Uutiset
4.5.2017

Puntari: Epäselvyys vai eteneminen?

Kuva: Maria Kazanova/123rf

Tampere 3 -hankkeen vuoksi yhdistyvät paitsi yliopistot myös niiden ylioppilaskunnat. Ylioppilaskunnilla on paljon tehtävää: ennen vuoden 2019 alkua niiden tulee keksiä, missä tuleva ylioppilaskunta toimii, keitä siinä työskentelee ja miten päätöksiä tehdään.

Milja keinänen, teksti

Nousussa: Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn ja Tampereen teknillisen yliopistoon ylioppilaskunta TTYY:n yhdistymisen oli määrä ottaa harppaus eteenpäin jo syksyllä 2016, kun ylioppilaskunnat avasivat yhdistymiskoordinaattorin haun.

Koordinaattorin rekrytointi jäi, kun Tampereen teknillinen yliopisto laittoi korkeakoulufuusion jäihin marraskuussa 2016, ja koko hankkeen tulevaisuus näytti epävarmalta.

Nyt yliopistosäätiö on kuitenkin saatu perustettua. Yhdistymiskoordinaattorikin on määrä rekrytoida ensi syksynä.

TTYY:n hallituksen puheenjohtaja Tiina Mikkosen mukaan yhdistymiskoordinaattorin tehtäviin tulee kuulumaan esimerkiksi toimiston väen ohjeistaminen ja sen selvittäminen, miten edustajisto, eli ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, tulee jatkossa toimimaan. Työmaata siis riittää.

Koordinaattorin vielä uupuessa yhdistymistä hoitavat molempien ylioppilaskuntien pääsihteerit ja hallitusten puheenjohtajat muun työnsä ohessa. Moni yhdistymiseen liittyvä käytännön seikka on vielä lyömättä lukkoon: Mitä tapahtuu esimerkiksi ylioppilaskunnan työntekijöille? Entä missä tilassa uusi ylioppilaskunta sijaitsee?

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn puheenjohtaja Mikko Lampo toteaa, että näiden kysymysten käsittely siirtyy syksylle.

Mikkonen taas myöntää, että ylioppilaskuntien koot tulevat yhdistymisen takia muuttumaan nykyisistä.

Käytännössä se tarkoittanee irtisanomisia, sillä tällä hetkellä kahden ylioppilaskunnan henkilöstössä on päällekkäisyyksiä. Molemmissa ylioppilaskunnissa työskentelee esimerkiksi oma koulutuspoliittinen ja sosiaalipoliittinen asiantuntijansa.

Ylioppilaskuntia ja opiskelijakuntia säätelevät eri lait. Siksi yhdistymishankkeen kolmas osapuoli, Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamko jää lain mukaan erilliseksi toimijaksi.

Puheenjohtajat toivovat tästä huolimatta avoimuutta ja keskusteluyhteyttä ammattikorkeakoulun suuntaan.

Enää tarvitsisi vain tietää, miten niitä käytännössä edistetään.

 

Nousussa: Korkeakoulujen ehdotus yliopiston nimeksi on Tampereen uusi yliopisto. Ehdotus selvisi 20. huhtikuuta, kun Tampereen Raatihuoneella allekirjoitettiin yliopistosäätiön perustamisasiakirjat. Jos eduskunta hyväksyy nimiehdotuksen, TTYY ja Tamy yhdistyvät siis Tampereen uuden yliopiston ylioppilaskunnaksi.

Vaikka moni käytännön asia on vielä auki, työt yhdistämistä varten on jo aloitettu. Molemmissa ylioppilaskunnissa kartoitetaan sitä, mitä niiden eri vastuualueilla itse asiassa tehdään. Myös uuden ylioppilaskunnan edustajiston koko, 49 henkeä, on viety eduskunnan käsittelyyn, mutta muuta päätöksenteon kulusta ei voida vielä sanoa varmaksi.

Ylioppilaskuntien hallitusten puheenjohtajat suhtautuvat yhdistymiseen melko luottavaisin mielin ja uskovat, että jo ennestään tiivis yhteistyö tulee helpottamaan yhdistymistä. Omistavathan ylioppilaskunnat yhdessä esimerkiksi Juveneksenkin.

”Ainakin aikataulu on nyt paljon parempi kuin aikaisempi”, toteaa Lampo ja viittaa siihen, että ylioppilaskuntien oli ennen TTY:n ottamaa aikalisää määrä yhdistyä jo vuoden 2018 alussa.

 

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy on Aviisin kustantaja.

 

Fakta: Säätiö

Tampereen korkeakoulusäätiö perustettiin Tampereen Raatihuoneella 20. huhtikuuta.

Tilaisuudessa paljastettiin myös yliopiston tuleva nimi: Tampereen uusi yliopisto. Nimiehdotus menee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Seuraavaksi Tampere 3 -hankkeessa ajankohtaiseksi tulee hallituksen valinta uudelle yliopistolle. Tampereen uuden yliopiston on määrä aloittaa toimintansa 1.1.2019.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"