Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Onko oikein asettaa tuoreet ylioppilaat etusijalle opiskelijavalinnoissa?

Tästä on kysymys: Korkeakoulujen opiskelijavalinnat muutetaan suosimaan ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevia. Vuoden 2014 yhteishaussa otetaan käyttöön kiintiöt ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Myöhemmin yhteishaun opiskelupaikat on tarkoitus varata kokonaan ensimmäistä tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa hakeville.

EI 80%



Yhdenvertaisuuden nimissä jokaista hakijaa tulisi kohdella tasavertaisesti.Sitäpaitsi syrjäytymisriskissä olevat ja välivuotta pitävät opiskelijat on saatava takaisin koulunpenkille, ennen kuin koulumaailma katoaa heidän tavoittamattomiinsa ja opiskelurytmi häviää täysin.

Vilhartti Hanhilahti



Opiskelijavalintauudistus on selkeästi yhteydessä koulutuksen kaupallistumiseen, kun tutkinnon jälkeisestä koulutuksesta halutaan tehdä enenevissä määrin maksullista. Uudistus on syrjivä ja täysin ristiriidassa esimerkiksi yhteiskuntatakuun kanssa. Mitä seuraavaksi: ikärajatko?


Niina Jurva



Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevien suosinta on kaikkien muiden syrjintää.


Daniel Helander



Kaikilla ihmisillä pitäisi olla tasaveroinen oikeus kouluttautua henkilöhistoriasta riippumatta. Pääsykokeiden tarkoitus on seuloa opiskelijat paremmuusjärjestyksen, eikä sen mukaiseen järjestykseen, kuka ehtii tuottamaan valtiolle eniten verovaroja ennen eläköitymistään. Lisäksi monialaosaajia tarvitaan aina.



Pyry Jylhä-Vuorio



Opiskelijavalinnan pitäisi olla kaikille tasapuolinen. Jonkinlainen kiintiö jo tutkinnon suorittaneille voisi olla, mutta muutos ei sallisi ihmisen tulla toisiin aatoksiin tulevaisuutensa kanssa. En koe tällaisen muutoksen palvelevan hyvinvointia.



Sofia Tuomola



Tällä keinolla tuskin nopeutetaan valmistumista, jos ensimmäinen opiskelupaikka osoittautuukin vääräksi valinnaksi. Itse olen hakenut kolmesti opiskelupaikkaa ja vaihtanut sekä tieteenalaa että yliopistoa, joten tiedän henkilökohtaisesti, että näin voi hyvinkin käydä. Tärkeimmät kriteerit opiskelijavalinnassa ovat oman alan löytäminen ja soveltuvuus opiskeltavalle alalle. Kaikista rajoituksistaan huolimatta pääsykokeet ovat yo-koetta parempi valintamenetelmä.



Johannes Lehtinen



Kiintiöimällä ei saada parhaita mahdollisia opiskelijoita. Samalla heikennetään myöhemmin yliopistoon haluavien mahdollisuutta hakea. Kiire hakemisessa johtaa vain vääriin alavalintoihin. Tarkoituksenmukaisesti vietetty välivuosi on paljon hyödyllisempi kuin opintojen suuntaa arpoen vietetty opiskeluvuosi. Jälleen kerran tilastokaunistelua ja tehokkuusfantasiointia, joka johtaa ojasta allikkoon.



Tiina Heikkilä



Kiintiöiden sijaan pitäisi panostaa opinto-ohjaukseen, jotta nuoret löytäisivät sujuvammin oman opintopolkunsa. Kiintiöiden ja ylioppilastodistuksella yliopistoon hakemisen sijaan pitäisi lopettaa aikansa eläneet ylioppilaskirjoitukset ja vapauttaa abit valmistautumaan pääsykokeisiin ja tuleviin opintoihinsa.


Anni Heinälä



Jos ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevat asetetaan ensisijalle, eivät nuoret enää uskalla hakea (saati ottaa vastaan) muita opiskelupaikkoja kuin ensimmäistä vaihtoehtoa. Usein vaihtoehto B saattaa opintojen aikana osoittautua hyväksi vaihtoehdoksi.



Veera Ikkelä





EOS 16%



Toisaalta nuorien pääsy opintoihin kiinni ja pakonomaisten välivuosien välttäminen on erittäin olennainen tekijä työurien pidentämisen kannalta, mutta uusien opiskelijoiden suosiminen vaikeuttaa jo opiskelupaikan saaneiden virhevalintojen korjaamista. Jos korjausliikkeet estetään, on tiedossa motivaation puutetta ja rajojen venyttämistä niin opinnoissa kuin työelämässäkin. Tuskin tätäkään tehottomuutta valtiovalta haluaa?



Anonyymi



KYLLÄ 4%



Mielestäni jonkinlainen kiintiö ensimmäistä paikkaa hakeville olisi hyvä uudistus, joka saattaisi hieman vähentää välivuosien määrää, mutta kaikkien aloituspaikkojen varaaminen vain ensimmäistä kertaa sisään pyrkiville ei ole oikein, eikä kenenkään etu.



Terhi Meriläinen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto