Uutiset
13.12.2018

Outo: Haminassa törröttää sata metriä korkea lipputanko, mutta milloin sinne vedetään lippu?

Suurlipun piti ehtiä valtakunnalliseen Suomen lipun satavuotisjuhlaan 28.5.2018, mutta toisin kävi.

Haminaan on pian puolitoista vuotta puuhattu sata metriä korkeaa lipputankoa. Vain Luoja yksin tietää, milloin suurlippu saadaan liehumaan.

 

MIKAEL MATTILA, teksti
123rf, kuva

 

MARRASKUUN LOPULLA Haminaan nousi Euroopan korkein lipputanko.

Oikeastaan sen piti nousta täyteen mittaansa Suomen lipun satavuotispäivänä 28. toukokuuta. Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, Haminassa liehuisi nyt 432 neliömetrin eli koripallokentän kokoinen siniristilippu.

Erikoista lippuhanketta perusteltiin kauniilla sanoilla. Suuri Suomen lippu on ”ulkovaltojen lahja 100-vuotiaalle Suomelle” ja ”ainutlaatuinen kohde”, joka ”houkuttelisi turisteja ja kouluryhmiä”. Vahinko vain, että projektista tulikin kummallinen farssi, jota on jo ehditty verrata muutaman vuoden takaiseen Hämeenlinnan Sunny Car Center -kohellukseen. Sen ainoaksi näkyväksi todisteeksi jäi moottoritien varressa törröttävä mainostolppa, joka sekin on jo purettu.

Nyt Haminassa törröttää lipputanko ilman lippua.

 

MAALLIKON ON vaikea ymmärtää, miksi Haminan kaupunki on lähtenyt lippuhankkeeseen mukaan. Mitä hyötyä jättilipusta on?

”Sen on tarkoitus olla sisäänheittotuote”, vastaa projektin puuhamies, Sdp:n entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

Kiljunen tunnetaan intohimoisena lippuharrastajana. Viime aikoina hän on häärännyt Haminaan Lippumaailmaa, johon on tarkoitus koota maailman kaikkien itsenäisten valtioiden liput.

Suurlipun piti ehtiä valtakunnalliseen Suomen lipun satavuotisjuhlaan 28. toukokuuta 2018, mutta toisin kävi.

”Kyllähän se harmittaa.”

 

KOMMELLUKSIA ON totisesti riittänyt.

Alkujaan tangon piti olla puuta. Sen tajuttiin kuitenkin käyvän liian kalliiksi, ja materiaali vaihdettiin teräkseen. Projektia valittiin koordinoimaan ADS Finland -konsulttiyhtiö, joka teetti tangon venäläisellä Amira Groupilla.

Pian paljastui, että ADS Finlandin toimitusjohtaja on aikoinaan tuomittu muun muassa huumausaine- ja kirjanpitorikoksista, mutta vauhti tyssäsi vasta, kun kävi ilmi, ettei Venäjällä käytetty lujuuslaskelmien simulointimalli vastaa suomalaista ja eurooppalaista. 100-metrinen tanko oli jo pystyssä, mutta kaupunki halusi ensin puolueettomalla selvityksellä varmistaa, että standardit vastaavat toisiaan. Siksi lippua – joka sentään valmistui kommelluksitta – ei voitu ripustaa.

Selvityslausuntoa odotellaan yhä. Siinä rytäkässä meni ohi lipun uusi aiottu julkistuspäivä 3. joulukuuta.

 

MITEN TÄSSÄ näin kävi?

”Kysymyksen voi asetella niinkin, että montako tällaista tankoa on Eurooppaan toteutettu? Ei yhtään”, vastaa Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu.

”Tällaista spesiaaliosaamista ei hirveästi Suomessa ole. Siksi asioita on pitänyt selvittää perin pohjin.”

Kimmo Kiljunen myöntää suoremmin:

”Materiaalin uudelleenkilpailutus viivästytti aikataulua paljon. Kallis puinen tanko oli näin jälkikäteen ajatellen virhe.”

Kalleus on herättänyt närää. Yle uutisoi jo kesällä, että haminalaiset eivät olleet mielissään lippuprojektin lisäbudjetista. 800 000 euroon nousseiden kustannusten katsottiin karanneen käsistä.

”Tässä on ollut paljon väärää tietoa ilmassa”, Matti Filppu vastaa.

Hän kertoo, että tanko perustuksineen maksaa kokonaisuudessaan reilut 500 000 euroa, mikä on kuulemma jopa alittanut kustannusarvion. Lisätarkatukset tosin nostavat hintaa. Loput 300 000 euroa ovat muita Lippupuiston kuluja.

”He, jotka ovat vastustaneet tätä alussa, vastustavat tätä varmasti edelleen”, hän kuittaa.

 

SUURIA LIPPUTANKOJA on maailmassa muitakin. Niitä löytyy muun muassa Tadžikistanista, Azerbaidžanista ja Saudi-Arabiasta.

”Ei Suomi noiden maiden kanssa kilpaile, sillä heillä on vielä korkeammat tangot. Maailmalla on toista sataa yli 100-metristä lipputankoa”, vastaa Kimmo Kiljunen.

Selvä. Joka tapauksessa Googlen perusteella amerikkalaisten jättilippujen lisäksi korkeita lipputankoja löytyy lähinnä Keski-Aasian diktatuureista.

Mutta ehkä Haminan tanko assosioituu tämän kyseenalaisen joukon sijaan lopulta johonkin muuhun – vaikkapa suomalaiseen periksiantamattomuuteen? Sitä ei puutu ainakaan Kiljuselta tai Filpulta.

”Nyt koko Suomi ainakin tietää tämän tangon”, naurahtaa Filppu.

”Ja kyllä se lippu sinne nousee.”

Kukaan ei vain tiedä, milloin.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"

Lukijoiden kommentit