Tiede
2.6.2016

Gradu: ”Jos graduni muuttaa edes yhden miehen elämää, työ kannatti”

Jenna Keto-Tokoi

Kati Federleyn graduaihe löytyi iltapäivälehden lööpistä. Federley törmäsi juttuun, jossa hätäkeskuksen työntekijä oli kysynyt mieheltä ”Otaks sä naiselta pataan?” kun mies oli soittanut parisuhdeväkivallasta keskukseen. Federley tarttui aiheeseen ja tutki miehiin kohdistuvaa parisuhdeväkivaltaa. Aiheesta syntyi kanditaatintutkielma, minkä jälkeen Federley halusi jatkaa aiheesta gradussa. Federleytä varoiteltiin heti aiheen hankaluudesta. Erityisesti aineistonhankinta nähtiin lähestulkoon mahdottomana.

”Minulle esitettiin muun muassa näkökulman vaihdosta hoitohenkilökunnan haastatteluihin. En suostunut joustamaan. Halusin kuulla kokemukset suoraan miehiltä.”

Haastateltavien etsiminen oli hankalaa ja aikaa vievää. Yhteydenottoja ei tullut valtavasti, mutta haastatteluun osallistuneet miehet olivat hyvin motivoituneita. Federley kokee, että aineistosta tulikin rikasta. Graduun päätyi haastatteluja ja miesten kirjoituksia, sillä Federley ei halunnut rajata kenenkään ilmaisumuotoa pois.

Kokemuksissa näkyivät muun muassa fyysinen väkivalta, henkinen alistaminen ja miesten tarkkailu. Lisäksi ilmi tuli taloudellista alistamista ja hyväksikäyttöä sekä lasten tai lemmikkien käyttöä väkivallan ja kiristyksen välineinä. Myös miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta nousi esille. Federley sanoo usein ajateltavan, että sellaista ei naispuolinen kumppani voi tehdä.

”Kun kuuntelin haastatteluja, jouduin muutaman kerran ottamaan etäisyyttä. Kokemukset olivat sen verran rankkoja. Kiitos ja kunnia miehille, jotka suostuivat valottamaan vaikeita kokemuksiaan.”

Se, että miehiin kohdistuvaan väkivaltaan suhtaudutaan huumorilla, on Federleyn mielestä järkyttävää. Miesten kertomuksissa väkivalta oli todella nujertavaa ja alistavaa.

Vaikka lauantaiaamut Linnassa joskus turhauttivat, Federley ajatteli, että aihe on nostettava esille.

Federley kuvailee gradua kunnianhimoiseksi, sillä hän teki tutkielmaa töidensä ohella. Hänellä on myös pieni lapsi, joka vaati huomiota gradunteon rinnalla. Luovuttaminen ei kuitenkaan käynyt mielessäkään, sillä haastateltavien avoimuus ja motivoituneisuus motivoivat myös  Federleytä. Hän lupasi jo työn alussa haastateltavilleen, että tutkimus tulee julki. Vaihtoehtona ei siis ollut perääntyminen.

”Kun palautin työni, olin huojentunut, mutta koin myös luopumisen tuskaa. Todennäköisesti kirjoitan ainakin artikkelin aiheesta. En ole missään vaiheessa ajatellut, että piste, tämä oli nyt tässä.”

 

Gradu
 Miesten kokemuksia naisten tekemästä parisuhdeväkivallasta: ”Tuntui kuin jokin varjo olisi kokoajan perässäni.”

Mitkä on mitat? 38 sivua + 6 liitesivua.

Kuanko kesti? 1,5 vuotta työn ohella.

Ottiko koville? Toisinaan. Ei missään vaiheessa niin koville, että olisin lyönyt hanskoja tiskiin.

Innostuitko asiasta? Kyllä! Eikä innostus ole laantunut.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit

    1. Jute78 (22.8.2016 kello: 17:06)

      Ennen vanhaan, ainakin Keski-Euroopassa, niitä miehiä suorastaan nöyryytettiin, jotka joutuivat äkäisten vaimojensa pahonpitelemiksi: öisin saatettiin talon ulkopuolelle kokoontua suurellakin väellä kolistelemaan kattiloita puukauhoilla.