Kulttuuri
31.1.2014

Ruumis ei ole pelkkää mätänevää lihaa

Elävän kirjallisuuden festivaalin tuottajat istuvat, juoksevat, hyppivät ja hihkuvat.

 Noora Vaarala

 Mitä ajattelet, kun ajattelet ruumista? Kenties kuollutta ihmistä, rikoksen uhria, arkkuun aseteltua olentoa?

Elävän kirjallisuuden festivaalilla voit laajentaa käsitystäsi. Festivaalin tuottajille Piita Kiviaholle ja Anu Luomalle ruumis on kiehtova teema täynnä kirjallisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

”Toivon, että ohjelmasta välittyy meidän monipuolinen käsityksemme ruumiista, että se on paitsi mätänevää lihaa, myös esteettinen juttu, työväline ja temppeli”, Kiviaho kuvailee.

Ohjelmassa on keskusteluja esimerkiksi otsikoilla “Kovankaunis miesruumis”, “Överiä, tasotonta ja kuvottavaa” ja “Keholla ja kehosta kirjoittaen”. Keskustelujen lisäksi tarjolla on muun muassa työpajoja, kirjallisuus- ja kriitikkopalkintoja, performansseja ja lyhytnäytelmää.

Festivaalille on haalittu kiinnostava kattaus valtakunnallisesti tunnettuja puhujia – sellaisia kuin kirjailijat Leena Parkkinen, rap-artisti Linda-Maria Roine eli Mercedes Bentso ja laulaja-lauluntekijä Joose Keskitalo. Myös paikallista väriä on mukana runsaasti.

Piita Kiviaho nostaa suosikeikseen keskustelut miesruumiin estetiikasta ja kehon merkityksestä kirjoittajalle. Ensimmäisessä puhutaan homoerotiikan iloista ja tabuista, ja luvassa on pieni videonäytös, kun Tom of Finland -elokuvan tekijät esittävät pätkän tulevasta teoksestaan. Jälkimmäisessä taas kysytään kirjoittamisen ammattilaisilta, onko kirjoittaminen ruumiillista työtä ja onko kehosta siinä enemmän haittaa vai hyötyä.

Seuraava sivu


Sivu: 1 2

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"