Tamypäiväkirjat: Opintotuki myllerryksessä

Olga Haapa-aho, teksti

Opintotukeen tehdään muutoksia harva se vuosi. Tänä vuonna myllerrykset ovat kuitenkin vielä tavallistakin suurempia. Tamyn vastustamat leikkaukset opintorahaan astuivat voimaan, ja opiskelijat siirtyivät opinto­tuen asumislisästä yleisen asumistuen piiriin. Muutoksen myötä suurin osa opiskelijoista saa entistä paremman asumistuen, mutta osa puolestaan menettää tukensa. Vaikeuksia on muun muassa pariskunnilla, joista toinen käy töissä. Asumistuen ruokakuntakohtaisuus on vanhanaikainen tapa käsitellä pariskunnan menoja ja sen muuttaminen onkin koko ylioppilasliikkeen seuraava tavoite.

Muutos on aiheuttanut opiskelijoiden keskuudessa paljon hämmennystä ja kysymyksiä. Ei ihme, koska Kelassa ei tunnuta ymmärtävän, että näin iso muutos olisi vaatinut selkeitä ohjeistuksia ja järkeviä käytäntöjä. Epäselvyydet kämppiksinä asuvien tilanteesta ja tulorajojen hahmottamisen vaikeus ovat herättäneet lukuisia kysymyksiä. Niistä huomaa, että asumistuki ei ole tarpeeksi joustava vaihteleviin työ- ja elämäntilanteisiin. Toivottavasti kokonaisuutta muokataan jatkossa sujuvammaksi ja opiskelijoiden palautetta kuunnellaan.

Epäselvyyksienkin keskellä on hyvä muistaa, että suurin osa pienituloisimmista opiskelijoista saa tästä eteenpäin suurempaa asumistukea. Se on tärkeää, koska asumismenot kahmaisevat suurimman osan pienituloisten opiskelijoiden tuloista.

 

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"