Kolumnit
9.1.2019

Kolumni: Scifi on aikaansa edellä – ensimmäiset geenimuokatut lapset on jo luotu

Niko Kettunen, teksti

TYKKÄSIN LAPSENA Äärirajoilla-scifisarjasta. Yhdessä jaksossa vanhemmat piilottelivat kellarissa poikaansa, josta geenimuuntelu oli tehnyt hirviön. Isä ja äiti olivat halunneet vauvastaan pitkän, komean ja älykkään, ja eräs firma tarjosi tällaista palvelua. Mutta geenien sorkkiminen meni pieleen.

Scifi oli aikaansa edellä.

Nyt 22 vuotta myöhemmin kiinalaistutkija Jiankui He todella loi luvattomassa kokeessa ensimmäiset geenimuokatut lapset – HIV:lle osittain immuunit kaksostytöt. Toisen tytön muokkaus onnistui, mutta toisen elimistö on niin sanottu mosaiikki muokattuja ja muokkaamattomia soluja. Kolmaskin on jo kasvamassa äitinsä kohdussa.

Mullistava crispr-cas9 -geenimuokkaustekniikka on tutkimustyössä jo arkea. Oli vain ajan kysymys, että joku maineenkipeä tutkija peukaloi sillä ihmisalkioita.

Ei tytöistä hirviöitä tule, mutta tutkija He ei tunne riskejä sen paremmin kuin kukaan muukaan. Ilman turhamaista HIV-geenin parantelua nämä tytöt olisivat varmasti kasvaneet terveinä.

 

ALKION GEENIMUOKKAUS kuulostaa scifiltä, mutta se on pelottavan helppoa.

Gm-vauvojen tehtailuun tarvitaan periaatteessa vain hedelmällisyyslaboratorio ja osaava lääkäri, joka pystyy ja suostuu ruiskuttamaan muokkausaineen hedelmöitettyyn munasoluun. Dna:ta leikkaavan proteiinin ja täsmäohjaavan rna-pätkän sisältävää reagenssia saa tilata valmiina kaupasta alle tonnilla. Ei tarvitse kuin määritellä, mitä geeniä sillä haluaa muokata.

Ei ole kovin kaukaa haettua, että rikkaat voivat pian etsiä käsiinsä hämärän lääkärin, vaikka sitten Kiinasta, joka suostuu muokkaamaan heidän alkioitaan. Valvonta on vaikeaa.

Paljon ei vielä voida tehdä, mutta esimerkiksi tämä parin geenikopion sammuttamisen vaativa aids-immuniteetti onnistuu, ehkä myös silmien ja hiusten värin säätely.

Raja on jo ylitetty.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"