Kolumnit
21.2.2014

Sinkkuelämää ja samppanjaa

Anna Egutkina, teksti

Perjantai-iltana Helsingin keskustan trendikkäässä ravintolassa ei lapsiperheitä näy. Kristallikruunujen alla olevissa ikkunapöydissä istuu huoliteltuja jakkupukunaisia, jotka siemailevat samppanjaa ja lukevat lehtiä. Missä ovat kaikki perheenäidit? Ehkä heillä ei yksinkertaisesti ole varaa käydä tällaisessa paikassa.

Ystäväpiirini koostuu pääosin korkeasti koulutetuista naisista. Kaikilla on kova kiire singota uraputkeen muttei kiinnostusta perheenlisäykseen. Vapailla markkinoilla oleva neiti ei ole enää vanhapiika tai hullu kissanainen vaan trendikäs ja hyvinvoinnistaan huolehtiva kaupunkisinkku Sinkkuelämää-sarjan tyyliin. Sinkkuus on myös taloudellisesti kannattavaa.

Tilastokeskuksen tuoreen julkaisun mukaan yksin asuvien työssä käyvien naisten tulot ovat monessa ikäryhmässä suuremmat kuin työssä käyvillä sinkkumiehillä. Sinkkunaiset peittoavat miehet niin alle 25-vuotiaiden, 35–44-vuotiaiden kuin 55–64-vuotiaidenkin ikäryhmissä. Vanha tuttu väite, jonka mukaan suomalaiset naiset ansaitsevat työmarkkinoilla keskimäärin 20 prosenttia miehiä vähemmän, ei siis täysin pidä paikkansa.

Lapsiperheissä puolisoiden väliset tuloerot sen sijaan ovat suuret. Suurimmillaan tuloerot ovat nuorimman lapsen ollessa alle 3-vuotias, jolloin isien ansiotaso on kolminkertainen äitien ansioihin verrattuna.

Naisten ja miesten väliset tuloerot ovat pienimmillään lapsettomilla työikäisillä pariskunnilla. Jos et siis halua olla ikinuori sinkku, voit olla parisuhteessa, mutta lapsia ei kannata hankkia, ellet sitten halua syöksyä köyhyyskierteeseen vaipanvaihtokierteen lisäksi.

Syntyvyys Suomessa on ollut vuodesta 1969 lähtien alle uusiutumistason ja viime vuonna se aleni jo toista vuotta peräkkäin. Onko ihme, jos naiset eivät ole halukkaita hankkimaan lapsia ja tinkimään tulotasostaan?

Hallitus on lanseerannut yhteistyössä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa samapalkkaisuusohjelman. Ohjelman päätavoitteena on kaventaa sukupuolten välistä palkkaeroa 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Sitä odotellessa on mukava siemailla samppanjaa Esplanadilla ja katsella ikkunasta lastenvaunuja lumisohjossa työntäviä perheenäitejä.
Kirjoittaja kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa siihen asti, kun pitää vaihtaa auton renkaat.

Kommentoi

Kirjoita allaolevaan kenttään sana "yliopisto"