Ylioppilaskunta
13.12.2018

Näin on: Tamyn puheenjohtaja lausuu viimeiset sanansa

SANNI LEHTINEN, teksti

 

ÄRSYYNNYN SUURESTI mielipiteiden puutteesta. Olen hyvin tietoinen siitä, että maailma ei ole mustavalkoinen, ja että pohdinnoissa on hyvä ottaa huomioon kaikkien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet. Mutta se, ettei olla mitään mieltä, johtaa usein siihen, ettei myöskään tehdä mitään.

Moniääninen ja toisia arvostava keskustelu on asia, jonka merkitystä tässä maailman ajassa ei voi liikaa korostaa. Kunnioittava keskustelu ei kuitenkaan tarkoita, että kaikesta pitäisi olla samaa mieltä – itse asiassa vuorovaikutustaidot laitetaan koetukselle juuri silloin, kun mielipiteet eroavat toisistaan. Yksi parhaista opeista, joita olen opiskelijavaikuttajaurani aikana saanut on se, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.

 

HEDELMÄLLISEN KESKUSTELUN avain on se, että meidän ei tarvitse ajatella kaikesta samalla tavoin, kunhan jaamme yhteisen ymmärryksen sen suhteen, että toista loukkaamatta rakennettu mielipide on yhtä arvokas kuin omakin.

Tiukkatempoisessa päätöksenteossa ääntään suurempaa valtaa käyttävät ne, jotka ovat pyörineet piirissä jo pitkään. Tuoreemmat vaikuttajat saattavat joko tietoisesti tai tiedostamatta peilata ratkaisujaan konkaritoimijoihin. Kokemus tuo varmuutta, mutta se ei tee kenestäkään kaikkitietävää.

Kannustankin jokaista teistä käyttämään kriittistä ajattelua myös niiden ihmisten suhteen, joita katsotte ylöspäin. Luota tietoon ja ajattele itse.

 

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen puheenjohtaja.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"