Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tampereen YTHS tarvitsisi 50 työntekijää amk-opiskelijoille

Muutos toteutuisi koko maan kattavana vasta vuosien päästä

Ammattikorkeakouluopiskelijat saattavat siirtyä YTHS:n piiriin lähivuosina, sillä peruspalveluministeri Paula Risikon asettama työryhmä kannattaa esitystä. Tosin tiettävästi yksi osapuoli, Kuntaliitto, vastustaa. Opiskelijajärjestöistä sekä yliopisto-opiskelijoita edustava SYL että ammattikorkeakouluopiskelijoita edustava SAMOK kannattavat muutosta, kunhan se ei huononna YTHS:n palveluiden laatua tai saatavuutta.

YTHS tarvitsisi amk-opiskelijoita palvellakseen valtakunnallisesti lisää 300 työntekijää ja 15 000 neliötä toimitilaa. Nyt YTHS:n asiakkaina on noin 140 000 opiskelijaa, ja amk-opiskelijoitten myötä joukko lähes kaksinkertaistuisi.


Tampereen YTHS:lle arvioidaan tarvittavan lisää noin viitisenkymmentä työntekijää, sillä ammattikorkeakouluopiskelijoiden tulo lähes kaksinkertaistaisi asiakasmäärän myös Tampereella. YTHS:n tilat ovat Tampereella jo nyt ahtaanlaiset, joten laajennustarve olisi myös huomattava.

YTHS:n ja Tamyn näkökulmasta amk-opiskelijat voivat tulla YTHS:n asiakkaiksi, mikäli rahoitus järjestyy ja opiskelijat, kunnat, ministeriöt ja Kela asian hyväksyvät.

"Itse uskon, että se olisi kaikkien osapuolten etu. Uskoisin, että YTHS:n palvelut parantuisivat. Kiinteiden kustannusten suhteellinen osuus laskee ja skaalaedut pätevät myös terveydenhuollossa", YTHS:n puheenjohtaja Lauri Korkeaoja sanoo.

Ammattikorkeakouluopiskelijat halutaan YTHS:n piiriin, koska heillä on tällä hetkellä yliopisto-opiskelijoita huonommat terveydenhuoltopalvelut.

"Asiassa on sikäli synergiaetuja, että amk- ja yliopisto-opiskelijoilla on samanlaisia terveysongelmia", SAMOK:n opiskeluterveyden asiantuntija Amu Urhonen sanoo.

Uudistuksessa myös amk-opiskelijat alkaisivat maksaa 40 euron YTHS-maksua.


"Pitäisin järkevänä, että asiaa käsiteltäisiin samaan aikaan uuden terveydenhuoltolain kanssa, joka on ensi keväänä käsittelyssä. Koko maan kattava muutos voisi toteutua aikaisintaan vuonna 2016, koska lakiin tarvittaisiin siirtymäaika", Urhonen sanoo.

Amk- ja yliopisto-opsikelijoiden yhteistä YTHS:ää on tarkoitus ensin pilotoida joillakin paikkakunnilla ja siirtyä vasta sitten valtakunnalliseen muutokseen. Mahdolliseksi pilotointipaikkakunnaksi on ehdotettu esimerkiksi Jyväskylää.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. - (05.01.10, kello 12:38)

    vaikka yliopistossa opiskelenkin, minusta on väärin laittaa AMK-opiskelijat maksamaan omasta pussistaan pakollista maksua yliopisto-opiskelijoiden terveyden parantamiseen. törkeää oli myös jatko-opiskelijoiden tiputtaminen ulos... heppoisin perustein.

  2. pakko ei oo kivaa (06.01.10, kello 20:10)

    Totta, ei rankaista AMKK opiskelijoita YTHS:llä, se on seuraava askel kohti pakkojäsenyyttä, mikä taas pysäyttää heidän tapauksessaan nykyisen opiskelijakuntien toiminnan ja kehittymisen. Tätä perustelen sillä että YTHSsää käytetään pääperusteena ylioppilaskuntien pakkojäsenyydelle.

    Nykyisin pääsääntöisesti terveet opiskeljat saavat julkiselta puolelta tarvitsevansa palvelut, ja voivat itse päättää liittyvätkö opiskelijakuntaansa. Ja juuri tästä syystä opiskelijakunnan on PAKKO jatkuvasti kuunnella jäsenistönsä toiveita ja pystyä perustelemaan jäsenistölleen toimintansa ja jäsenyyden tarpeellisuus. Eikä muuten maksujen nostoautomaatin käyttö tule kysymykseenkään, vaan jokainen nosto on aidosti perusteltu. Tässä ainoa asia mistä olen aidosti kateellinen AMKK:n opiskelijoille, heillä on vielä kansalaisoikeuksiin kuuluva järjestäymisenvapaus jäljellä.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto