Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Jotta valmistuisit nopeammin

Opintotukijärjestelmää muutetaan jälleen. Suunnitteilla on lisää rajoituksia, mutta myös indeksikorotus.

Opetusministeriön työryhmä on uudistamassa opintotukea perusteellisesti. Radikaalein työryhmän esityksessä mahdollisesti mukana oleva esitys on, että jatko-opiskelijoilta poistettaisiin opintotuki kokonaan. Useimmat esityksen ehdotukset tehdään sitä silmällä pitäen, että mahdollisimman moni perusopiskelija valmistuisi viidessä vuodessa. Opintotukeen oikeuttavaa kuukausittaista pistemäärää kasvatettaisiin 4,8 opintopisteestä 5 pisteeseen.

"Jos opiskelijalla on vaikeuksia saada opintopisteitä tai epävarmuutta opiskelualasta, tämä luo lisää paineita. Väärällä alalla olevat voivat hankkia helppoja pisteitä sen sijaan, että heillä olisi aikaa miettiä, mitä he todella haluavat tehdä. Opiskelija tarvitsee toimetontakin aikaa", Tamyn sosiaalipoliittinen sihteeri Antti-Jukka Huovila sanoo.

Samalla määritettäisiin vähimmäispistemäärä vuodessa eli tukea ei voisi saada edes yksittäisille kuukausille, jos vuosittainen pistemäärä 20 opintopistettä ei täyttyisi.

"Perheellisille ja osittain työelämään siirtyneille opiskelijoille tulisi ongelmia. Perheellisillä opiskelijoilla toimeentulo on tiukka muutenkin, ja nyt he eivät voisi opiskella ollenkaan, koska eivät saisi tukea", Huovila sanoo.

Lisäksi tuki jaettaisiin kandi- ja maisterivaiheeseen, mikä tarkoittaisi sitä, että maisterivaiheeseen saisi tukea vasta kandin paperit kourassa. Tällä pyritään edistämään sitä, että kaikki tekisivät edes jonkun tutkinnon.

"Jos se tarkoittaa sitä, että hyvin opinnoissaan edistyvä opiskelija joutuu hakemaan maisterivaiheessa uudelleen tukea, kyseessä olisi hullunkurinen tilanne. Siinä olisi riski, että hakemuksen käsittelyn ajan opiskelija ei saisi mitään tukea", Huovila sanoo.


Asumisen tukemiseen saattaa olla tulossa myös muutoksia. Asumislisä saattaa muuttua asumistueksi, mikä vaikuttaisi moneen asiaan. Asumistukeen tulisi kuntaluokitus eli isoimmissa kaupungeissa saisi enemmän anteeksi vuokrastaan. Lisäksi asumistuella on tiukemmat tulorajat kuin asumislisällä ja puolisonkin tulot vaikuttavat tukeen.
Toisaalta asumistukea saa myös kesällä. Vaikka asumislisässä pysyttäisiin, pelkän asumislisän nostaminen kuluttaisi jatkossa opintotukikuukausia.

"Tämäkin vähentää joustavuutta. Jotkut haluavat esimerkiksi säästää tukikuukausia vaihtoajalle, koska tietävät että vaihdossa voi olla vaikea saada töitä", Huovila sanoo.

Rahalliset korotukset tukeen ovat jäämässä niukoiksi taloudellisen taantuman takia. Opiskelijajärjestöjen ajamia uudistuksia olisivat kuitenkin opintotuen sitominen indeksiin, ateriatuen korottaminen ja opintorahan huoltajakorotus.

"On hienoa, jos indeksi toteutuu. Kerran 15 vuodessa ollut tasokorotus ei riitä. Tosin ei yksin varmaan riitä indeksikään, vaan lisäksi tarvitaan vielä tasokorotuksiakin."


On kyseenalaista nopeuttavatko suunnitellut muutokset todella valmistumista ja pidentävät sitä kautta opiskelijoiden tulevia työuria. Huovilan mielestä oikeampia työkaluja voisivat olla esimerkiksi opintojen tukemisen ja ohjauksen lisääminen.

"Nämä muutokset eivät juuri paranna opiskelijoiden tilannetta, vaan aiheuttavat lisästressiä niille opiskelijoille, joiden opinnot ovat muutenkin vaarassa pitkittyä. Joillekin opiskelijoille voi olla parempi olla valmistumatta ja tehdä pätkätöitä, koska valmistuttua on vaikeampi lisätä koulutusta", Huovila sanoo.

Opetusministeriön työryhmä luovutti raporttinsa ministeri Stefan Wallinille joulukuun 8. päivä, jolloin Aviisi oli jo painossa. Uudistusten mahdollinen voimaantuloaika on vielä avoinna.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, grafiikka

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto