Salmista
harmittaa

Laurinolli ei aio muuttaa julkaisukäytäntöjään. "Avoimen keskustelun pitää jatkua yliopistolla. Emmekä aio jokaisen repliikin jälkeen kirjoittaa, ettei noin voi sanoa."

"Sääli vain, ettemme ehkä voi julkaista näin hyviä juttuja jatkossa", Laurinolli jatkaa.

Päätoimittaja tarkoittaa sitä, että jutun kirjoittaneen siviilipalvelusmiehen Antti Salmisen palvelus on juuri päättynyt. Salmista itseään harmittaa, millaisen vastaanoton hänen kirjoituksensa sai.

"Juttu on luettu hyvin yksisilmäisesti, eikä asiasisältöä ole nähty kontekstissaan. Se on harmillista. Kunpa keskustelu nyt jalostuisi käsittelemään yliopiston keskustelukulttuuria ja sananvapautta", Tampereen yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä opiskeleva Salminen sanoo.

Päätoimittajat Laurinolli ja Vuortama ihmettelevät, miksi Linkola ylipäätään oli kutsuttu yliopistolle luennoimaan, jos hänen mielipiteet ovat opinahjolle tabu.

"Vähän outo ristiriita siinä on", Laurinolli sanoo.

Rehtori Krista Varantolalla ei ollut maanantaina eikä tiistaina aikaa antaa aiheesta Aviisille haastattelua.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto